Hlavní obsah
Cestování

Je na čase vybrat, kam letos do Chorvatska. Přemýšleli jste o Medulinu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Chorvatský Medulin jako místo dovolené? Proč ne…

Zvyšující se ceny služeb v Chorvatsku i přísnější metr na nevhodné chování trochu oslabily zájem Čechů o dovolenou v Chorvatsku. Země na Jadranu je ale stále nejčastější destinací našich turistů.

Článek

Poznejte Medulin

Malé městečko Medulin je centrem oblasti označované jako Medulinská riviéra. Kromě samotného Medulinu do ní patří i letoviska Pomer, Premantura, Baniole, Vinkuran či Pješčana Uvala. Stejně jako řada dalších turistických letovisek v celém Středomoří, i Medulin byl původně malou rybářskou vesničkou. Dnes je ale hlavním zdrojem příjmů místních obyvatel turistický ruch.

Medulin najdete na samém jižním cípu oblíbené Istrie. Právě tam míří každoročně desítky tisíc Čechů. Řada z nich si svou dovolenou užije právě v Medulinu. Pokud jste tam ale ještě nebyli, je na místě seznámit se s ním podrobněji a posoudit, zda právě zde nebude chtít strávit dny svého zaslouženého volna.

Medulin jako centrum turistického ruchu

Městečko Medulin leží asi 15 km jihovýchodním směrem od známého města Pula. Celoročně žije v Medulinu asi 2500 stálých obyvatel. V průběhu léta k nim ale přibydou tisíce turistů. Celková kapacita hotelů a dalších způsobů ubytování činí 17 000 míst. Vybírat zde můžete z ubytování všech typů, od kempů po luxusní hotely.

Návštěvníci Medulinu sem míří zejména proto, že je oblast okolo Medulinu známá pro ideální podmínky rodinné dovolené. Písečné dno a pozvolný vstup do vody jsou z tohoto pohledu skvělou kombinací. Kromě toho si zde však přijdou na své i milovníci historie a památek.

Foto: Pixabay

Medulin je v létě plný turistů

Historie Medulinu

Oblast Medulinské zátoky byla osídlená již odpradávna. Ve starověku šlo o oblíbené místo řady římských šlechticů. Právě po nich zbyly v Medulinu i některé stavby. Kromě nich zde můžete navštívit také kostel svaté Anežky z 15. století. Vzhledem k blízkosti města Pula by také rekreanti neměli vynechat jeho návštěvu. Ikonickým místem je především místní římský amfiteátr. Přesto ale většinu lidí budou zajímat především pláže.

Pláže v Medulinském zálivu

Pobřeží Medulinského zálivu skýtá celou řadu možností, kde strávit den lenošení na pláži. Vůbec nejznámější pláží je ta v zátoce Bijeca. Pláž je dlouhá jeden kilometr a tvořena je jemným pískem. Za pásem písku je dostatek zeleně k tomu, aby poskytovala stín. Díky pozvolnému vstupu je velmi vhodná i pro děti. Pláž je plně vybavená a najdete zde restaurace, bary, slunečníky, lehátka i vodní park s nafukovacími prvky.

Dvě oblíbené pláže najdete u hotelu Belvedere. Obě jsou oblázkové, doplněné o betonové, nebo kamenné terasy. Pokud máte rádi typické chorvatské pláže s oblázky a borovicovými háji v jejich sousedství, oblíbíte si pláž Valetica na západním pobřeží. Dalšími plážemi jsou třeba Kažela, Punta, Puntica, nebo Mukalba.

Medulin je také známý pro svoji širokou nabídku sportovních aktivit. Winsurfing, potápění, jachting, vodní lyže, ale i volejbal, tenis, minigolf, a dokonce i paragliding nebo jízda na koni: to jsou některé z nabízených aktivit pro všechny sportovce.

Kam z Medulinu na výlet

O výletu do města Pula již byla řeč. Kromě toho mohou turisté vyrazit na výlet do rezervace Donji Kamenjak. Jedná se o nejjižnější bod celé Istrie, který nabízí klidné prostředí a krásné výhledy na moře. Na jihu jsou k nalezení fotogenické podmořské jeskyně. Také pobřeží je velmi členité a zajímavé. Do rezervace se nicméně platí vstup a dostanete se sem pěšky, nebo na kole, ideálně z vesnice Premantura.

Foto: Pixabay

Výlet do amfiteátru v Pule si nenechá ujít asi žádný návštěvník Medulinu

Medulin je též místem konání řady kulturních akcí. Během léta se zde konají hudební festivaly, nebo trhy na kterých jsou nabízeny tradiční chorvatské produkty. Také o restaurace a bary zde není nouze. Nejzajímavějším programem je červencová slavnost svatého Jakuba což je místní patron.

Zbývá už jen se do Medulinu dostat. Jak všichni dobře víme, na Istrii to není autem daleko, nějakých 900 km zvládnete z Prahy za necelých 10 hodin a z ostatních míst republiky to bude podobné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz