Hlavní obsah
Cestování

Bulharská Albena: ideální destinace pro klidnou, ale i aktivní dovolenou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Boby Dimitrov from Sofia, Bulgaria, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Letovisko Albena na pobřeží Černého moře se od známějších turistických center trochu odlišuje

Bulharské letovisko Albena leží necelých 40 km severně od Varny. I přes svoji polohu patří rozhodně k těm klidnějším letoviskům této země, která je nejen mezi Čechy oblíbenou dovolenkovou destinací.

Článek

Co čekat od Albeny

Mimo hlavní turistickou sezónu je Albena ospalým městečkem, kde se toho opravdu moc neděje. S příchodem léta se však zaplňuje turisty ze všech koutů Evropy. Ti na Albeně oceňují především dlouhé a široké pláže se zlatým pískem, za kterým se však krajina rychle zazelená. Hlavní albenská pláž se táhne v délce 5 km a nemusíte se bát, že byste zde nenašli místo. Také voda je zde velmi čistá a má spíše středomořské parametry. To vše dělá z černomořského pobřeží u Albeny podle mnohých to nejhezčí z celého Bulharska.

Albena je letoviskem, které je vyhledáváno rodiny s dětmi. Důvod je prostý. Vstup do vody je zde pozvolný a turisté se nemusí bát hloubky. V kombinaci s písečnou pláží se jedná o ideální volbu prakticky pro každého. Pláž je také oceněná certifikátem v podobě modré vlajky, což znamená, že svým návštěvníkům nabízí čistotu, bezpečí, zkrátka krásné koupání.

Foto: Сашка Денисов, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Dlouhá, čistá, písečná pláž je největší devizou Albeny

Co dalšího Albena nabízí

Jsou to však nejen pláže, co Albena nabízí. V první řadě je to bohaté sportovní vyžití. Resort sám sebe označuje jako sportovní středisko celého Bulharska. Asi nenajdete sport, který by se zde nedal provozovat. Pokud dáváte přednost kultuře, nepřijdete ani o koncerty a nejrůznější folklorní představení. Na druhou stranu ale není noční život v Albeně nějak zvlášť bujarý. Několik barů zde najdete, ale neplatí, že bys snad Albena nechodila spát.

Na své si přijdou i milovníci přírody či historie. Určitě nemůžete vynechat možnost, vyfotit si krásné útesy nazývané Tyulenovo. Jejich nesmírná fotogeničnost je proslulá, a navíc se nachází od Albeny co by kamenem dohodil. Procházky v přírodní rezervaci Baltata jsou balzámem na duši pro každého milovníka přírody. Také výlet na známý útes Kaliakra patří k oblíbeným aktivitám turistům, kteří v Albeně tráví dovolenou.

Foto: Pixabay

Útesy Tyulenovo, krásné a fotogenické

V dosahu mají návštěvníci Albeny také město Balčik, které je známé pro svou botanickou zahradu a Palác královny Anny. Netradiční zážitek nabídne také farma pěstující mušle, které zde samozřejmě můžete ochutnat pěkně začerstva.

Pokud si budete ochotni trochu popojet, otevře se vám samozřejmě i možnost návštěvy města Nessebaru, které je zařazeno na seznamu UNESCO, lázní Pomorie a mnoha dalších míst na bulharském pobřeží i ve vnitrozemí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz