Hlavní obsah
Sport

Nečekaná podívaná na hokejovém zápase: Brankář ukázal svou zjizvenou tvář připomínající Hannibala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Hokejový zápas může být velmi napínavou podívanou. Někdy se však odehraje něco nečekaného a děsivého - třeba když brankář sundá masku a odhalí svůj obličej pokrytý jizvami. Jeho vzhled připomněl postavu Hannibala Lectera z hororového filmu.

Článek

Brankářův obličej vyděsil fanoušky na ledě

Hokejový zápas se stal scénou jako z hororu a to v ten okamžik, když si brankář během utkání sundal masku a odhalil svůj obličej. To se stalo v nedávném utkání mezi týmy HC Sparta Praha a HC Kometa Brno v roce 2016. Během druhé třetiny si brankář domácích Jan Lukáš sundal masku a odhalil svůj obličej pokrytý krutými jizvami. Jeho vzhled okamžitě připomněl postavu Hannibala Lectera z hororových filmů Mlčení jehňátek a Hannibal. Je možné, že pro inspiraci masek si scénáristi zašli právě na hokejové kluziště. Hokejoví fanoušci okamžitě začali spekulovat o tom, co se mohlo brankářovi stát. Někteří si mysleli, že ho napadl soupeř nebo mu do obličeje narazil hokejkou. Ostatní se domnívali, že je to pouze trik a brankář chtěl fanoušky vystrašit. Nicméně po skončení utkání se ukázalo, že pravda je mnohem horší. Brankář totiž uprostřed celého zápasu dostal ránu pukem, a to přímo do obličeje. Na následky tohoto nepříjemného zranění musel být následně hospitalizován s těžkým poraněním hlavy.

Incident vyvolal mnoho diskuzí

Tento incident vyvolal mnoho diskuzí ohledně bezpečnosti brankářů a otázky psychické připravenosti hráčů na podobné situace. Mnozí příznivci hokeje se shodli na tom, že by měla být poskytnuta lepší péče o hráče především po psychické stránce, a že by měly být ustanoveny pravidla pro ochranu jejich duševního zdraví. Tento nečekaný horor ukázal, jak daleko mohou hraničit emoce sportovců na ledě a jak důležité je zajistit jim potřebnou pomoc v případě potenciálních problémů. Jaques Omer Plante z Kanady se věnoval hokeji natolik, že jeho slavné jméno v roce 1959 změnilo hokej povinným zavedením brankářských masek. Jeho masky byly vyrobené ze skelného vlákna. Hokejová utkání jsou velmi tvrdá. Zásahu pukem se nelze dobře a bezpečně vyhnout. Úder přímo do obličeje nebo hlavy často znamenal vážná zranění. Byly to úrazy typu zlomení nosu, čelisti a vyražení zubů, což byl ten nejmenší problém, ale i tak hodně bolestivý a nepříjemný. Některá těžká zranění měla i trvalé následky.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Brankářské masky jsou nezbytnou ochranou

V tehdejším Československu při hokejových utkáních začal nosit svou první vlastní masku legendární slovenský brankář Vladimír Dzurila. Tuto masku si vyrobil sám. Udělal odlitek svého obličeje, který nechal dokonale ztuhnout, později dodělal otvory pro oči a ústa, a celý skelet zevnitř vyladil tak, aby byl pevný, příjemný a zároveň bezpečný. V minulosti se masky vyráběly z laminátu, který byl sice pevný, ale při úderu mnohdy na několikrát popraskal. Dnešní masky brankářů jsou vyrobeny především z moderních komponentů, jako jsou uhlíková vlákna nebo kevlar. Ten je extrémně pevný a zároveň lehký. Brankářské masky jsou nyní nezbytnou ochranou každého brankáře. Jsou také nezbytnou součástí jejich výzbroje a také součástí jeho image. Jacques Plante, muž, díky němuž se maska stala součástí výstroje hokejových brankářů, se stal po ukončení hokejové kariéry oblíbeným hokejovým komentátorem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz