Hlavní obsah
Umění a zábava

První otevření Disneylandu: Proslavily ho atrakce, odvážní nadšenci a především falešné vstupenky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Když se 17. července 1955 otevřely brány prvního Disneylandu v Anaheimu, který se nacházel v Kalifornii, nikdo nečekal, že tato událost bude zaznamenána jako základní kámen zábavního průmyslu a začátek nové éry zábavy.

Článek

Mělo jít o malý park pro děti

První oficiální zmínka o plánech na vybudování zábavního parku pochází ze srpna 1948. Původní název měl znít Mickey Mouse Park. Původně se mělo jednat o malý zábavní park pro děti. Walt Disney jednou sledoval své děti, jak si radostně užívají jízdy na kolotoči. Dalším podnětem k vybudování parku, byla návštěva zábavního parku v Los Angeles. V Anaheimu v Kalifornii zakoupil pozemky o 65 hektarech, projektanti připravili plány a stavba byla zahájena v červenci 1954. Jeho pořizovací cena se vyšplhala na přibližně 17 milionů dolarů. V Disneylandu si na své měly přijít nejen děti, ale i dospělí.

Jednat se mělo především o park zábavy, ale také o vzdělávací programy. Začátkem roku 1955 byl park dokončený a začaly se rozesílat speciální pozvánky na otevření Disneylandu, které bylo naplánované na 17. července téhož roku. Nikdo nečekal, že tato událost bude zaznamenána jako začátek nové éry zábavy. Přestože bylo slavnostní otevření velkolepé a pečlivě připravené pro pouze pozvané hosty, pamětníci vyprávějí o nečekaných událostech, které doprovázely toto historické výročí.

Do Disneylandu se dostaly tisíce nezvaných lidí

S otevřením Disneylandu přišla také snaha některých osob dostat se do parku takříkajíc neoprávněně. Objevila se spousta padělaných vstupenek a do Disneylandu se dostaly tisíce nezvaných lidí, kteří se pokusili využít nejrůznějších triků a podvodů, aby se dovnitř dostaly zdarma. Tato vlna falešných vstupenek způsobila problémy nejen organizátorům, ale také těm, kteří si chtěli užít den plný zábavy. S nárůstem popularity Disneylandu se začali objevovat i odvážní jedinci, kteří se rozhodli obejít oficiální vstupy a proniknout do parku přes velký plot.

Foto: Pixabay/Public domain

Jeden podnikavec vymyslel, že si přistaví k plotu menší žebřík a za mírný poplatek pomáhal dalším lidem dovnitř. Riskantní akce byly také spojeny s nečekanými následky, ať už šlo o zranění nebo vyloučení z areálu. Někteří jedinci však vzali tuto výzvu na vědomí a stali se plotovými hrdiny se svými dobrodružstvími. Park nebyl připraven na tak velký nápor zájemců o atrakce. Brzy došlo i občerstvení - nebylo k zakoupení žádné jídlo ani pití. Atrakce byly vytížené, proto se také parník Marka Twaina málem převrhl, protože paluba byla přeplněna zájemci. To ale nebylo všechno. Ke zklamání mnoha dětí některé atrakce nebyly vůbec v provozu.

Byly otevřeny další parky po celém světě

Navzdory těmto neobvyklým událostem zůstává otevření prvního Disneylandu nezapomenutelným okamžikem. Od té doby byly otevřeny další parky po celém světě, například Eurodisneyland, Paříž, Hong Kong Disneyland a Tokyo Disneyland. Přičemž každý z nich si nese kousek ducha a kouzla, které započalo v tomto prvním parku. Ačkoli první výročí Disneylandu bylo poznamenáno nečekanými výzvami, ty neodradily lidi od toho, aby si užívali magie tohoto jedinečného místa. Otevření prvního Disneylandu zanechalo nesmazatelnou stopu v dějinách zábavního průmyslu a v srdcích milionů lidí. I přes překážky a nečekané události bylo toto výročí prvním krokem k vytvoření nekonečné říše zábavy, snů a dobrodružství, která zasáhla celý svět.

Zdroje informací: Wikipedia.org: Disneyland, History.com: Disneyland opens, Disneyland’s Glitch-Filled Opening Day

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz