Hlavní obsah
Jídlo a pití

Jídelníček cukrovkáře během letních měsíců: Vynechte banán, hroznové víno, ananas a sladký meloun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Strava hraje klíčovou roli v životě lidí s diabetem. V plánování jídelníčku je důležité věnovat pozornost výběru ovoce. Ovoce obsahuje přirozený cukr, který ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Proto je důležité znát druhy s nízkým obsahem cukru.

Článek

Některé druhy ovoce mají vyšší obsah cukru než jiné, což může způsobit rychlé zvýšení hladiny cukru v krvi především u lidí trpící diabetem. S cukrem se musí zacházet velmi opatrně, jelikož tělo nemocného si s ním neumí poradit tak dobře, jako zdravý člověk. Sladké ovoce však při onemocnění cukrovkou nemusíte zcela zavrhovat. Je jen nutné, aby nemocný věděl, které ovoce mu neuškodí. V dnešní době je mnoho lidí, které trápí cukrovka. Tito lidé mají zkreslené informace o tom, že ovoce konzumovat nesmí, neboť obsahuje spoustu cukru. Správný výběr ovoce a jeho množství dokáže být i součástí zdravého jídelníčku. Ovoce je plné vitamínů, vlákniny a minerálů, které tělo potřebuje. Je proto škoda se ho zcela vzdát. Následující ovoce by měli lidé s diabetem konzumovat s opatrností nebo v omezeném množství.

Foto: Pixabay/Public domain

Lidé trpící cukrovkou si musí obzvlášť v létě dávat velký pozor na to, jaké ovoce konzumují. Pokud i přes toto onemocnění mají na ovoce chuť, musí dávat pozor, aby nepřekročili doporučenou denní dávku.

Hroznové víno: Obsahuje vyšší množství cukru a kalorií než jiné druhy ovoce. Je vhodné jej konzumovat s mírou. Banány: Jsou chutné a výživné, ale také obsahují vyšší množství cukru a škrobu. Doporučuje se jíst menší banány nebo je kombinovat s jiným zdrojem bílkovin nebo vlákniny. Ananas: Obsahuje přírodní cukr a má vyšší glykemický index. Doporučuje se konzumovat v menším množství a kombinovat s jinými potravinami s nízkým obsahem cukru. Také mango, papája a vodní meloun jsou pro diabetiky méně vhodným ovocem ke konzumaci.

Opatrně na sušené ovoce a džusy

Sušené ovoce koncentruje veškerou sladkou chuť do jednoho malého sousta. I malé množství sušeného ovoce vás může dostat mimo přijatelnou hodnotu hladiny cukru v krvi. Pozorně čtěte etikety sáčků sušeného ovoce, mnoho z nich totiž obsahuje navíc i skryté cukry. Pokud na sušené ovoce máte chuť, dejte si ho, ale pouze v malém množství. Na co dále si dát pozor? Datle, fíky a sušené švestky mají nižší glykemický index. Některé džusy zakoupené v obchodě záludně obsahují přidaný cukr. Ostatně i domácí příprava džusu si vyžádá hned několik vymačkaných ovocných plodů, které vypijete třemi doušky. Lidé s cukrovkou by se takovým domácím fresh džusům měli raději vyhýbat anebo je konzumovat v opravdu malém množství. Pokud si chcete dát smoothie, připravte si ho výhradně ze zeleniny a půlky banánu, hrušky nebo jablka pro získání pocitu sladkosti.

Foto: Freepik/Public domain

Cukrovkáři, dávejte pozor na to, co a v jakém množství konzumujete. Ne vždy platí pravidlo, že ovoce je pro naše zdraví to nejlepší.

Existuje i ovoce s nižším obsahem cukru

I když některé druhy ovoce mají vyšší obsah cukru, existují i ovoce s nižším obsahem cukru a vyšším obsahem vlákniny, což pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Mezi takové ovoce patří například jahody, které jsou bohaté na vitamín C, vlákninu a mají nízký obsah cukru. Jsou vynikající volbou pro diabetiky. Dále sem můžeme zařadit i borůvky. Ty obsahují antioxidanty a vlákninu, která pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi. Mohou být součástí zdravého jídelníčku pro diabetiky. V neposlední řadě nemůžeme vynechat ani dobrá jablka z naší zahrady. Ty jsou skvělým zdrojem vlákniny a obsahují antioxidanty. Doporučuje se je jíst celé s kůží, která obsahuje většinu vlákniny. V neposlední řadě doporučujeme potraviny bohaté na hořčík. Hořčík totiž výrazně pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, protože se podílí na metabolismu glukózy. Výzkum ukazuje, že cukrovka je často spojena s nedostatkem hořčíku. Konzumace potravin bohatých na hořčík, jako je špenát, mangold, dýňová semínka, mandle, jogurt a černé fazole, může zlepšit příznaky diabetu 2.

Rada na závěr

Důležité je dbát na velikost porce a kombinovat ovoce s dalšími zdroji bílkovin a zdravých tuků, což pomáhá snižovat glykemický index potravy a pomalu uvolňovat cukr do krve. Nejlepší volbou jsou ovoce s nižším obsahem cukru a vyšším obsahem vlákniny. Důležité je také sledovat velikost porce a kombinovat ovoce s dalšími zdravými produkty. Konzultace s odborníkem na výživu nebo diabetologem může být užitečná pro přesné plánování stravy a výběr vhodných potravin.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz