Hlavní obsah

Tchyně mě označila za nejhorší kuchařku v rodině. Když jsem uvařila jídlo, překvapila jsem všechny

Foto: Shutterstock.com-zakoupená licence

Vždycky jsem měla pocit, že v partnerově rodině stojím tak trochu stranou. Snažila jsem se zapadnout, ale jakmile došlo na vaření, měla tchyně jasno. Podle ní jsem nedokázala uvařit nic pořádného.

Článek

Když jsem poprvé slyšela, jak mě tchyně hodnotí před ostatními, zabolelo mě to víc, než bych si připustila. Seděla jsem u rodinného stolu, snažila se být nenápadná a doufala, že tentokrát proběhne všechno klidně. Jenže jakmile přišla řeč na kuchyni, přerušila mě a oznámila všem, že v jejich rodině jsem nejslabší článek. Dodala, že jejich rodinné recepty jsou příliš náročné na to, abych je vůbec zvládla. V ten moment jsem nevěděla, jestli se smát nebo brečet.

Dlouho jsem se snažila její slova vytěsnit, ale pořád se mi vracela. Nejvíc tehdy, když jsem stála v kuchyni a přemýšlela, jak jí jednou dokázat, že nejsem ta nezkušená žena, za kterou mě má. Nakonec jsem si uvědomila, že nemá smysl snažit se napodobovat jejich styl. Mám přece vlastní. Jídla, která mám ráda, chutě, které jsem si nesla už z dětství. A tak jsem se rozhodla udělat večeři, která bude přesně podle mě.

V den narozenin mého partnera jsem se pustila do vaření už dopoledne. Nevolila jsem složité recepty, neprohlížela jsem žádné rodinné zápisníky. Sáhla jsem po surovinách, které mám ráda, a nechala se vést intuicí. Kuchyní se brzy rozvoněla směs bylinek, pečené zeleniny a masa, které se pomalu připravovalo v troubě. Poprvé po dlouhé době jsem cítila klid místo nervozity.

Jak se blížil čas večeře, začala jsem pochybovat, jestli jsem udělala dobře. Rodina mého partnera byla zvyklá na tradice a moje verze těchto jídel byla úplně jiná. Přesto jsem všechno naservírovala a čekala, co přijde. Partner si nabral jako první a jen se na mě potichu usmál. Jeho pohled mi dodal odvahu. Pak se pustili ostatní a v místnosti se na chvíli rozhostilo zvláštní ticho.

Bylo to ticho, které člověk zažije jen tehdy, když všichni ochutnávají něco nového a přemýšlejí, co na to říct. Čekala jsem kritiku. Možná i výsměch. Ale místo toho tchyně odložila příbor a dlouho se na talíř dívala, jako by tomu jídlu nerozuměla. Nakonec se obrátila na mě a řekla, že ji překvapilo, jak lehké a zároveň výrazné chutě jsem dokázala vytvořit. Nebyl to kompliment vyřčený s nadšením, spíš opatrné uznání, kterému sama sotva věřila.

Ostatní se přidali. Partnerův bratr dokonce dodal, že takhle dobrou zeleninu už dlouho nejedl. Nikdo nepoužil velká slova, ale výraz v jejich tvářích mluvil jasně. To, co jsem udělala, nebyl omyl. Nebyla to ani náhoda. Jen jsem přestala dělat věci podle očekávání ostatních.

Po té večeři jsem si poprvé uvědomila, že jsem si nechala vzít něco, co má být přirozené. Vaření je o chuti, radosti a o tom, co člověku dává smysl. Tchyně si mě nikdy pořádně nepustila k tělu a jídlo pro ni bylo jen další způsob, jak si udržet kontrolu. Když jsem se tomu podřizovala, nemohla jsem uspět, protože jsem nebyla sama sebou.

Od té chvíle jsem začala vařit jinak. Bez strachu, bez snahy zalíbit se. A co je zvláštní, právě tehdy si toho všimla i tchyně. Ne změnou chuti, ale změnou mého postoje. Jako bych konečně přestala být tou tichou přihlížející a začala si stát za tím, co dokážu.

Když se mě pak partner zeptal, jak jsem zvládla takovou proměnu, odpověděla jsem mu jednoduše. Stačilo si uvědomit, že člověk nemusí být nejlepší podle měřítek druhých. Stačí být dobrý podle sebe.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít publikovat svůj obsah. To nejlepší se může zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz