Hlavní obsah
Cestování

Cala Luna: Nejkrásnější pláž Sardinie či celého Středomoří? Posuďte sami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tigerente, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Pláž Cala Luna s ikonickými jeskyněmi

Zatímco v 90. letech mířili Češi hlavně do letovisek na severu Itálie, nyní si vybírají spíše vzdálenější, ale o to zajímavější destinace, třeba Sardinii. Právě tam se nachází unikátní Cala Luna.

Článek

Pláž Cala Luna

Bez ohledu na to, jak dlouho budete hledat, nepodaří se vám nalézt seznam či žebříček nejkrásnějších pláží Sardinie, v němž by chyběla ikonická pláž Cala Luna. Velmi často se s ní koneckonců setkáte i v žebříčcích nejkrásnějších pláží Středomoří nebo přímo celého světa. Co je na ní tak speciálního?

Pláž Cala Luna (v překladu Měsíční pláž) najdete v zálivu Orosei (Golfo di Orosei), který je ohraničený městečkem Orosei na severu a výběžkem Capo Monte Santo na jihu. Pláž Cala Luna se nachází zhruba uprostřed zálivu a svým jedinečným vzhledem láká tisíce turistů každý rok. Spojuje se zde totiž jedinečných prvků.

Foto: Alexander Fradellafra, CC0, via Wikimedia Commons

Na Cala Luna se před sluncem schováte snadno

V první řadě zde samozřejmě najdete křišťálově čisté moře dokonale tyrkysové barvy. Na pláži je jemný bílý písek, a především je pobřeží lemováno impozantními vápencovými skalami, v nichž jsou velké jeskyně, kde se lze schovat před prudkým sluncem. Celou kompozici potom doplňuje ústí malé řeky Ilune, která zde navíc vytváří sladkovodní jezero, které je od moře oddělené jen relativně úzkým pásem písku. Na Sardinii je krásných míst vícero, pláž Cala Luna, ale patří k těm nej.

Jak se na pláž dostat

Pláž Cala Luna neleží u žádného letoviska a je tak díky své poloze uchráněna od toho vůbec největšího turistického náporu. Ani v nejmenším to ale neznamená, že by zde snad v sezóně nebyla hlava na hlavě. I tak se ale vyplatí sem vyrazit. Učinit tak můžete dvěma způsoby.

K pláži jezdí lodě z několika okolních přístavů. Jedná se konkrétně o přístavy Cala Golone, Santa Maria, Navarrese, nebo Arbatax. Cesta trvá většinou jednu až dvě hodiny a zpáteční lodní lístky jsou k sehnání za ceny od 50 do 60 eur.

Foto: K. Härtling, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Pláž Cala Luna, pohled shora

Druhou možností, jak se na pláž dostat, je pěší túra. Není to ale pro každého, neboť se jedná o cestu spíše náročnější. V prvním případě budete vycházet z pláže Cala Fuili což je poslední místo, kam se dostanete autem a můžete ho zaparkovat. Ke Cala Luna je to odsud asi 5 km, cesta je ale náročnější, a i zdatní turisté by měli počítat asi se dvěma hodinami.

Druhá pěší trasa vede ke Cala Luna z parkoviště Telettotes. V tomto případě se jedná o příjemnou procházku údolím říčky Ilune. Cesta je však o poznání delší a budete muset ujít 9 km tam a 9 km zpátky.

Vybavení pláže

Ačkoliv je pláž poměrně vzdálená od nejbližší civilizace, neznamená to, že by na ní nebyly poskytovány žádné služby. Na pláži je bistro i půjčovna kajaků nebo šlapadel. Nedaleko od pláže je v údolí i plnohodnotná restaurace a pokud byste se chtěli ještě trochu projít, asi půl hodiny odsud je jeskyně Grotte del Bue Marino. I ta rozhodně stojí za návštěvu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz