Hlavní obsah
Cestování

Mrtvé moře: Voda je tak slaná, že se na hladině nadnášíte jako nafouknutý balón

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Mrtvé moře je přírodní úkaz ležící na pomezí Izraele a Jordánska. Je jedním z nejzvláštnějších vodních útvarů na světě. Jeho unikátní vlastnosti zahrnují neuvěřitelně vysokou koncentraci solí a minerálů, což vytváří ojedinečné prostředí.

Článek

Mrtvé moře doslova ze soli

Jedním z nejzajímavějších aspektů tohoto jezera je jeho extrémní slanost, která dosahuje takových hodnot, že v něm nemůže utonout ani neplavec. Díky vysoké koncentraci soli a minerálů má tak hustou vodu, že člověka nadnáší. Je třeba říci, že si v něm moc nezaplavete. Prostě to nejde. Můžete zkoušet prsa, kraul, znak, všechno marně. Nadnášíte se na hladině jako nafouklý balón a brzy to vzdáte.

Mrtvé moře se tak jednoznačně muže označovat za přírodní lázně. Extremní slanost je způsobena nízkým přítokem vody a vysokou úrovní odpařování, což způsobuje koncentraci solí a minerálů v moři. Mezi nejznámějšími z těchto minerálů jsou hořčík, draslík a vápník. Jsou zde i místa, kde voda vytvořila nánosy bahna. Sůl z Mrtvého moře se doporučuje lidem s chronickými bolestmi zad a pohybového aparátu, únavou svalů, revmatismu a také příznivě ovlivňuje průběh kožních onemocnění, jako jsou různé ekzémy a lupénka.

Foto: Pixabay/Public domain

Nejlepší poloha v moři je v sedě

Tato vysoká koncentrace solí má zajímavý efekt na pohyblivost těl v Mrtvém moři. Díky silnému vztlaku, který způsobuje koncentrace solí, se těla ponořená do vody automaticky začnou vynořovat na povrch. Tato zvláštnost dělá dojem, že se na vodní hladině snadno plave, ačkoli jde spíše o ležení na hladině. Osoba, která se na vodu položí, bude lehce plout na hladině bez většího úsilí. Brzy zjistíte, že nejlepší poloha na hladině moře je vsedě s nataženýma nohama.

Voda je nádherně průzračná, ale bez jakéhokoli života, proto tomu někteří říkají stručně Mrtvé moře. Lidé se zde rádi fotí například v poloze, kdy leží nad hladinou a čtou si své oblíbené noviny. Na zdejších plážích potkáte desítky naháčů pomazaných od hlavy k patě černým blátem. Bahno z Mrtvého moře se odsud vyváží do celého světa. Obsahuje totiž nezvykle vysoké množství různých vyživujících minerálů.

Foto: PIxabay/Public domain

Nicméně, i když koupání v tomto moři může být zábavné a nezapomenutelné, je důležité si uvědomit, že tato zvláštnost Mrtvého moře je způsobena jeho zajímavě složeným stavem. Přesto zůstává Mrtvé moře jedinečným a ohromujícím přírodním úkazem, který stále fascinuje návštěvníky z celého světa. Když se nabažíte zážitků z koupání v Mrtvém moři, můžete se vydat z Ein Gedi pěšky do vnitrozemí do přírodního parku, jednoho z nejkrásnějších míst v Izraeli. V rezervaci uvidíte kaňony podobným těm, které jsou v Arizoně nebo v Utahu. Ein Gedi je místo, na které se nedá zapomenout.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz