Hlavní obsah
Cestování

Pouští nemusí být jen Sahara: Unikátní přírodní úkazy s písečnými dunami naleznete i v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Česká republika je známá krásnými lesy, horami a jezery. Má však i několik zajímavých písečných pouští, které nabízejí jedinečné přírodní zážitky. Jednou z těchto zajímavých lokalit je Písečný přesyp u Vlkova, v jižních Čechách v oblasti Třeboňska.

Článek

Malé, ale nikoli nevýznamné písečné plochy

Písečný přesyp u Vlkova je přírodní rezervace, která se stala jedním z nejzajímavějších geologických úkazů v České republice. V roce 1954 byl zapsán mezi zvláště chráněná území. Tato pouštní oblast byla vytvořena působením silných větrů a erozí, která se odehrávala během tisíciletí. Najdete ji asi kilometr severozápadně od obce Vlkov u Veselí nad Lužnicí. Písky byly odnášeny z okolí a vytvořily oblast s písečnými dunami, které připomínají pravé pouštní krajiny. Vlkovský písečný přesyp není v kraji největší, ale je zaručeně nejznámější. Jeho rozloha je 8 822 m² a písečná duna se tyčí do výšky čtyř metrů. Pouštěmi tedy nemusí být jen Sahara nebo Kalahari. Pouště jsou různé a rozhodně si je nepředstavujte jen jako velké písečné duny. Pokud ano, hodně byste se pletli.

Vznik pouští v Česku souvisí s přírodními podmínkami, jako je nedostatek vegetace a stabilizačních prvků, které by zadržovaly písek. Větry a pohyb písku tak vytvářejí charakteristické tvary dun, které se postupně mění vlivem počasí a eroze. Písek zde má volnou ruku a vytváří mírné duny. Tyto duny bývají vysoké jen několik centimetrů. Vstup na území není dovolený, ale můžete se radovat pohledem na písčité duny z blízké cesty.

Písty u Nymburka jsou nejzachovalejšími dunami v Česku

Písty se nacházejí v blízkosti města Nymburk, v lokalitě, která je součástí chráněné krajinné oblasti Polabí. Tato jedinečná oblast byla vyhlášena přírodní rezervací, aby byla ochráněna unikátní dunová krajina, která nabízí nezapomenutelné přírodní zážitky. Písty jsou obec ležící v okrese Nymburk, 4 km jihozápadně na řece Výrovce. Duny jsou charakteristické svým písčitým povrchem a střídáním vrcholků a sníženin. Vytvořily se zde díky působení větrů a eroze během tisíciletí. Původně byly tyto duny součástí většího dunového pásma v regionu, ale postupně bylo většinu dun zalesněno nebo zemědělsky využito. Od písečného přesypu na jihozápad se prostírá Přírodní park Kersko-Bory.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Navštívit Písty je jako vstoupit do jiného světa. Písečné duny a nápadná krajina okolo nich připomíná pouštní prostředí a poskytuje zážitek, který je v Česku jedinečný. Na necelých čtyřech hektarech skrývají nejzachovalejší dunu u nás. Procházka mezi dunami vás zavede do odlehlého a klidného prostředí, kde se můžete cítit jako pravý dobrodruh. Aby se chránilo unikátní dunové prostředí, je třeba dodržovat určitá pravidla. Návštěvníci jsou vyzýváni k tomu, aby se pohybovali pouze po vyznačených stezkách a nevstupovali do chráněných oblastí, aby se minimalizovaly negativní dopady na tuto vzácnou přírodní lokalitu.

Nejrozsáhlejší dunová krajina Přesypy u Rokytna

Tyto duny, nacházející se nedaleko města Hradec Králové ve východních Čechách, jsou považovány za nejrozsáhlejší duny v Česku. Jejich vznik je spojen s geologickými procesy a specifickými přírodními podmínkami. Zabírají rozlohu zhruba sedm hektarů. Leží přibližně 10 kilometrů od Hradce Králové. Přesypy u Rokytna zůstaly zachovány a jsou nyní chráněny jako přírodní památka. Jsou oblíbeným místem pro turisty a fotografy. Nabízejí nezapomenutelné pohledy na písčité duny a nádhernou krajinu okolo nich.

Najdete zde i borový les s písečným přesypem. Ranní nebo večerní světlo dodává této oblasti zvláštní kouzlo a ideální podmínky pro focení. Nejvyšší duna, ležící již mimo chráněné území, byla v minulosti částečně odtěžena. Navštívit Přesypy u Rokytna je skvělou příležitostí nejen pro objevování přírodního bohatství Česka, ale také pro zklidnění mysli. Duny nám připomínají, že i v našem malém středoevropském státě se skrývají přírodní úkazy, které stojí za to je objevit a chránit pro budoucí generace. Tyto pouštní oblasti jsou skutečným pokladem české přírody.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz