Hlavní obsah

Tento trik mé babičky vám ušetří místo v lednici a prodlouží čerstvost zeleniny

Foto: Shutterstock.com-zakoupená licence

V lednici máme doma pořád málo místa. Někdy mám pocit, že se tam snad všechno zázračně rozmnožuje. Ráno ji zavřu, večer otevřu a už tam není kam dát ani krabičku s máslem.

Článek

Všechno se tam tísní, občas něco vypadne, občas se něco zatlačí dozadu, až na to člověk zapomene a najde to až ve chvíli, kdy už je pozdě. A zelenina? Ta dopadá často nejhůř. Papriky, rajčata nebo salát rychle ztrácí šťávu, změknou nebo zplesniví, než je vůbec stihneme sníst. Jenže nedávno jsem přišel na jeden jednoduchý trik, díky kterému se zelenina udrží čerstvá déle a navíc zabere v lednici méně místa.

Všechno to začalo obyčejným úklidem. Rozhodl jsem se jednou provždy zatočit s tím věčným chaosem mezi policemi a šuplíky. Vytáhl jsem všechno ven, položil na stůl a nestačil se divit, kolik věcí je tam úplně zbytečně. Dva otevřené kelímky s hořčicí, tři poloprázdné sklenice nakládaných okurek, pět balíčků sýra, z nichž dva už dávno prošly. A v dolním šuplíku, určeném na zeleninu, smutný pohled. Salát, který se z krásně zelené hlávky proměnil v unavený žlutohnědý shluk listů, mrkev povadlá tak, že by ji člověk ani králíkovi nedal. A to jsem ji koupil teprve před týdnem.

Začal jsem přemýšlet, co dělám špatně. Možná je v lednici moc vlhko, možná zeleninu nebalím správně, možná ji tam prostě nechávám moc dlouho. Jenže jak to vyřešit? Nechce se mi každý druhý den běhat do obchodu, ale zároveň mě štve, když jídlo končí v koši. A pak jsem si vzpomněl na radu, kterou jsem kdysi zaslechl od jedné známé. Skladovat zeleninu trochu jinak, než jsme zvyklí. Nevolala to žádným velkým objevem, ale prý jí to zachránilo už hodně kilogramů jídla.

Trik je v podstatě jednoduchý: část zeleniny vůbec nedávat do lednice. Zní to možná zvláštně, protože jsme zvyklí, že co má vydržet, musí být v chladu. Ale ne všechno chladu prospívá. Třeba rajčata v lednici ztrácí chuť, brambory tam klíčí rychleji a cibule měkne. Druhá část triku spočívá v tom, jak uchovat tu zeleninu, která v lednici být musí. Salátové listy, mrkev nebo ředkvičky se dají perfektně uchovat, když je člověk dá do čisté uzavíratelné nádoby, vyložené papírovou utěrkou. Ta totiž pohlcuje přebytečnou vlhkost, takže se listy neslepí a nezačnou hnít. Mrkev nebo celer zase stačí oloupat, nakrájet na kousky a uložit do nádoby s čistou vodou. Vydrží tak křupavé i celý týden.

Tak jsem to zkusil. Hlávkový salát jsem rozebral na listy, jemně opláchl a nechal oschnout. Do velké plastové krabičky jsem na dno dal vrstvu papírových utěrek, naskládal listy a navrch přidal další vrstvu utěrek. Zavřel víkem a uložil do lednice. Mrkev jsem očistil, nakrájel na špalíčky a dal do skleněné nádoby s vodou. A když už jsem byl v tom, papriky jsem nakrájel na proužky a uložil do jiné nádoby, taky s utěrkou, aby zůstaly suché.

Výsledek mě překvapil. Po čtyřech dnech vypadal salát jako čerstvě koupený, listy byly pevné a křupavé. Mrkev jsem vytáhl po týdnu a byla stejně sladká a pevná, jako když jsem ji krájel. A navíc v lednici bylo najednou mnohem víc místa. Žádné rozbalené sáčky, ze kterých se vysypávají kousky zeleniny, žádné zapomenuté balíčky schované vzadu. Všechno přehledně v krabičkách, které se dají snadno poskládat na sebe.

Partnerka se na mě nejdřív dívala trochu s nedůvěrou, protože na podobné „zlepšováky“ moc není. Ale po pár dnech musela uznat, že to funguje. Navíc si všimla, že díky tomuhle systému se nám stává mnohem méně, že bychom něco vyhodili. A když už něco opravdu nestihneme sníst, tak o tom víme a můžeme to využít aspoň do polévky nebo omáčky.

Možná to není žádný revoluční objev, ale pro mě osobně je to malá domácí revoluce. Šetří nám to peníze, protože méně jídla končí v koši. Šetří to čas, protože v lednici rychle najdu, co potřebuju, a nemusím nic přehrabovat. A hlavně zelenina je mnohem déle čerstvá, takže si na ní můžeme pochutnat, kdykoliv máme chuť.

Takže pokud máte pocit, že vaše lednice je věčně plná, a přesto v ní jídlo rychle podléhá zkáze, zkuste tenhle jednoduchý trik. Uložte zeleninu do uzavíratelných nádob s papírovou utěrkou, případně s trochou vody a uvidíte, že vydrží čerstvá mnohem déle. A možná budete stejně jako já překvapení, kolik místa se v lednici najednou uvolní. Protože někdy stačí jen malá změna, aby se nám doma žilo pohodlněji a bez zbytečného plýtvání.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Svěží

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz