Hlavní obsah
Cestování

Jarada: ostrov, který každý den zmizí ze světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Joshchamas, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Návštěva ostrova Jarada je jedinečným zážitkem

Bahrajn je nejmenším státem Blízkého východu. To ale neznamená, že by nebyl zajímavým turistickým cílem. Země nabízí supermoderní architekturu i relaxaci na pláži. Nabízí také zajímavost: ostrov Jarada.

Článek

Co je ostrov Jarada a kde leží

Ve vodách Perského zálivu, 32 km východně od hlavního města Bahrajnu Manama a zhruba stejně daleko od pobřeží Kataru, leží malý ostrůvek jménem Jarada (v arabštině Qit'at Jaradah). Jeho první zajímavostí je fakt, že se nachází v teritoriálních vodách obou zmíněných států a není proto divu, že se stal v minulosti předmětem sporů. Dnes však patří Bahrajnu, ze kterého na něj směřuje řada turistů. Proč to ale dělají, když na ostrůvku vlastně nic není?

Velkým lákadlem ostrovem Jarada je fakt, že jej pravidelně prakticky celý pohlcuje příliv, aby jej posléze odliv opět vynesl na světlo světa. Zatímco při odlivu má ostrov rozlohu 45 000 m2, při odlivu se plocha ostrova Jarada smrskne na pouhých 48 m2. To je samo o obě zajímavé a řada lidí chce na vlastní oči vidět, jak se při odlivu ostrov pomalu vynořuje z hlubin moře. Na ostrov se také nedá dostat jinak, než malými soukromými loděmi, což z jeho návštěvy činí poměrně exkluzivní záležitost. Je třeba přiznat, že možnost rozložit si deku na místě, kde byla před pár desítkami minut mořská hladina, zní rozhodně zajímavě. O to více, že budete mít v malé skupině turistů prakticky celý ostrov pouze pro sebe.

Výlet na ostrov Jarada však není jen otázka pocitů exkluzivity. I když se to na první pohled nemusí zdát, ostrov je zkrátka krásný. Se svou křišťálově čistou vodou a jemným zlatým pískem poskytuje návštěvníkům skutečně jedinečný zážitek.

Výlet na ostrov Jarada

Agentury poskytující výlet na ostrov Jarada nabízejí půldenní i celodenní výlety. Při těch celodenních mají turisté většinou možnost pozorovat zmíněné vynořování ostrova z moře. Cesta k ostrovu trvá zhruba 40 minut a poté dostanou turisté možnost strávit nějaký čas koupáním či potápěním. Plavba zpět k pobřeží je pak často okořeněná nádherným západem slunce uprostřed moře.

Foto: Pixabay

Západ slunce nad mořem

Co dalšího je v Bahrajnu k vidění?

Ostrov Jarada samozřejmě není jedinou věcí, která je v Bahrajnu k vidění. Hlavní město Manama je taková druhá Dubai. Nevyjdete zde z úžasu při pohledu na mrakodrapy a vaši peněženku provětrají možnosti nákupů v obchodech věhlasných značek. Supermoderní část města vytváří úžasný kontrast ke starobylým uličkám a malým kamenným domům staré čtvrti. Nezapomeňte navštívit tradiční trhy, dát si něco dobrého z místní arabské kuchyně, navštívit tradiční čajovnu, nebo jednu z největších mešit na světě Al-Fateh.

Foto: Pixabay

Moderní metropole Manama září do noci

Nenechte si ujít také výlet do pevnosti Qal'at al-Bahrain, která je zapsána na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Jedinečnou atrakcí je i několik let set starý strom stojící zcela osamoceně uprostřed pouště. Již od nepaměti je nazývaný jako Strom života. Pokud vás přece jen o něco více láká nová a moderní podoba Blízkého východu, vydejte se přes 25 km dlouhý most krále Fahda do sousední Saúdské Arábie.

Zdroje informací:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz