Hlavní obsah
Cestování

Horsetail Fall: skrytý klenot Yosemitského parku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Vodopád Horsetail Fall

Symbolem národního parku Yosemite je skalní stěna El Capitan. Na jeho východní straně se pak skrývá jeden z klenotů národního parku, vodopád Horsetail Fall. K vidění je jen občas a o to je vzácnější.

Článek

Vodopád Horsetail Fall

Pod názvem koňský ocas se ukrývá vůbec nejvyšší čistě vertikální vodopád v celém národním parku Yosemite. Celkově lze jeho výšku vyčíslit na 650 metrů. Ve své horní části má dva prameny, které padají do hloubky 470 až 480 metrů a následně se již spojené dostanou po stupňovité terase ještě o 150 metrů nížeji. Již to samo o sobě by stačilo k tomu, aby se Horsetail Fall dostal do všech průvodců po Yosemitském národním parku. Vodopád má ale ještě jednu vzácnost: zapadající slunce dokáže vodní tříšť nasvítit tak dokonale, že se na chvíli zdá, že ze skály nepadá voda, ale oheň nebo láva.

Proč tedy o vodopádu Horsetail Fall mluvíme spíše jako o skrytém klenotu? Důvod je ten, že popsanou podívanou lze vidět pouze v období okolo půlky února. Pouze v tuto dobu může slunce vykouzlit spolu s vodopádem toto jedinečné divadlo. A aby toho nebylo málo, vodopád samotný je pouze sezónní a uvidíte ho jen v zimě a v brzkém jaře.

Foto: PIERRE ANDRE LECLERCQ, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Vodopád Horsetail Fall

V ostatních obdobích je vyschlý a žádná voda v jeho korytě neproudí. Není náhoda, že právě v období poloviny února je často zapotřebí vyřídit si pro vjezd do parku rezervaci. Přímo k vodopádu se dostanete pěšky z parkoviště u Valley Lodge, popojít si budete muset asi 2,5 km na vyhlídku, která se nachází poblíž známé piknikové oblasti s výhledem na jedinečný El Capitan.

Vzhledem k ročnímu období nezapomeňte na teplé oblečení a boty. Bude navíc zapadat slunce, takže se vybavte baterkou nebo čelovkou pro zpáteční cestu k autu.

Ohnivý vodopád není v Yosemitech první

Ve chvíli, kdy je vodopád Horsetail Fall nasvícený zapadajícím sluncem, připomíná padající oheň, a proto se mu někdy přezdívá Firefall. Zajímavostí je, že nejde o první Firefall, za kterým návštěvníci parku přijížděli. V roce 1872 začali majitelé hotelu Mountain House nabízet svým hostům netradiční zážitek, když z útesu Glacier Point shazovali žhavé uhlíky. Při pohledu zdola šlo také o jakýsi ohnivý vodopád. Představení se navíc stalo tak známým, že ve 20. století se na něj přijížděli dívat doslova tisíce lidí.

Ve druhé polovině 20. století bylo ale jasné, že něco takového je v přímém rozporu s deklarovaným posláním Yosemitského národního parku, které spočívá v maximální ochraně přírody a v co nejmenší míře zasahování do ní a v roce 1968 bylo pravidelné představení zakázáno. Přezdívka Firefall pro vodopád Horsetail je tedy určitou vzpomínkou na toto sice tradiční, ale již dávno překonané ohnivé představení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Yosemite

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz