Hlavní obsah
Cestování

Do Londýna za Sherlockem Holmesem. Dopadnete lépe než zklamaný Karel Čapek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Muzeum Sherlocka Holmese na Baker Street a jeho krámek se suvenýry

Sherlock Holmes je jednoznačně nejslavnějším detektivem všech dob a jeho příběhy neztratily za téměř 150 let nic na své popularitě. Nová a nová zpracování to jasně dokazují. A co jeho slavná adresa?

Článek

Baker Street 221b

V roce 1887 vyšla v anglickém literárním časopise povídka „Studie v šarlatové“ Arthura Conana Doyla. V ní se Sherlock Holmes poprvé setkal s doktorem Watsonem a také se v ní poprvé objevila adresa, která byla od té doby s geniálním detektivem pevně spjata: Baker Street 221b. Tuhle adresu od té doby znali snad úplně všichni. Mělo to ale malý háček.

Na začátku dvacátých let pobýval v Londýně i Karel Čapek a ve svých zápiscích si stěžoval, že při své procházce po Baker Street nepotkal „ani stopy po Sherlocku Holmesovi“. Baker Street byla prostě obyčejná obchodní ulice a chybělo na ní to hlavní: dům s adresou 221b. V době, kdy Arthur Conan Doyle psal své příběhy, Baker Street byla příliš krátká na to, aby na ní bylo číslo popisné tak vysoké, jako 221.

Baker Street dnes

V dnešní době vede Baker Street od Portman Square ke známému Regent´s Parku. Tuto podobu však získala v roce 1930. Do té doby končila na křižovatce Crawford Street. V roce 1930 se na Baker Street poprvé objevil dům s číslem popisným 221. Dům vlastnila Stavební spořitelna Abbey National a prakticky okamžitě se musela začít vypořádávat s obrovským množstvím dopisů adresovaných Sherclocku Holmesovi.

Foto: Pixabay

Na vstup do muzea Sherlocka Holmese si většinou docela počkáte

V roce 1990 potom bylo o několik vchodů dále otevřeno muzeum Sherlocka Holmese. Sídlilo sice v číslech popisných 237 až 241 avšak město Londýn udělilo muzeu oficiálně adresu 221b. Okamžitě se rozhořely spory se stavební spořitelnou, která měla úplně stejnou adresu. Vše se nakonec vyřešilo tím, že spořitelna se přestěhovala jinam. Muzeum ale zůstalo a vy jej dnes můžete v severozápadním Londýně navštívit.

Muzeum Sherlocka Holmese

Muzeum Sherlocka Holmese patří k nejnavštěvovanějším londýnským atrakcím a pokud se tam rozhodnete vyrazit, čekají na vás tři patra plná exponátů spojených s životem jedné z nejznámějších literárních postav historie. Nechybí zde Holmesovi housle, nebo voskové figuríny naaranžované do podoby slavných scén z románů. Zajímavý je také pohled na hromadu skutečných dopisů, které lidé na adresu Baker Street 221b neustále posílají. Muzeum je sice zajímavé, ale poměrně malé. Počítejte proto s tím, že především dopoledne a brzo odpoledne se zde tvoří dlouhé fronty turistů, kteří se nemohou dočkat toho až si prohlédnou jednu z nejznámějších knižních adres historie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz