Hlavní obsah
Cestování

V Portugalsku byla objevena několik století stará kostra s mohutným, ochromujícím kostním výrůstkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Na starobylém pohřebišti kostela Sao Juliana v portugalské vesničce Constancia, byla nalezena roku 2002 kostra. Archeologové se domnívají, že kus kosti vyčnívající ze stehna ženy žijící ve 14. až 19. století vyrostl v důsledku extrémního traumatu.

Článek

Kostní výrůstek musel způsobovat bolesti

V Portugalsku objevili antropologové, vzácný a hrůzně vypadající kostní výrůstek, který se tyčil ze stehenní kosti ženy, která žila v době mezi 14. až 19.stoletím. Zvláštní nádor zřejmě vznikl po neznámém těžkém úrazu a vypadal jako houba. Na svalu, který spojuje vnitřní stehenní a vřetenovou kost dohromady se ženě vytvořila přibližně osmicentimetrová bulka, jež mohla ženě způsobovat velmi silné bolesti a nadále ji mohla omezovat i v jejím pohybu. „Nikdy jsem neviděla tak velký kostní útvar,“ uvedla, biologická antropoložka z lisabonské univerzity v Portugalsku. „Její morfologie mě opravdu zaujala.“ Vědci mají podezření, že by mohlo jít o velmi vzácnou myositis ossificans traumatica, což je forma kostního výrostku, která mohla vzniknout z několika drobných poranění nebo po jedné těžké nehodě.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Kostra ženy nebyla úplná

Ve starobylé nekropoli kostela Sao Juliana v portugalské vesničce Constancia, objevili v roce 2002 archeologové zmrzačenou kostru ženy, mezi jinými ostatky asi 106 dospělých osob a přibližně 45 dětí, kteří žili v období před 600 až 200 roky. Archeologové torzo ženy našli ležet na zádech, ruce složené podél těla směrem k pánvi s hlavou otočenou mírně doprava a na levém předloktí měla položenou minci. Její kostra nebyla úplná, chyběla levá kost stehenní. Jelikož byla kostra zachovalá, dal se dobře odhadnout věk ženy přibližně na 50 let, výška naznačovala, že se jednalo o poměrně malou postavu asi 154 cm. Vyčnívajícího kusu kosti si všimli při čištění kostry vědci v laboratoři. Po řádném prozkoumání ženiných ostatků odborníky nebylo zjištěno, že by stehenní kost byla zlomená. Co ale způsobilo tento hrůzostrašně vypadající výrůstek na kosti, si stále nejsou schopni vysvětlit. Nakonec došli k závěru, že v době úmrtí ženy bylo zranění staré až jeden rok a omezovalo ji v přenášení váhy a rychlejších pohybech.

V dnešní době lze ostruhy odstranit

Hrůzně vypadající boule pravděpodobně vznikla po úrazu, který následně ochromil sval zvaný pectineus na vnitřní straně stehna. Je to vůbec první případ, kdy paleopatologové zveřejnili a veřejnosti ukázali takový velmi vzácný typ kostního výrůstku. „Vzhled stehenní kosti naznačuje dlouhodobý proces. Nemáme k dispozici zdravotní dokumentaci této ženy, ale při pohledu na podobné klinické případy můžeme předpokládat, že tato léze stehenní kosti byla poměrně vyčerpávající.“

V dnešní době lze kostní ostruhy odstranit chirurgicky, ale v době, kdy tato žena žila, to nepřipadalo v úvahu a výrostky byly velmi bolestivé.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz