Hlavní obsah
Lidé a společnost

Které celebrity zasáhly povodně? Sandra Nováková prosila o pomoc, Roman Vojtek měl na zahradě lagunu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay/Public domain

Česko se potýká s následky povodní, kdy ničivá voda změnila spoustu měst a obcí k nepoznání. K obětem ničivých záplav patří tisíce lidí po celé zemi, včetně známých tváří. Komu hrozilo nebezpečí, že přijde o střechu nad hlavou a kdo pomáhá ostatním?

Článek

Nejen neziskovky, ale i známé tváře z českého showbyznysu se rozhodly pomoct lidem zasaženým povodněmi. Mezi těmi, kdo založili sbírky, najdeme třeba Dagmar Havlovou, bývalou první dámu a herečku, nebo populární influencerku a herečku Nikol Leitgeb. Nechybí ani Jana Plodková. Některé celebrity myslí i na zvířata z postižených oblastí. Zpěvák Marek Ztracený a zpěvačka Marta Kubišová se snaží vybrat peníze pro útulky, které se o tato zvířata starají.

Michaela Ochotská

Ničivé povodně, které letos potrápily zejména severní Moravu, s hrůzou sledovala Michaela Ochotská. Bývalá hvězda Novy žije dlouhodobě v Bruntále, kde si vážná situace vyžádala dokonce i lidské oběti. A tak někdejší moderátorka televizních zpráv trnula hrůzou, co se bude dít. „Obce kolem nás jsou na tom velmi špatně. Co se týče našeho bydlení, jsme naštěstí v pořádku, voda se k nám nedostala. Bohužel mé rodině dům voda zaplavila. Čekáme, až opadne, pak půjdeme pomáhat a odklízet škody,“ prozradila v době, kdy záplavy nejvíc kulminovaly. A vzápětí se pustila do potřebné práce s odklízením škod.

Roman Vojtek

Po trpké zkušenosti, kdy mu před dvěma lety vydatné lijáky vytopily dům u Mníšku pod Brdy, se Roman Vojtek na další pohromu připravil. „Raději jsem koupil nové čerpadlo,“ svěřil se před časem. Jenže když se nyní jeho zahrada začala měnit v jezero, bylo jasné, že čerpadlo mu stačit nebude. Na pomoc proto zavolal dobrovolné hasiče. „Bez nich bychom měli opět vodu v domě. Za to jim opravdu moc děkujeme. Vím, že na tom jste leckde daleko hůř a situaci ani nemůžete ovlivnit, natož ji vyřešit jako my. Moc na vás myslíme a držíme palce,“ vzkázal herec na svém Instagramu.

Sandra Nováková a Vojtěch Moravec

Přívalové deště postihly domov Sandry Novákové a režiséra Vojtěcha Moravce. Ovšem trochu jinak, než by se očekávalo.„Všichni se chystají na velkou vodu zespoda, no a nám to začalo téct seshora,“ svěřila se herečka, že střecha jejich rodinného domu tíhu vody nevydržela a rázem byla v domě potopa. Na sociálních sítích zoufale prosila o pomoc, aby se jí podařilo zamezit ještě větším škodám. „Takže pokud znáte nějaké šikovné opraváře střech, prosím kontakty. Zn. Spěchá,“ napsala herečka, která touto cestou našla pokrývače.

Nikol & Petr Leitgeb

Jako jedna z mnoha byla bez elektřiny i obec Lány, kde žije influencerka Nikol Leitgeb. Protože si s manželem Petrem pořídili solární fotovoltaiku, snažili se pomáhat sousedům. Doma je pohostili a nabízeli vyprání prádla. Nikol se nyní navíc dovolává spravedlnosti v případu, jenž otřásl národem. Chovatel v Polance nad Ondrou nechal své stádo vyděšených koní a dalších zvířat napospas prudce stoupající řece! Jejich životy se pak na poslední chvíli snažili zachránit dobrovolníci.

Jitka Schneiderová

Nečinně přihlížet katastrofě, která devastuje domy i lidské duše, nedokázala ani Jitka Schneiderová. Ačkoli ji povodně nezasáhly, soucítí s každým, jehož neštěstí potkalo. Sdílela proto čísla účtů povodňových sbírek a tísňové kontakty, kam se mohou lidé obrátit. Coby velká milovnice psů, především své fenky Bíbí, nezapomněla ani na vyplavené útulky, jež potřebují pomoc.

Také prezidentský pár se aktivně zapojil do pomoci oblastem postiženým povodněmi

Eva Pavlová, první dáma, využila svou nadaci k organizaci podpory. Na jejích webových stránkách a Instagramu lze najít přehled možností, jak se do pomoci zapojit. Prezident Petr Pavel se vydal přímo do terénu. Navštívil několik zasažených míst jako Bohumín, Opavu, Krnov nebo Jeseník, aby se osobně seznámil s rozsahem škod.

Na sociálních sítích pak zveřejnil záběry, jak spolu s hasiči a dobrovolníky pomáhá s přenášením krabic s materiální pomocí. Pavel při návštěvě ocenil solidaritu mezi lidmi a zdůraznil, že obnova postižených oblastí potrvá měsíce až roky. Vyzval vládu, aby obcím výrazně pomohla finančně i organizačně. První dáma Eva Pavlová navíc navštívila Hanušovice a Jindřichov na Jesenicku, oblasti svého dětství, kam přivezla nejen povzbuzení, ale i materiální pomoc

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz