Hlavní obsah
Cestování

Bledské jezero: nejen hrad s kouzelnou zvoničkou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Jezero Bled ve Slovinsku: ztělesněná romantika

Bloumáte marně prstem po mapě a nevíte, kam se vydat pro tentokrát? Jeďte za humna do nedalekého Slovinska. Tato země ještě nikdy nikoho nezklamala. A Bledské jezero už vůbec ne.

Článek

Jezero Bled

Na hemžící se davy turistů tu může s klidem zapomenout. Dechberoucí a rozmanitá příroda je tím pravým požitkem pro každého milovníka pohody, relaxace a aktivního odpočinku. Proto neseďte v létě doma, nastartujte motor a hurá do přírody.

Jezero Bled vám na první pohled možná vyrazí i dech. Všude panuje klid, který doprovází krásná zeleň a vrcholky hor. V dáli je možné spatřit vrcholy Alp, jejichž sněhové špičky vás i z této dálky doslova ohromí. Kdo miluje přírodu, jistě zůstane stát s úžasem na tváři jen co pohlédne do krásné krajiny, která jako by neměla žádné hranice. Je to podobné jako byste hleděli do malířova obrazu a nechali se okouzlit jeho krásnými a pestrými barvami.

Co je tady k vidění?

Místní kostelíček Nanebevzetí Panny Marie s barokní zvonovou věží pochází již z roku 1698 a je romanticky umístěn na malém ostrůvku uprostřed jezera. Nechybí v něm zachovalé kostelní fresky ani kouzelný zvon z roku 1534, který podle legendy plní přání každému, kdo sem přijede. Na ostrov se můžete dostat pouze plavidlem nazývaným pletna, které se podobá proslulé italské gondole. Poplujete zhruba 30 minut.

Foto: Pixabay

Jezero Bled je zajímavé i kostelíkem na ostrově uprostřed jezera

U ostrova je k vidění také slovanský hřbitov, který pochází z 9. století. Minout byste neměli ani dávný Proboštův dům, který stojí hned vedle kostela. Sloužil jako příbytek i jako hostinec. Hladoví poutníci zde vždy našli něco k zakousnutí. Nyní zde o kousek dál můžete navštívit kavárnu i zdejší malý kiosek, z nějž si na památku můžete odnést i nějaký ten suvenýr.

Než obejdete celou vodní plochu, zabere vám to zhruba dvě a půl hodiny času. Pohybovat se zde můžete ale i vláčkem nebo luxusním kočárem. Přehlédnout z dáli nemůžete ani krásný hrad Blejski z 11. století. Než se k němu ovšem dostanete, vypotíte možná i vlastní duši. Pohled shora ale za to jistě bude stát. Oblast je doslova propletena turistickými trasami. Nuda zde rozhodně nebude. V zimě si zde na své zase přijdou milovníci bruslí.

Velika Osijnica

Tento pohled na krásné jezero si nemůžete nechat ujít. Výhled z výšky 756 metrů nad mořem sebere dech nejen vášnivým fotografům. Do kopce není však nutné funět, jezdí tu i lanovka. Její provoz je však omezen spíše na zimní měsíce. Kdo cestuje rád v zimě, jistě ocení rád i tyto zimní aktivity.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz