Hlavní obsah
Prezidentské volby

Lži budou provázet zbytek prezidentských voleb, pozor na ně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tilman2007 / Creative Commons / CC-BY-SA / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

Průzkumy naznačují, že do druhého kola prezidentských voleb pronikne Andrej Babiš. Zvyšuje se také pravděpodobnost, že se ve druhém kole potká s Petrem Pavlem.

Článek

Pokud tomu tak skutečně bude, očekávejme průjem manipulací a lží, které budou formou mediálních výstupů holdingu i prostřednictvím dezinformací šířeny a změní doposud ještě přijatelný, byť emočně poznamenaný a místy nedůstojný průběh kampaně v lidové pandemonium.

Kontury těchto lží můžeme poměrně dobře odhadnout už podle současného stavu na dezinformační scéně a letmým pohledem na propagandu informační agentury Mafra, jež příkladně ukazuje, proč už v jejím případě nelze mluvit o mediálním domu.

Ty kontury jsou následující: Petr Pavel bude nadále vykreslován jako „agent“ a tato narativní figura bude posílena o nové lži. Před pár dny byl zachycen anonymně šířený text, který tvrdí, že Petr Pavel v bývalé Jugoslávii nezachraňoval francouzské vojáky, nýbrž žoldáky z cizinecké legie, a že při této operaci zemřeli místní civilisté. Tento blud lze lehce vyvrátit důkazy, nicméně nelze přimět ty, kteří za každou cenu chtějí najít důvod volit proti demokratickému kandidátovi, aby byli ochotni je vnímat.

Stejně tak bude nadále prosazována manipulace o „vojákovi prezidentem, který zatáhne Česko do války“. Byť to neodpovídá ústavním pravomocem prezidenta ani postojům Petra Pavla, falešná teze bude stavět na tom, že „voják je voják“. Tato teze bude podporována tvrzením, že Petr Pavel je agent USA, které si přejí oslabit Evropu válkou a naopak posílit vlastní zájmy v oblasti zbrojního průmyslu a energetiky. Tyto teze už také cirkulují dezinformační scénou měsíce, s vývojem agrese Kremlu na Ukrajině. Vlastností dezinformačních konstruktů je syntetizovat, spojovat se dohromady, nelze předpokládat, že by to bylo tentokrát jinak.

Nepochybně dojde na imigranty a na snahu tvrdit, že jim Petr Pavel otevře dveře dokořán, protože přece podporuje Ukrajinu. Protože imigrace působí na část české společnosti znepokojivě v jakékoliv souvislosti.

Oproti tomu Andrej Babiš, uspěje-li v prvním kole, vpluje do mezivolebního pandemonia jako anděl míru, jako člověk, který bude do roztrhání těla vyjednávat pro dobré Čechy všechno možné, zejména aby jim ta válka už dala konečně pokoj. Babišovo mediální simulakrum, tedy obraz více či méně vzdálen skutečnosti, bude nasedat na sentiment části české společnosti, znepokojené inflací a energetickou nejistotou a „unavené“ válkou. Bude tvrdit, že vláda tu není pro lidi, ale on že jako prezident bude. Bude lhát o tom, co jako prezident ovlivní, co zařídí, obstará, vykouzlí. V rozporu s ústavními kompetencemi, v rozporu s rolí prezidenta.

Tyto manipulace bude přímo i nepřímo podporovat hrubá dezinformační masáž, v níž se Babiš vyjeví jako jediná možnost, jak neupadnout do spárů USA, Západu a jejich páté kolony, jak dát vládě najevo, že tu má být pro ně, ne pro ukrajinské zločince a nacisty. Těm, jak bude přímo i nepřímo podsouváno, Babiš zavře dveře a ochrání nás před jejich imaginární hrozbou.

Je jisté, že část společnosti bude chtít tyto manipulace slyšet, usnadní jim to jejich dlouhodobý „boj se systémem“, jakkoliv to vypadá komicky, když řešením je etablovaný oligarcha. Ale i ta část společnosti, která se stále rozhoduje elementárně kriticky, bude vystavena určitému tlaku ve smyslu vytváření pochyb. Vedle toho bude snahou mobilizovat na základě strachu část voličů, kteří svou vlastní účast ve volbách nevidí jistě. A samozřejmě zalíbit se těm, kteří by na hradě raději ještě šťavnatější koncentrát populismu.

Každopádně to bude okamžik, v němž se projeví, zda je česká společnost dostatečně silná k tomu, aby ona slova z prezidentské zástavy zase začala platit. Věřím, že ano.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz