Hlavní obsah
Cestování

Dům jako z hororu: pohled vytřeštěných očí panenek přímo děsí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Panenky umí být i děsivé

Možná, že znáte mexický ostrov Isla de las Muñecas, kterému se přezdívá Ostrov panenek, a který je považován za jedno z nejděsivějších míst světa. Víte ale, že podobné místo máme i u nás?

Článek

Kam za panenkami?

V obci Rváčov na Pardubicku děsí pohledy uškrcených panenek nejen vítané turisty, ale každého, kdo jde kolem. Z pohledu na velký dům tuhne některým krev v žilách. Panenky zde najdete úplně všude, na stromech, na jejich větvích, ale i jinde na zahradě. Pro mnohé ten nejděsivější pohled, jaký si vůbec umí představit. Provazem svázané za krky jsou vystaveny mrazu i dešti.

Třepotající se těla, ve větru a za šera, působí doslova hororově a ani na chvíli se zde nedají zastavit myšlenky na to, co vlastně představují. A co teprve kdyby obživly? Dům vypadá totiž tak děsivě, že se k němu bojíte jen na chvíli přiblížit. Najdete zde přes tisíc panenek, a to není zrovna málo. Některé z nich odpočívají i uvnitř. Dům je pro lidi každopádně lákadlem a skoro každý, kdo projde kolem, se tu ze zvědavosti zastaví. Někteří z lidí s sebou donesou dokonce i svojí vlastní panenku.

Foto: Esparta Palma, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Ostrov panenek je světově proslulý, český Dům panenek za ním ale příliš nezaostává

Jak hororový dům vznikl?

Majitelem tohoto záhadného domu je pan Lubomír Votava, který prý s panenkami dokonce i promlouvá. Vidí v nich světlo naděje a vzpomínky na dětství. Psychiatři se spíše domnívají, že jde o jakýsi způsob, jak v sobě utlumit nejlépe svoji agresivitu. Možná je to potřeba, jde totiž o bývalého bodyguarda Miroslava Sládka, který se proslavil tím, že se zabarikádoval v Poslanecké sněmovně.

Je ale třeba říct, že ačkoliv je jeho exhibice rozporuplná, a zatímco jedni se na ni dívají s odporem, jiní jsou k ní přitahováni, nejedná se vůbec o nic špatného. Koneckonců, to správné umění vždy budí vášně a společnost rozděluje. Proč bychom měli k domu panenek ve Rváčově přistupovat jinak? Čím více lidí navštíví tento dům, tím více je majitel šťastný a není jediný důvod mu to nepřát.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz