Hlavní obsah
Cestování

Čachtice: romantický hrad s krvavou minulostí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Hrad Čachtice je prostě krásný a maximálně romantický

Česká republika se může pyšnit tím, že hustota hradů rozesetých po krajině je u nás opravdu jedinečná. Jedinečné hrady, které stojí za návštěvu, ale najdete i u našich slovenských sousedů.

Článek

Domov krvavé hraběnky

Nemá smysl zapírat, že velká část návštěvníků přijíždí na hrad Čachtice především kvůli spojení s legendou o krvavé hraběnce Alžbětě Báthoryové, která zde žila na přelomu 16. a 17. století. Hraběnka Báthoryová byla obviněna z mnohonásobného mučení a zabíjení mladých dívek. Kolik jich přesně bylo se již asi nikdy nedozvíme. Mluví se o dvaceti obětech, stejně jako o dvou tisících.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Portrét krvavé hraběnky Alžběty Báthoryové

Jako vysoká šlechtična ale v té době nikdy nestanula před soudem a pouze dožila v domácím vězení právě na hradě Čachtice. Faktem je, že její údajní pomocníci byli popraveni. Jestli se ona sama skutečně koupala v krvi svých služek, jak praví legenda, je otázkou. Na Čachtickém hradě můžete samozřejmě hledat spojení s krvavou legendou (a bude vám samozřejmě připomenuta), lepší ale bude, když si užijete jeho další lákadla.

Dominanta celého kraje

Důvodem k návštěvě hradu Čachtice je samotná jeho podoba. Jedná se totiž o nesmírně fotogenickou zříceninu stojící na vápencovém masivu asi 6 km od Nového Mesta nad Váhom. Pohled na hrad je doslova monumentální. A pokud vám bude ale připadat povědomý, není to náhoda. Možná jste ho totiž viděli v legendárním filmu Tajemství hradu v Karpatech.

Také opačný pohled z hradu do okolí rozhodně stojí za to. Z hradu dobře uvidíte všechny okolní vrcholy malých Karpat, ale vidět budou i vzdálenější Bílé Karpaty, včetně Velké Javořiny, což je nejvyšší vrchol Bílých Karpat, přes který prochází česko-slovenská hranice. Nejlépe uděláte, když se na hrad vydáte pěšky přímo z vesnice Čachtice, ta je od hradu vzdálená asi 2,5 km a obě místa spojuje velmi příjemná turistická trasa. Téhle asi 40minutové procházky určitě nebudete litovat. Alternativou je pak parkoviště přímo pod hradem a v sezóně i turistický vláček.

Foto: Pixabay

Pohled z hradu do okolí

Přímo na hradě potom turisty čeká prohlídka zbývajícího opevnění (hrad byl vystavěn ve 13. století především jako pevnost bránící vpádu Tatarů). Kromě toho si budete moci prohlédnout hradní kapli, a vzhledem k historii nemůže chybět ani mučírna a trochu bulvární je plastika Alžběty Báthoryové. Poptávce je ale třeba vyjít vstříc, a platí to i pro turistický ruch…

Co je k vidění v okolí?

Poté, co si prohlédnete hrad, můžete se projít i po obci Čachtice, kde vás zaujme především podzemí, které je přístupné veřejnosti. Vydat se můžete také do nedaleké Čachtické jeskyně, která je se svými čtyřmi kilometry chodeb nejvýznamnější jeskyní Malých Karpat. Uvnitř můžete obdivovat typickou krasovou výzdobu, velké dómy i vodní vývěry.

Hrad Čachtice není daleko od českých hranic, a především z Moravy si na něj můžete udělat pěkný celodenní výlet. Nudit se na něm určitě nebudete.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz