Hlavní obsah
Aktuální dění

Pátá kolona Kremlu: propojení mezi německou AfD a českými politiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Generováno nástrojem OpenArt

Financování krajně pravicové strany AfD Ruskem vyvolalo politické otřesy v Německu i mimo ně. Podívejte se, jaké klíčové postavy proruské scény a politici SPD navazují kontakty s AfD a vytvářejí síť podporující zájmy Kremlu.

Článek

Německou politickou scénou otřásá skandál po tom, co vyšlo najevo, že přední politici německé krajně pravicové strany Alternative für Deutchland (AfD) dostávali od ruské propagandistické mašinérie peníze sloužící k ovlivnění voleb do evropského parlamentu.

AfD, stejně jako jiné politické strany, hledá v dalších zemích své programové a ideové spojence. Jak jsme upozornili již před několika lety, spojení chapadel ruského vlivu a AfD se natáhlo až do České republiky.

Klíčovou postavou v této vlivové lince byla bývalá koordinátorka SPD Radka Hladíková, která působila dle vlastních slov jako asistentka bývalé europoslankyně a současné německé poslankyně za AfD Beatrix von Storch. Hladíková se pravděpodobně podílela na založení strany SPD jako takové a pohybovala se v blízkosti špiček zejména krajních pólů politické scény (KSČM, SPD, Dělnická strana a další), ale také akce Svobodného vysílače/Svobodného radia. Byla přítomna například i ve štábu Miloše Zemana v roce 2018, jak jsme doložili v reportu.

Vedle Hladíkové pro von Storch pracovala i další figura české proruské scény, Zdeněk Chytra, donedávna vůdčí postava spolku Tradiční rodina. Hladíková a Chytra působili společně s další notoricky známou postavou dezinformační scény Jiřím Černohorským ve spolku „Čest, svoboda, respekt“. Pravidelné čtenáře našich analýz a monitoringu pak také nepřekvapí, že akce tohoto spolku, stejně jako akce dalších prorusky působících spolků, točily kolem dnes nechvalně proslulého Ruského kulturního centra v Praze. Tyto a další přední osoby proruské scény pak dodnes šíří proruské a pro Rusko výhodné narativy, např. o ruské agresi vůči Ukrajině.

Pro družení českých politiků s AfD ale nemusíme chodit do kuloárů, stačí se například podívat na oficiální stránky parlamentní SPD Tomia Okamury. Okamura a stranické špičky se v minulosti setkávaly například s Petrem Bystroněm, který stojí v centru aktuálního skandálu. Mezi stranami probíhá čilá družba, což není vzhledem k programové a rétorické blízkosti překvapivé.

To dokládají například také příspěvky na facebookové stránce T. Okamury, europoslance za SPD Ivana Davida nebo na stránce poslankyně za SPD Karly Maříkové, která sdílí projev Petra Bystroně v Bundestagu. Totéž video opatřené titulky se objevilo den předtím i na jednom z nejčtenějších webů české dezinformační scény Aeronetu.

SPD ale není jediná strana, která navazuje kontakty s AfD. Další takovou je mimoparlamentní Trikolora. Již zmiňovaný Bystroň vystoupil například na jejich letošním sněmu, byl také hostem YT kanálu této strany.

Nic z výše uvedeného sice nedokládá, že by čeští politici nebo postavy domácí proruské scény kdy přijali peníze z Ruska, jako se právě stalo u německé AfD. Je nicméně průkazné, že alespoň na ideové rovině i rovině osobních vztahů existují silné vazby mezi těmito politiky a stranami. A považujeme tak za důležité poukazovat na tyto skutečnosti, které mohou představovat potenciální riziko pro bezpečnost České republiky.

Text vychází z informací získaných občanskou iniciativou Čeští elfové.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz