Hlavní obsah
Jídlo a pití

Na své narozeniny nikdy nezapomenu. To, co se mi stalo, už nikdy nechci zažít

Foto: Pixabay/Public domain

Nenechte se nikdy zmást luxusním prostředím. Sledujte recenze.

Článek

Když jsme se rozhodovali, kde oslavím své čtyřicáté narozeniny, padla volba na vyhlášenou restauraci v centru města. Měla skvělé recenze, krásný interiér a podle všech údajně podávala tu nejlepší svíčkovou široko daleko. Ani ve snu by mě nenapadlo, že tahle oslava skončí úplně jinak, než jsem si představovala – a to několika dny v nemocnici.

Večer byl zpočátku dokonalý. Restaurace vypadala přesně tak luxusně, jak slibovaly fotky na internetu. Obsluha profesionální, atmosféra skvělá. Objednali jsme si jejich vyhlášenou svíčkovou, o které všichni mluvili v superlativech. K tomu vídeňskou kávu, domácí čokoládový dort a na přípitek speciální míchaný drink s ledem.

Jídlo chutnalo báječně. Svíčková byla opravdu výjimečná, dort se rozplýval na jazyku a ten koktejl? Perfektní tečka za skvělým večerem. Všichni jsme odcházeli nadšení, že jsme našli tak skvělý podnik. To jsme ještě netušili, co přijde.

Problémy začaly druhý den ráno. Nejdřív jen mírná nevolnost, kterou jsem přičítala možná těžšímu jídlu nebo alkoholu. Ale kolem poledne už to bylo nesnesitelné. Prudké křeče v břiše, průjem, zvracení. Teplota vyletěla na 39 stupňů. Nemohla jsem udržet v sobě ani doušek vody.

Manžel mě odvezl na pohotovost, když viděl, v jakém jsem stavu. Lékaři okamžitě nasadili infuze, protože jsem byla totálně dehydrovaná. Diagnóza? Těžká bakteriální otrava jídlem. Pravděpodobně z nedostatečně tepelně upraveného masa nebo kontaminovaného ledu v nápoji.

V nemocnici jsem strávila čtyři dny na kapačkách. Čtyři dny utrpení kvůli jedné „luxusní“ večeři. A nebyla jsem sama. Později jsme zjistili, že podobné problémy měli i další hosté z té samé restaurace. Zřejmě nějaký větší hygienický problém v kuchyni.

Když jsem to oznámila restauraci, jejich reakce mě šokovala. Místo omluvy nebo snahy situaci řešit jen stroze odpověděli, že nemůžou dokázat, že otrava byla od nich. Že jsem mohla něco sníst kdekoliv jinde.

Nejhorší je ta bezmoc. Hygienická kontrola sice do restaurace přišla, ale než se tam dostali, všechno už bylo „v pořádku“. Žádné důkazy, žádná možnost dokázat, že právě jejich jídlo způsobilo ty zdravotní problémy. A tak restaurace vesele funguje dál.

A víte, co je na tom nejsmutnější? Že na jejich sociálních sítích dál přibývají nadšené recenze. Lidé tam chodí, lákáni pověstí „nejlepší svíčkové ve městě“, netušíc, že jejich zdraví visí na vlásku. Stačí jeden nepozorný kuchař, jeden špatně umytý kus ledu.

Ty čtyři dny v nemocnici mě naučily jednu věc – že krásný interiér a vysoké ceny neznamenají automaticky bezpečné jídlo. Že za nablýskanou fasádou „luxusní“ restaurace se můžou skrývat špinavé praktiky a nedbalá hygiena.

Uplynul skoro měsíc, a ještě se mi občas vrací zdravotní problémy. Lékaři říkají, že může trvat i několik měsíců, než se střevní mikroflóra úplně vzpamatuje. A to všechno kvůli jedné „slavnostní“ večeři.

Nenechte se zmást hezkým prostředím nebo vysokými cenami. Sledujte recenze, všímejte si detailů, a hlavně – důvěřujte svému instinktu. Protože jedna špatná večeře vás může stát víc než jen peníze. Může vás stát zdraví.

A té restauraci? Té bych vzkázala, že žádná svíčková není tak dobrá, aby stála za čtyři dny na kapačkách. Že odpovědnost za zdraví hostů by měla být na prvním místě. Ale pochybuji, že by je to zajímalo. Dokud jim chodí noví a noví hosté, lákáni pozlátkem „luxusní“ restaurace.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz