Hlavní obsah
Aktuální dění

Povodně: Vláda připravuje mobilizaci, útok USA počasím a nevděční Ukrajinci. Dezinfoscéna se činí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikipedie: Kamil Czaiński – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0

Nejbizarnějším bludem o povodních je mapa, která ukazuje, že v celé Evropě prší jen nad Českem. Zjevná nesmyslnost dezinformací ale nezabrání masivně sdílet přesvědčení, že za povodně a jejich dopad může vláda.

Článek

Dezinformační scéna a s ní pevně propojená populistická část politického spektra nevynechají jedinou příležitost ukázat, že systém nefunguje a je třeba ho radikálně změnit.

Ať už jde o covid, bezpečnost země vůči Rusku nebo povodně, okamžitá reakce parazitů veřejného zájmu je skoro stejně jistá, jako že ráno vyjde slunce. Potvrdilo se to i za současné situace.

Od prvních varování před ničivými povodněmi se na dezinformační scéně objevily hlasy, které začaly nebezpečí bagatelizovat. Okamžitě se v digitálním prostoru objevily příspěvky, které nabádaly, aby lidé ignorovali oficiální informace, či dokonce výzvy k evakuaci.

Příklady bagatelizace, očerňování vlády ze snahy zneužít povodně k vlastnímu politickému zisku, útoky na Ukrajince, kteří údajně nechtějí pomáhat tam, kde se jim dostalo pomoci nebo přímo konspirace o tom, že povodně jsou přípravou na mobilizaci, případně jde o řízený „útok počasím“ následují. Čeští elfové je sebrali přímo z dezinformačních a populistických kanálů:

„Co tady vláda předvádí za divadlo?“

Petr Holec, jeden z moderátorů dezinformačního média XTV Luboše Xavera Veselého, bezprostředně po zhlédnutí čtvrteční tiskové konference ministrů sice na úvod svého tweetu napsal, že nechce bagatelizovat případné povodně, ale že by se si za „katastrofickou tiskovku kvůli dešti, při které to vypadalo, že tato vláda vyhlásí válku alespoň Česku“, příslušní ministři zasloužili divadelní cenu Thálie.

Foto: Bob Kartous

Dezinformace a povodně

„Nenechte se těmi hajzly ovládat“

Bývalý poslanec SPD Marian Bojko zveřejnil plamenné prohlášení včetně příslušného vulgarismu o tom, jak se lidé nemají nechat ovládat a jak je to celé jen strašení. Jeho výzvy by bylo skutečně možné interpretovat tak, že lidé mají ignorovat oficiální doporučení samospráv či integrovaného záchranného sboru (IZS). Bojko se spolu se svým bývalým kolegou Lubomírem Volným snaží pokračovat v činnosti především prostřednictvím jejich facebookové stránky „Volný blog“. Zde publikují ve velkém množství především protiukrajinsky laděná videa pocházející z americké ultrapravicové scény. Videa mají kvalitní překlad z angličtiny a profesionální titulky, takže buď je oba výše zmínění pánové na příslušné stránce jen zveřejňují, nebo od doby, kdy jsme je vídali v parlamentních lavicích, nabyli netušených dovedností.

Foto: Bob Kartous

Dezinformace a povodně

„Vláda se nás chystá deportovat, dobytčáky jako obvykle?“

Většina českých dezinformačních kanálů na sociální síti Telegram, jejíž zakladatel Pavel Durov je nyní vyšetřován francouzskou policií, vznikla na jaře 2022, tedy krátce po zahájení ruské invaze na území Ukrajiny. Kanál „Co neMÁTE vědět“ je jeden z mála, co působil již dříve, od podzimu 2021. V kanálu najdeme mix příspěvků komentujících aktuální události, ale jsou zde pravidelně citovány i ruské zdroje včetně prohlášení představitelů ruského státu. Autorka kanálu pod přezdívkou „valkýra“ zveřejnila v souvislosti s blížícími povodněmi poměrně nechutný příspěvek, ve kterém přirovnávala pokyny ke sbalení evakuačního zavazadla k nacistickým deportacím do koncentračních táborů.

Foto: Bob Kartous

Dezinformace a povodně

„Prší jen nad Českou republikou, může za to tajný nástroj americké armády!“

S dezinformací o tom, že je počasí ovlivňováno pomocí „tajného nástroje americké armády s názvem HAARP“, jsme se poprvé ve větší míře setkali v souvislosti s tornádem na jižní Moravě. S tímto vědeckým zařízením schopným provádět měření v ionosféře, tedy části atmosféry, která nemá nic společného s počasím, je spojena komplexní konspirační teorie. Za jasný důkaz jsou vydávány obrázky soustředných kružnic, které jsou vidět na meteorologických snímcích, ve skutečnosti jde o odražený signál radaru.  Konspirace se šířily napříč dezinformační scénou, podrobný článek zveřejnil i dezinformační web Aeronet, velice agilní v šíření byla facebooková stránka TV Šalingrad. Tento projekt ezoteričky Renaty Bernardi se etabloval v době covidu, kromě facebooku má svou webovou stránku se zaručenými informaci, ale zájemci si za to musí připlatit.

Foto: Bob Kartous

Dezinformace a povodně

„Celé je to řízené, aby to odvrátilo pozornost od summitu NATO.“

Na facebooku TV Šalingrad se dostalo pozornosti i další, neuvěřitelně bizarní konspirační teorii. Ta se za každou cenu snažila najít souvislost mezi povodněmi a dlouhé týdny naplánovaným pražským setkání náčelníků generálních štábů členských zemí Severoatlantické aliance. Dezinformační scéna brzy pojala podezření, že to není jen tak náhodou, počasí bylo ovlivněno výše zmíněným HAARPem, chemtrails či záměrným vypuštěním přehrad, aby se pozornost obyvatel upřela od důležitého summitu k povodním. Kromě přímých prohlášení kolovalo na dezinformační scéně i spiklenecké „povodně nejsou nejdůležitější věc, co se tento víkend děje“. Téma se totiž spojilo s dalším z řady prohlášení Vladimira Putina o překročení červených linií a shromáždění generálové měli podle dezinformační scény v Praze zahájit válku s Ruskem.

Foto: Bob Kartous

Dezinformace a povodně

„Je to příprava na válku“

Informace, co si sbalit do evakuačního zavazadla či výzvy k dodržování pokynů členů složek IZS vyvolaly v několika zástupcích převážně covidových dezinformátorů, kteří státu nevěří jaksi z podstaty, dojem, že se jedná o jakousi skrytou přípravu na válku. Jako šokující byla prezentována informace, že za povodní dochází k mobilizaci složek, které se – světe div se – podílí na CIVILNÍ OBRANĚ!!! Vládě byly tedy připisovány úmysly vyzkoušet si připravenost obyvatelstva a hlavně jejich ochotu poslouchat rozkazy. S obdobnou dezinformací jsme se setkali na začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022, kdy za přípravu na válku byla vydávána končící pandemie.

„Je to záminka k tomu zavést klimatický lockdown.“

Spojitost mezi povodněmi a dalšími extrémními výkyvy počasí již nikdo nezpochybňuje.  Dezinformace spojené se změnou klimatu se ale na dezinformační scéně stávají stále vlivnějšími. Ani víkendové povodně nezůstaly ušetřeny své vlastní klimaskeptické interpretace. Povodně byly označeny jen za další fázi Agendy 30, s cílem vyvolat řízený výpadek elektřiny a vody a uvěznit tak obyvatelstvo v „klimatickém lockdownu“.

Foto: Bob Kartous

Dezinformace o povodních

„Co děsíte lidi? Pomoooc, voda stoupá“.

Dawid Tomas Franek sám sebe považuje za „digitálního tvůrce“.  Sleduje jej přes čtyři tisíce lidi, publikuje ve velkém, někdy až desítky příspěvků denně, nejlépe takové, které mu přinesou vytouženou odměnu v podobě „lajků“ od spřízněné názorové bubliny. A v této bublině od čtvrtka frčelo hrozící nebezpečí bagatelizovat. Franek tedy zveřejnil hned několik příspěvků, některé z nich měly i desítky sdílení, že u nich tedy ani nekáplo a že vláda jen zbytečně straší lidi. V noci ze soboty na neděli je však vystřídal o dost méně lajkovaný příspěvek: „tak včera ještě večer nebyla řeka Olše ani na 1 povodňovém stupni a dnes ráno je daleko za 3 nejvyšším stupněm a již se vylévá… Stačila necelá noc… “.

Foto: Bob Kartous

Dezinformace o povodních

Foto: Bob Kartous

Dezinformace o povodních

Foto: Bob Kartous

Dezinformace o povodních

„Chybí peníze i vybavení, co se poslalo na Ukrajinu, a Ukrajinci se nám vysmívají“

Poslanec Kobza z SPD zveřejnil příspěvek o tom, že nyní chybí mostní tanky a konstrukce, která naše vláda měla poslat na Ukrajinu. Česko přitom žádné mostní tanky na Ukrajinu neposlalo, jen mostní soupravy. Stejně tak jsme loni pomohli zaplavenému Slovinsku. Vždy se uvolňuje ze zásob Správy státních hmotných rezerv (SSHR), které samozřejmě musí mít ze zákona i dostatečné zásoby pro ČR. Aktuálně ani není žádná potřeba náhrady mostu. Paralelně s tím se šíří i narativ o tom, že nebude nedostatek peněz na likvidaci povodní, protože se všechny příspěvky poslaly Ukrajině. Více než 1 400 sdílení má extrémně manipulativní lživý příspěvek dezinformátora Aleše Svobody, ve kterém se snaží podsunout, že Ukrajinci odmítli poslat peníze na pomoc Česku, odmítli pomoci při pytlování a ještě se Čechům posmívají. Nic z toho není pravda, Ukrajinci na sítích vyjadřují účast, ptají se po možnostech, jak pomoci, a někteří z nich se do pomoci zapojili.

Foto: Bob Kartous

Dezinformace o povodních

Foto: Bob Kartous

Dezinformace o povodních

Tentokrát, podobně jako v případě jiných absurdit, cirkulují podobné bludy v relativně omezené, antistémově orientované vrstvě společnosti, pro kterou je covid dodnes výmysl nebo nástroj globální „depopulizace“ a která se domnívá, že se na Ukrajině neválčí a že přistání na Měsíci byla filmová scéna. „Nejodvážnější“ z této malá procenta čítající části české společnosti pevně věří v plochou Zemi.

Tomuto faktu přispěla skutečnost hmatatelných dopadů povodní, což je kupříkladu velký rozdíl oproti covidu. Na povodeň je možné se přímo podívat, nebo si zjistit svědectví od někoho, kdo ji právě v tu chvíli vidí a je dostatečně blízký, aby měl důvěru. To brání záměrně šířených manipulacím dosahovat takové popularity, jako u „neviditelného“ (a mnohem déle trvajícího) covidu.

Neexistuje nicméně žádné protiopatření k tomu, aby se v postižených krajích nepřiživila dlouhodobě pociťovaná antipatie nejen vůči vládě, nýbrž vůči státu a jeho centru. Nahrává tomu fakt, že doposud nejvíce postiženou částí země je Moravskoslezský a Olomoucký kraj, zejména periferie. V těchto místech vládne dlouhodobě postoj o odcizené Praze a o tom, že problémy tamních v centru moci nikoho nezajímají. Někdy to je postoj oprávněný, někdy ne, každopádně události jako povodně slouží jako automatický producent takového sentimentu.

A tak i když okamžitá reakce na krizovou situaci je v případě povodní zcela v rukou samospráv, už v neděli jsem dostával od lidí z Moravskoslezského kraje informace, že mezi lidmi probublává potřeba hledat viníka za dopad povodní v Praze, která - přece jako vždy - periferie zanedbává.

Znovu a znovu se tak ukazuje, jak je z hlediska soudržnosti, vnitřní společenské důvěry a důvěry v instituce důležité, aby političtí reprezentanti trávili smysluplně maximum času tam, kde jsou soudržnost a důvěra nejdůležitější. I povodně mohou být ve svém důsledku takovou příležitostí, jakkoliv to zní ve světle jejich dopadů na životy stovek tisíců lidí podivně.

Článek využívá analýzy Českých elfů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz