Hlavní obsah
Prezidentské volby

Prezidentské volby, Babiš a budoucnost ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ČTK

V 2. kole prezidentských voleb se utká Babiš s Petrem Pavlem. Je opravdu jisté, že Pavel zvítězí, a jakou kampaň by Babiš měl vést, pokud zvítězit chce?

Článek

Jakou má Babiš šanci?

Většina politických komentátorů skoro považuje zvolení Pavla za danou věc, a to jak ti z Echa24, tak Petr Hampl. Poslední průzkum od MEDIANu dává 60% Pavlovi a 40% Babišovi, zatímco kurzy sázkových kanceláří implikují, že neviditelná ruka trhu očekává 80% šanci na výhru Pavla (i když toto se zlepšilo z 84% po prvním kole). (Mandáty.cz)

Ovšem není to až tak jisté. Průzkumy podcenily Babišovu schopnost mobilizovat svůj elektorát, díky čemuž získal o 10% víc hlasů, než očekávaly průzkumy (Prokop, 2023a), zatímco úspěch Pavla spočívá spíše z taktického volení potenciálních voličů Nerudové (Prokop, 2023b), zejména bývalých voličů PirSTAN.

Je také třeba poznamenat, že to, jak se rozhodují volit voliči kandidátů, kteří se nedostali do 2. kola, je poměrně náhodné. Např. dle posledního průzkumu MEDIANu by 8% voličů Babiše pocházelo od těch, kteří volili v 1. kole Nerudovou.

Foto: Bořivoj Borský

Takže, Pavel má (a bude mít) pravděpodobně daleko menší náskok, než 20%, který naznačují průzkumy. Stejně tak Babišova šance vyhrát je dnes pravděpodobně daleko vyšší, než si většina uvědomuje. Bratříček je (pro jednou) relativně blízko pravdě, když řekl, že v druhém kole na tom prvním spíš moc záležet nebude.

Co by měl Babiš udělat pro vítězství? Jaké dát témata těmto volbám?

Prozatím byly volby docela prázdné témat. Jaroslav Bašta, kterého posléze Babiš začal kopírovat, se pokusil nastolit téma války na Ukrajině, ovšem ačkoli v Česku je většinová veřejnost proti dalším zásilkám zbraní na Ukrajinu a už ani většinově nesouhlasí s kroky vlády podporující Ukrajinu (CVVM, 2022), na slogany, ve kterých se varuje před tím, že nás Pavel dotáhne do války, je příliš jednoduché reagovat s „prezident to přece nemůže“ či něco podobného. Billboardy, které varují před válkou, by měli spíše kritizovat vládu a Pavla za jejich nekritickou podporu Ukrajiny na úkor Českých občanů. Po případě poukázat na fakt, že ve válce nejsme a pětiblok používá záminku války k získání moci, čehož jasný příklad je v cenzurním zákonu proti dezinformacím (ale o tom později).

Jsou tedy nějaké lepší témata? Myslím, že ano. Je toho hodně, za co je možné Pavla zkritizovat a kvůli čemu znechutit jeho, zvláště konzervativní, potenciální voliče dostatečně, aby ho nevolili, či dokonce volili Babiše jako menší zlo. Jeho tým to Babišovi evidentně chce ještě k tomu zjednodušit.

Jeho program je taky plný perel, které by Babišův tým mohl využit. Jak napsal Kaiser (2023):

Pesimista, který vidí, že sklenice je poloprázdná, si všimne programu, s nímž generál do voleb šel. Je pro růst daní –⁠ DPH, daně majetkové (a proti krácení výdajů v sociální oblasti, což je v éře drahých energií pochopitelné), je pro uzákonění sňatků homosexuálů, je tak nějak pro přijetí eura, a hlavně: ani za energetické krize se neodchyluje od hlavního proudu: „Jako prezident budu upozorňovat na příležitosti k využití vlastních obnovitelných zdrojů, zejména slunce, větru a biomasy, které mohou přispět ke stabilizaci cen, a podporovat debatu o příležitostech a rizicích jednotlivých přístupů k zajištění a využití všech druhů energií.“

Mimo to je zde další téma, a to cenzura, kterou Pavel vysloveně podporuje.

Nejenom to, ale je dlouhodobě jeden z původců celého narativu začerňování a cenzurování politických nepřátel pod záminkou, že je nálepkujete jako „dezinformátory“, kteří mají své názory přímo z Kremlu. Nejsem si vědom průzkumu, který by se lidí ptal na to, jak je takový „zákon proti dezinformacím“ populární, ale můj tip je, že jediní, kteří tohle reálně podporují, jsou voliči Pirátů vzhledem k tomu, že SOSP dala před posledními parlamentními volbami ODS poměrně dobré hodnocení, co se svobody slova týče (SOSP, 2021). Takže Babiš, který již k tomuto tématu částečně připojil jeho postojem v SOSP, kde silně zastával svobodu slova (SOSP, 2023) má v tomto vyhrávající téma, které je schopné sjednotit velkou koalici, od svobodných, přes ODSáky až po komunisty (nebo resp. této koalici silně znechutit Petra Pavla). Stačí říct na billboardu „Vetuji cenzurní zákony!“ a Pavel je poměrně v šachu.

S tímto ovšem souvisí další faktor, kterým je Ústavní soud. Ten bude nový prezident schopen plně „přeměnit k obrazu svému“, neboť 13/15 soudců bude dosluhovat v prvním volebním období nového prezidenta. A Ústavní soud má ohromnou moc, de facto je to nejvyšší zákonodárný orgán v České republice (neboť interpretuje Ústavu). Nominace soudně aktivistických progresivních soudců (které by pravděpodobně potvrdil pro-vládní a již nepříliš konzervativní Senát, viz. např. poslední projev Miloše Vystrčila - MAX, 2023) by mohla znamenat naprosté přepsání Českých zákonů a přeměna ústavního pořádku (jak se taky již dlouho děje na Západě, v USA minimálně od 60. let). Rychetského soudní aktivismus již byl poměrně jasný (a jeho názory docela také), ale Rychetský byl pouze předseda a soud byl vybrán Zemanem (s handrkováním Senátu). Teď by Pavel mohl klidně nominovat soudce, kteří považují, že ústava implikuje masovou imigraci (resp. že imigranti jsou v Česku utlačovaní), manželství pro homosexuály, nebo cenzuru „dezinformací“. Moc ÚS je opravdu takřka neomezená.

Tedy, zde by stačilo poukázat na Pavlův progresivismus (který je v jeho programu a lze jej najít i v jeho rozhovorech) a poukázat na moc, kterou budoucí prezident (společně se Senátem) bude mít. Na druhou stranu Babiš může slíbit, že bude nominovat pouze soudce, kteří budou interpretovat ústavu striktně a konzervativně (a budou sami konzervativní). Opět vidím ty Billboardy - „Nepovolím soudní aktivismus!“ (toto by mohlo taky mobilizovat voliče ANO, vzhledem k Rychetskému zákroku těsně před volbami pro změnu volebního zákona, ačkoli ten ironicky nakonec pomohl ANO).

Je to Kampaň!

Velkou výhodu v načasování Babiš dostal termínem voleb, neboť jsou zrovna v dobu, kdy je „nejmíň toxický“ pravděpodobně cirka od roku 2014. V podstatě všechny jeho velké kauzy, které jsou centrem Českého politického dění za posledních už takřka 10 let se ukázaly za „dezinformace“, jak by řekli Babišovi oponenti.

Pražský městský soud Babiše těsně před 1. kolem voleb osvobodil z viny v kauze Čapí hnízdo, což tím pádem masivně diskredituje jeho oponenty, kteří tuto kauzu používali takřka jako jediný argument proti němu za tuto dobu (mimo to, že není „demokratický“, argumenty pro což jsem ale ve své podstatě nikdy nenašel). Zato policejní vyšetření kauzy Babišova syna zjistilo, že to přece jenom schizofrenik je a unesen nebyl, mimo to zpráva státního zástupce konstatuje, že trestní oznámení mělo původ spíše v politických zájmech (Klímová, 2022) . Nemluvě o tom, že byl ještě k tomu prokazatelně (jako schizofrenik) manipulován lidmi podporující současnou vládu za cílem vítězství ve volbách (Aby bylo jasno, 2023). Díky tomuto může Babiš konečně se značnou kredibilitou říct, že útoky proti němu jsou opravdu „vykonstruovaná kampaň“ a tím dost možná znejistit potenciální voliče Pavla.

Jediná kauza, která pořád nad Babišem visí je jeho spolupráce s StB. Problém je, že Pavel (Pávek) spolupracoval s komunistickou kontrarozvědkou a jeho spisy ho prozrazují jako zarytého komunistu, který dokonce podporoval útok vojsk Varšavské smlouvy na tehdejší Československo (Pšenička, 2022). Takže aby Pavel útočil v tomto na Babiše by bylo přinejmenším trošičku trapné.

Vlastenectví a národně konzervativní budoucnost ANO

Poslední součást mého programu (a naděje) pro Babišovu kandidaturu a budoucnost jeho politického hnutí je adopce vlasteneckých pozic mimo jen ty konzervativní a transformace ANO v národně-konzervativní blok, který spojuje nejen starší lidi nespokojené s polistopadovou politickou třídou a její korupcí, ale také vlasteneckou scénu (současní voliči SPD, nebo Trikolóry, ale i třeba Svobodní) a „národní levici“ reprezentovanou lidmi jako je Petr Drulák.

vypadá to, že téma migrace díky této strategii stáhne do hrobu celou demokratickou opozici. V tématu Velké výměny obyvatelstva lze zastávat dva názory, buď ji schvalovat (byť třebas s drobnými výjimkami, jako schvalování „legální“ migrace nebo odmítání kvót) nebo ji lze odmítnout a začít se zajímat o zvednutí porodnosti původního obyvatelstva. A přesně to udělal Andrej Babiš ve své knize Sdílejte, než to zakážou. Věnování na začátek této knihy mu napsal sám Viktor Orbán. A vypadá to, že kromě kontaktní kampaně mu kniha pomůže vyhrát tyto volby.

V posledních volbách již Babiš adoptoval nejdůležitější aspekt vlasteneckého programu, tj. silná opozice k neevropské (zvláště islámské) imigraci, kterou spojil s opozicí k „novým levicovým ideologiím“, které reprezentují Piráti. Ovšem pokud chce přilákat vlastenecké a konzervativní voliče, bude třeba být v tomto aspektu přesvědčivější. Tedy budoucí program ANO by mohl obsahovat

  • Zapsání Českého národa do Ústavy, podobně jako to mají Poláci, nebo Maďaři
  • Větší zájem o České zájmy v zahraniční politice, se soustředěním na středo-východní Evropu
  • Boj proti politickým neziskovkám, podobně jako to dělá Polsko či Maďarsko
  • Opravdu nestranná veřejnoprávní média, tedy hlavně ČT
  • Podpora domácích podniků a domácího kapitálu, aby takřka vše v Česku nebylo vlastněné zahraničními investory

a podobně.

Mým cílem zde není vymýšlet budoucí program ANO (je třeba podotknout, že toto se týká spíše příštích voleb do parlamentu), pouze poukázat, jak by mohlo vypadat ANO, které vzalo za svůj opravdu národně konzervativní program dostatečně, aby přilákalo naprostou většinu opozičních voličů.

Dává to smysl pro obě strany

Takovýto program Babišův současný elektorát rozhodně neodpudí. Když už, tak bych řekl, že spíš naopak. Na druhou stranu má potenciál sjednotit opozici, která je vesměs národně konzervativní a roztříštěná po různých stranách (velké množství kterých se ani nedostalo do parlamentu).

A opozice nemá moc jiných možností. Myslím, že většina nás (rozhodně teda já) si myslíme, že Okamura musí být nahrazený (jakkoli si můžeme vážit toho, co pro nás udělal) někým… no prostě lepším (méně krč) a schopnějším, ovšem své hnutí má organizované tak, aby se toto v jeho hnutí nestalo nikdy (ačkoli věřím, že lidí, kteří by ho vedli lépe tam jsou). Poslední strana, která měla za cíl nahradit SPD byla Trikolóra, která začala velmi nadějně, sestavená s množstvím schopných lidí, ovšem potom VK ml. zradil své voliče, odešel, protože „politika není zábava“ (ačkoli celé jeho hnutí záviselo na něm a slíbil, že ho dotáhne do voleb) a zbytek jeho hnutí nakonec dopadl ve volbách předvídatelně, s 1,5%.

Babiš a jeho hnutí ANO mají zdroje a zázemí, díky kterým jsou schopné vlastenecký program prosadit, zatímco Babiš potřebuje „nás“, aby vyhrál volby a získal nějaký program. Nejlepší možnost v případě takové „národně konzervativní proměny“ by byla, kdyby do své strany nalákal některé schopnější politiky z „alternativy“, kteří jsou nespokojení s SPD a Trikolórou.

V závěru - co je třeba pro Babiše, aby vyhrál volby?

Adoptovat konzervativní pozice (nebo poukázat na ty opačné, generálovy), jako

  • opozice k cenzuře
  • vybrání konzervativních soudců na ÚS
  • manželství je svazek mezi mužem a ženou

spojené s určitým apelem k vlastenectví, např.

  • nepříjímání eura
  • potenciálně historické otázky, jako sudetští Němci (tweet pana generála o Zemanovi je zlatý důl)
  • neevropská imigrace

Dlouhodobě pokud chce Babiš vyhrát v parlamentních volbách, bude třeba adoptovat národně konzervativní a konzervativně levicový program, kterým bude schopen sjednotit současnou opozici.

Doufám, že budu moct nejen v nadcházejících prezidentských volbách, ale také v parlamentních volbách volit ANO, a ne SPD s tím, že je to nejmenší zlo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám