Hlavní obsah
Umění a zábava

Taneční soutěž StarDance přináší radost z pohybu. Donutí diváky vstát z gauče a zatančit si

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Česká televize/se svolením k publikaci

StarDance není jen taneční soutěž, je to společenský fenomén, který spojuje lidi napříč generacemi. Je to show, která inspiruje, baví a dojímá. A kdo ví, možná i vás přiměje k tomu, abyste se po skončení přenosu zvedli z gauče a zatančili si.

Článek

Hvězdné obsazení a taneční páry

Letošní ročník nabídne skutečně pestrou směsici známých osobností. Na parketu se představí deset párů, které budou bojovat o přízeň poroty i diváků až do velkého finále, naplánovaného na 14. prosince. Pojďme si je představit:

Herec Filip Blažek s tanečnicí Adrianou Maškovou

Herečka Marta Dancingerová s tanečníkem Martinem Prágrem

Herečka Jana Paulová s tanečníkem Robinem Ondráčkem

Herec Oskar Hes s tanečnicí Kateřinou Bartuněk Hrstkovou

Zpěvačka a herečka Lucie Vondráčková s tanečníkem Lukášem Bartuňkem

Spisovatel Patrik Hartl s tanečnicí Terezou Pruckovou

Hudebník Ondřej Ruml s tanečnicí Andreou Třeštíkovou

Paralympionik Jiří Ježek s tanečnicí Lenkou Norou Návorkovou

Mistryně světa v kickboxu Martina Ptáčková s tanečníkem Dominikem Vodičkou

Kuchařka a food blogerka Chili Ta s tanečníkem Jakubem Mazůchem

Foto: Česká televize/se svolením

Každý z účastníků přistupuje k soutěži s jiným očekáváním a zkušenostmi. Herečka Marta Dancingerová si plní svůj dlouholetý sen, a to zatancovat si s profesionálem mezi lidmi. „Pro mě je StarDance hlavně o mém tanečním partnerovi Martinu Prágrovi. Má se mnou velkou trpělivost a společně vytváříme něco krásného. Letos jsem si přála s ním tančit, a ten sen se mi vyplnil.“

Filip Blažek, který byl již dříve osloven k účasti, ale nabídku přijal až nyní, má obecně velkou radost z pohybu. „Tanec je opravdu náročná disciplína. Když zvládneme i jednoduché kolo ve zkušebně a kroky i choreografie ladí s hudbou, je to neuvěřitelně povznášející pocit,“ uvedl.

Herec Oskar Hes už má za sebou první úspěchy. „Silným zážitkem pro mě byl moment, kdy se mi poprvé ve zkušebně podařilo zvednout svou taneční partnerku Kateřinu Bartuněk Hrstkovou nad hlavu.“

Jana Paulová prozradila, že v zákulisí StarDance nebude mít žádné talismany: „Nejsem věrná předmětům. Mojí energií je tanečník Robin Ondráček. Snad budu mít štěstí a nikdo mi ho v šatně nečajzne,“ směje se.

Pro mnohé účastníky představuje StarDance nejen taneční výzvu, ale i příležitost k osobnímu růstu. Lucie Vondráčková si ke slovnímu spojení StarDance přiřazuje slova jako „dřina, překvapení, nové zážitky, nová přátelství, boj se strachem, glamour, ženskost, propnuté špičky a kolena, bolavé kyčle, ohnutá záda, smeták, stůl. A myslím, že zážitek na celý život už teď,“ podotkla.

Spisovatel Patrik Hartl se připravuje po svém: „Do své šatny si dám plakát z filmu Rambo se Sylvesterem Stallonem. Měl jsem ho v paneláku v pokoji, když mi bylo asi dvanáct. Potřebuju testosteronové povzbuzení. Hodně svalů, aby mi dávaly sílu,“ nastínil svou netradiční motivační techniku.

Pro hudebníka Ondřeje Rumla je soutěž impulzem k seberozvoji: „Je pro mě obohacující a v dobrém slova smyslu i ozdravnou životní zkušeností, impulsem něco se sebou po delší době zase dělat. Pracovat na sobě, být pro něco zapálený a dřít,“ sdělil.

Foto: Česká televize/se svolením

Sportovci v taneční výzvě

Paralympionik Jiří Ježek si tréninky pochvaluje: „Každý den se něco naučím a odcházím s pocitem, že ty čtyři hodiny tréninku měly smysl. Posouváme se, z toho mám radost,“ prohlásil.

Mistryně světa v kickboxu Martina Ptáčková přistupuje k soutěži se svou typickou bojovností: „Asi mě budete mít za blázna, ale před zápasy si sama sobě píšu dopisy. Přesvědčuju a motivuju se v nich, že všechny rozdrtím, že vyhraju. A ve StarDance to nebude jinak,“ prozradila svou taktiku.

Moderátoři a jejich pohled na show

Noblesní show tradičně provede dvojice moderátorů Tereza Kostková a Marek Eben. Tereza Kostková se těší na chvíle plné radosti. „Vždycky mě potěší, když ostatní dosáhnou úspěchu. Když taneční páry zvládnou své výkony, udělají nečekanou zvedačku nebo se vyhnou chybě tam, kde ji očekávaly. Takové momenty jsou nesmírně povzbudivé.“

Marek Eben k tomu říká: „Bylo mnoho krásných chvil. Největší radost mám z toho, když publikum reaguje pozitivně. Nic se nevyrovná tomu, když diváci mají radost, protože to všechno děláme právě pro ně. Radost a StarDance k sobě prostě patří.“

Novinky v porotě a tematické večery

Letošní ročník přináší několik zajímavých novinek. V porotě dojde ke změně, když místo Zdeňka Chlopčíka usedne Jan Tománek, který se v minulosti sám účastnil soutěže jako tanečník. Spolu s ním budou výkony hodnotit Tatiana Drexler a Richard Genzer. Tato nová sestava slibuje svěží pohled na taneční výkony soutěžících.

Součástí StarDance budou dva speciální tematické večery. První bude muzikálový, do kterého se zapojí více profesionálních tanečníků, a druhý bude věnován světovým písním ze sedmdesátých let. Oba večery budou výrazně stylizované a slibují divákům nezapomenutelný zážitek.

Benefice a společenský přesah

Ani letos nebude chybět benefiční díl na podporu Centra Paraple, již sedmý v pořadí. David Lukeš, ředitel Centra Paraple, k tomu říká: „Účast našich klientů ve StarDance má za cíl ukázat, že život usednutím na vozík nekončí. Vždy je pro nás těžké vybrat pouze pět klientů, kterým můžeme tuto speciální zkušenost nabídnout. Přál bych ji zažít každému.“ Diváci dosud podpořili Centrum Paraple částkou přesahující sto milionů korun, což ukazuje na obrovský společenský dopad této taneční show.

Nově se mohou diváci do StarDance zapojit i se svým vlastním obsahem, a to díky aplikaci iReportér. Tvůrci pořadu budou vyhlašovat témata související s tancem a nejlepší příspěvky budou zveřejňovány ve vysílání pořadu Dobré ráno a na sociálních sítích České televize. Pro děti z mateřských, základních a středních škol je určen projekt Tančí celá škola, který připravil vzdělávací portál ČT edu. Tento projekt má za cíl přiblížit kouzlo tance mladé generaci a možná i inspirovat budoucí tanečníky.

StarDance patří dlouhodobě k nejsledovanějším pořadům v České republice. Loňské finále, ve kterém zvítězili Darija Pavlovičová a Dominik Vodička, sledovaly téměř dva miliony diváků. Generální ředitel České televize Jan Souček k tomu dodává: „Tato soutěž není jen o úspěchu tanečních párů na parketu a o hodnocení poroty, ale fenomenálním se tento formát BBC v desítkách zemí světa stal také tím, že diváky nejen baví, ale i motivuje a spojuje. Letošní, už třináctá řada si zvolila jako téma radost a za sebe si přeji, aby alespoň v přímých přenosech dala StarDance zapomenout na starosti, se kterými se mnozí potýkají.“

Zdroje: autorský text, Česká televize, refresher, freelite.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz