Hlavní obsah
Cestování

Vlakem na výlet do Vídně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bisiriyu

Méně finančně náročný výlet, který je i tak možno naplno si užít. Výlet mě i s vynikajícím kebabem, dopravou z ČR, doprava metrem po Vídni, pitím, vyšel na cca 700kč. A to se vyplatí.

Článek

Dnes bych vás chtěla pozvat na malý výlet do Vídně. Všichni známe vánoční Vídeň, Vídeň jako Mekku filharmonie, architektury, umění… zkrátka krásná, neskutečná, elegantní a kouzelná.

Jak si ji užít „jen tak“- Tip pro nenáročné výletníky

Do Vídně bych se ráda v následujících letech přestěhovala natrvalo, a tak už třetím rokem, kdykoli je to trochu možné, na to místo unikám. Sama jsem děvče z Moravy, „kósek“ od Brna, takže nejjednodušší je pro mě a mně podobné objednat si lístek na Regio Jet z Brna až na vídeňské hlavní nádraží, spoj jede bez přestupu. Samozřejmě můžeš jet i ČD, Flixbusem či jiným dopravcem. Cena jízdenky se pohybuje +/- v závislosti na času spoje a času koupě, okolo 7 až 11 euro za dospělou osobu. Já osobně ráda jezdím spojem, který je ve Vídni v 10/29 hod. a jízdné je v té nižší cenové kategorii, na české koruny tedy cca 170 Kč.

A jsme tedy na místě. Kam dál? Máte nepřeberné možnosti a já vás dnes pozvu na procházku okolo Dunaje, tržiště Naschmarkt a do zámeckého parku Schönbrunn.

Dunajské nivy, Starý Dunaj, Dunajský ostrov, nebo dunajský kanál, z centrálního nádraží Vienna HBF se dostanete snadno metrem – značeno U / U-bann /, tratě jsou přehledně rozděleny a je možné se v nich velmi rychle zorientovat, pokud pojedete v neděli, nezapomeňte, že Rakušané ctí neděli jako den pracovního klidu a odpočinku, tudíž většina obchodů je zavřená. Neděle je čas, kdy se můžete plně věnovat sobě, rodinám, přátelům a blízkým. V tento den děti v metru nemusí platit jízdné, vás bude jednosměrná jízdenka stát 2,40 euro, tak jako každý jiný den. Zakoupíte ji v automatu, případně online, existují i jiné varianty jízdenek, např. na 24 hodin. Ráda odpovím a poradím v komentářích.

A jsme tedy u břehů Dunaje. Lidé zde mají své relaxační zóny, místo pro cyklistiku, travnaté plochy, místa pro grilování, protažení těla, dětská hřiště, street workout. Cestou zavadíte o příjemné restaurace, často situované na lodi, provázet vás budou nejen po vodě nádherné labutě. Všude kolem je pohoda, klid a svoboda. Můžete tu trénovat Taichi, opékat buřty, grilovat, jen tak ležet a číst si, běhat, koupat se, procházet se, zkrátka cokoli. Totální uvolnění se a zpomalení všech kol svých myšlenkových procesů, přichází harmonie, klid a mír a vy můžete očekávat to nejlepší.

Foto: Bisiriyu

Dunaj

Procházkovým krokem tak můžete dojít až do zábavního parku Prater s přilehlým stejnojmenným parkem. Prater se pyšní až 250 atrakcemi, ikonický obřím kolem Riesenrad, kterému mnoho lidí říká „Ruské kolo “, rozhodně je třeba ho zvát nejslavnější atrakcí Prátru. Točí se již od roku 1897 a dodnes se můžete svézt v původních červených kabinách připomínajících malý železniční vagon. Kabiny jsou využívány i k pronájmu pro speciální okamžiky, slavnostní oběd, setkání, žádost o ruku, ono se „NE“ 65 metrů nad zemí taky neříká snadno. Z obřího kola máte nádhernou vyhlídku na centrum Vídně a Dunaj. Tam dnes ale nepůjdeme. Nebudu nyní zvát čtenáře ani na procházku historickým centrem, nebo na Mariahilfer Straße, což je nejdelší vídeňská nákupní ulice, č. 1 v samém srdci města, kde seženete vše, a nejlépe v době slev.

Foto: Bisiriyu

Riesenrad

Chtěla bych se zastavit na bohatém voňavém bazaru a trhu, protože úžasným vídeňským zážitkem jsou trhy. Zde je asi nejvíce vidět multikultura Vídně. To, co ji dělá tak čarokrásnou, bohatou a mocnou. Snoubí se zde východoevropská elegance, orientální atmosféra s jižním temperamentem. Sežene zde takřka cokoli. Od ovoce, zeleniny a květin až po perský kaviár, od suši až po indická kuřata tandoori, od kebabu až po ústřice a notoricky známý místní preclík. Vídeňské trhy mají sezónu po celý rok a odrážejí kouzlo města podle období. Na vídeňských trzích nemusíte jen nakupovat. Působí také jako srdce pro své okolí – a přitahují mladé, kreativní a zábavné scény. Miluju To. Naschmarkt je nezpochybnitelnou hvězdou mezi stálými vídeňskými trhy. Nachází se mezi Karlsplatz a Kettenbrückengasse v jedné z nejzajímavějších čtvrtí. Kulinářské speciality, ať už typicky vídeňské, nebo exotické, jsou zde hojně k dispozici a vždy čerstvé. Soboty s bio koutkem a bleším trhem.

„Můžeš odjet z Vídně bez návštěvy Schönbrunneru?“ Samozřejmě, že ne, takže se převezeme opět metrem do císařského parku. Trasu si najdi v mapách, v závislosti na tom, ve kterém místě se právě nacházíš, nebo poradím v komentáři… Jsme na místě a můžeš opět žasnout, kochat se a obdivovat. Zámecký park je plný zeleně a života, nádherné barevné záhony, uličky zastřešené a utkané korunami stromů… Monumentální sochařská díla, fontány, Glorieta, římské ruiny, obelisk… Najdeš zde také občerstvení, restauraci, ZOO s ledními medvědy.

Můžeš samozřejmě na placenou prohlídku císařského paláce, jinak je pobyt v parku a vstup do parku zdarma. V těchto měsících je otevřený od 6/30 hod. do 21/30 hod.  Nyní prosím ať zbystří pejskaři, se svým čtyřnohým miláčkem bohužel do parku nesmíte.

Tak to by pro jeden den asi stačilo, za chvíli jsem opět na centrálním nádraží a ujíždím vlakem zpět do ČR. Nadšená, příjemně unavená, obohacená o zážitky a vjemy. Pokud nevíš, co s volným dnem v tomto zatím 20st. červnovém dni, nasedni na vlak, autobus, mimochodem, znám pána, co to šel z Konice na Prostějovsku asi týden pěšky, také možnost… A hurá do Vídně.

Chtěla jsem v tomto článku přiblížit Vídeň, jako méně finančně náročný výlet, který je i tak možno naplno si užít, a když to shrnu „sakum pakum“ - „mit Sack und Pack“, tento výlet mě přišel i s vynikajícím kebabem za 4 euro, dopravou Brno / Vídeň a zpět, doprava metrem po Vídni, pitím, na cca 700kč. A to se vyplatí.

Foto: Bisiriyu

Schönbrunn

Foto: Bisiriyu

Schönbrunn

Foto: Bisiriyu

pohoda u Dunaje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám