Hlavní obsah
Cestování

Ráj uprostřed Pacifiku. Zapomenutý ostrov Pitcairn obývá pouze 50 lidí. Nabízí zde bydlení zadarmo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

V dalekém Pacifiku, stovky kilometrů od nejbližšího pevninského bodu, se nachází zapomenutý klenot - Pitcairnovy ostrovy. Toto neuvěřitelně odlehlé a malé souostroví je domovem pouhých padesáti obyvatel, kteří zde žijí v klidu a v souladu s přírodou.

Článek

Domorodci na ostrově bubnují na poplach

Pitcairnovy ostrovy jsou součástí britského zámořského území a nachází se v jižním Pacifiku, který se nachází asi 2 000 km východně od Tahiti. Skládají se ze čtyř hlavních ostrovů Pitcairn, Henderson, Ducie a Oeno, přičemž pouze na Pitcairnově ostrově žijí stálí obyvatelé. Na ostrově žije přibližně padesát obyvatel, kteří jsou potomky někdejších vzbouřenců, kteří se zde v dřívějších dobách usídlili.

Historie ostrovů sahá až do roku 1789, kdy se na Pitcairnovy ostrovy uchýlila skupina britských námořníků a polynéských děvčat po vzpouře na lodi Bounty. Tito první osadníci zanechali nezapomenutelnou stopu na kultuře a tradicích ostrovů, která je dodnes v obyvatelích živá. Domorodci na ostrově ale bubnují na poplach. Za poslední čtyři roky tady nepřišlo na svět žádné dítě. Obyvatelé se snaží získat nové sousedy jak to jde. Nabízejí pozemky a pomoc s budováním vlastního příbytku. Několik zájemců projevilo zájem o tuto lákavou nabídku, ale život na ostrově si nakonec rozmysleli. Dokonce zde místní nabízí bydlení zcela zadarmo.

Obyvatelé jsou známí svou pohostinností

Hlavní osídlený ostrov Pitcairn je dlouhý 3,5 a široký jen 1,8 kilometru a skýtá neuvěřitelné výhledy na oceán, skalnaté útesy a zelené kopce. Je jedniným ze čtyř ostrovů, který má pitnou vodu. Obyvatelé jsou známí svou pohostinností a jedinečným dialektem angličtiny, který je ovlivněn polynéským jazykem. Zemědělství, rybolov a turistika jsou základními zdroji obživy na ostrovech.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Pitcairnovy ostrovy leží v izolaci a jsou velmi odlehlé, zajištění základních potřeb a služeb je tady velmi náročné. Přesto obyvatelé zde žijí šťastně a jednoduše, daleko od shonu moderního světa. Získání elektřiny, potravin nebo lékařské péče je dosti komplikované, a tak obyvatelé spoléhají na soběstačnost a pomoc od návštěvníků.

Pitcairnovy ostrovy jsou vzácným klenotem

Pro turisty, kteří se rozhodnou navštívit Pitcairnovy ostrovy, je to nezapomenutelná zkušenost. Dostat se na odříznuté místo uprostřed Pacifiku je velkým oříškem. Skalnatý terén obehnaný širokými útesy neumožňuje vybudovat na ostrově letiště, takže jedinou možností, jak se na ostrov dostat je lodní doprava. Cesta z nejbližšího obydleného ostrova, Mangarevy ve Francouzské Polynésii, trvá průměrně 32 hodin. Pitcairn je místo, které přitahuje lidi se srdcem dobrodruha a objevitele, kteří hledají neobjevené. Zdejší příroda je ohromující, s krásnými plážemi, azurově modrou vodou a jedinečou flórou a faunou.

Pitcairnovy ostrovy jsou živým důkazem, že i v dnešní globalizované a uspěchané době existují na světě stále odlehlá místa, kde je možné zažít klid, jednoduchost a autentickou krásu přírody. Pro návštěvníky i obyvatele jsou Pitcairnovy ostrovy vzácným klenotem, který si zaslouží naši pozornost a respekt.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz