Hlavní obsah
Cestování

Černý les: domov Schwarzwaldské šunky, kukačkových hodinek a skvělý tip na prodloužený víkend

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Schwarzwald neboli Černý les je krásné pohoří, které rozhodně stojí za návštěvu

U francouzsko-německých hranic, ve spolkové zemi Bádensko-Wurttembersko leží zalesněné pohoří nazývané Schwarzwald neboli Černý les, nejstarší německý národní park. Nudit se tady nebudete.

Článek

Kde hledat Schwarzwald

Jihozápadní Německo ukrývá do jisté míry nenápadný, ale o to zajímavější přírodní klenot. Tohle pohoří nejsou žádné Alpy, přesto zde budou milovníci přírody nadšení. Celková plocha Černého lesa je 11 100 km, a zatímco od severního k jižnímu cípu je to 160 km, ze západu na jih je to průměrně 60 km. Kromě toho, že je Schwarzwald nejstarším německým národním parkem, je také tím největším. Co zde na vás čeká?

Pokud bychom měli Schwarzwald přirovnat k některému z našich pohoří, byla by to asi Šumava. Svým charakterem ji totiž připomíná nejvíce. Čekají zde na vás proto turistické stezky, celá oblast je jimi doslova protkaná. Jejich celková délka potom činí 20 000 km, pokud tedy počítáme stezky pro pěší turisty, cyklisty i lyžaře. Na své si zde přijde opravdu každý, protože zde lze vyrazit na nenáročné procházky krajinou, stejně jako dlouhé treky pro zkušené a zdatné turisty.

Foto: Pixabay

Příroda je chrám, ta schwarzwaldská tedy určitě

Příroda Schwarzwaldu

Zatímco v severní části Černého lesa dominují spíše nižší kopce, v té jižní se hory zvedají o něco výše a ty nejvyšší mají své vrcholky již nad hranicí lesa. A když jsme u toho, nejvyšší horou celého Schwarzwaldu je vrchol Feldberg s výškou 1493 metrů. Na území Schwarzwaldu také najdeme pramen Dunaje. Tím skutečným je soutok řek Brigach a Breg na území města Donaueschingen. Ve městě sice naleznete ještě kašnu postavenou na vývěru, který je také označován za pramen Dunaje, jedná se však pouze o pramen symbolický.

Foto: Brána do světa

Symbolický pramen Dunaje, ve skutečnosti jde o vývěr a skutečný pramen je o něco dále

Voda v Černém lese má ale vícero podob. Nechybí zde jezera, řada romanticky zurčících potůčků a říček, nebo vodopádů. Jedním z nejhezčích, které jsou zde k vidění je kaskádový vodopád u městečka Todtnau.

Milovníci krásných rozhledů si jistě nenechají ujít ani rozhlednu na vrcholu Hassenhorn, kam se můžete pohodlně vyvézt lanovkou. Rozhledna je ovšem i na Feldbergu a uvidíte z ní ty nejvýznamnější alpské vrcholy, včetně Jungfrau, nebo Mt. Blanc.

Co zde dělat kromě turistiky

Černý les se rozkládá na opravdu velkém území a není zde nouze ani o možnosti zábavy pro malé i velké. Pokud do Německa vyrazíte s dětmi, bude nejlepší, když si vyberete některou z dětských stezek, ty jsou často lemovány nejrůznějšími herními prvky, ale nechybí ani místa na grilování, nebo dětské farmičky s živými zvířaty.

Na Feldbergu si zase přijdou na své příznivci sportu. V zimě i v létě si zde můžete vyzkoušet různé adrenalinové aktivity. V zimě samozřejmě nechybí lyžařské vleky a sjezdovky. Za poznáním se potom vydejte třeba do muzea šunky. Právě odtud totiž pochází slavná Schwarzwaldská šunka, o které se tady dozvíte prakticky všechno.

Dalším typickým artiklem Černého lesa jsou kukačkové hodiny, kterým se koneckonců často říká přímo „švarcvaldky“. Pokud přemýšlíte o suvenýru nebo dárku ze Schwarzwaldu, kukačkové hodiny jsou ideální.

Oblast Černého lesa, to jsou ale také města. Jedním z nich jsou známé lázně Baden Baden. Zvláště děti pak rozhodně nemůžete ošidit o zábavní park v Rustu. Jedná se totiž o druhý nejnavštěvovanější zábavní park v celé Evropě. Více lidí ročně dorazí už jen do pařížského Disneylandu. Také vodní park v karibském stylu v Titisee-Neustadt ocení nejen děti.

Kromě Dunaje je pro Schwarzwald významná i druhá velká evropská řeka, Rýn. Ta celou oblast prakticky obtéká. Důležité ale je, že na svazích nad ní najdete řadu vinic, které produkují proslulý rýnský ryzlink. U skleničky s tímto skvělým vínem potom můžete návštěvu Černého lesa zakončit.

Zdroje informací:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz