Hlavní obsah
Cestování

Jezero Balaton: dovolená u „Maďarského moře“ není reliktem minulosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Jezeru Balaton se přezdívá Maďarské moře

V dobách minulého režimu byla dovolená na Balatonu jednou z mála možností strávit volno v zahraničí. I proto o ní byl zájem i přes ikonicky špatné služby. Dnes je ale Balaton úplně jinde.

Článek

Jezero Balaton

Jezero začalo vznikat prostřednictvím geologických procesů někdy před 15 000 lety. Dnešní podobu potom dostalo před 5000 lety. Dnes se jedná o největší jezero ve střední Evropě, na délku má 78 km a na šířku až 12 km. Celková délka jeho pobřeží je potom 197 km a rozloha 596 km2.

Na mapě najdeme Balaton v tzv. Dunajské rovině a rozkládá se na území tří různých žup: Somogy, Veszprém a Zala. V letních měsících nabízí vodu o teplotě krásných 25 stupňů celsia. Kromě toho je voda čistá, byť čas od času se i zde přemnoží sinice. Na pobřeží je hned několik letovisek, do kterých můžete vyrazit.

Obecně platí, že pláže na severní straně jsou trochu jiné než pláže na straně jižní. V obou případech ale mají co nabídnout. Zatímco na jihu jde především právě o plážovou zábavu, na severu je pobřeží hornaté a ukrývá celou řadu zajímavých historických památek i dalších lákadel.

Pláže jižního Balatonu

Jižní pobřeží jezera Balaton je plné pláží a letovisek. Tím největším je Siófok, kde se soustředí většina nočního života. Také je zde proslulá Velká pláž, místo konání koncertů a dalších kulturních a společenských akcí. Samozřejmostí je možnost provozovat vodní sporty typu windsurfingu, vodních lyží nebo wakeboardingu. Právě v Siófoku si také nebudete muset stěžovat na nedostatek možností vyrazit do baru nebo na diskotéku.

Foto: Pixabay

Jezero Balaton, to jsou i vodní sporty

Dalším letoviskem na jižním břehu je Balatonlelle. Toto letovisko je vyhledávané spíše rodinami s dětmi. Na plážích jsou hřiště a nedaleko najdete i zábavní park Gombkilátó. Do třetice můžeme zmínit městečko Balatonboglár. I zde najdete písečné pláže a kousek od nich řadu restaurací, cukráren a dalších možností pro příjemně strávenou dovolenou.

Severní pobřeží Balatonu

Letovisko Balatonfured patří u jezera vůbec k těm nejvyhledávanějším. Nabízí vlastně kombinaci plážové dovolené s lázeňským pobytem. To vše navíc v dosahu zajímavých kulturních a přírodních památek. Místní léčivé prameny jsou vyhlášené a Lóczyho jeskyně je největší v celém okolí. Vyrazit odsud můžete i k benediktinskému klášteru z 11. století.

Foto: Pixabay

Jezero Balaton, to jsou i kulturní památky

Máte-li rádi víno, nenechte si ujít návštěvu vesničky Badacsony. Místní vinařská tradice pochází z doby starého Říma, a navíc je odtud na Balaton opravdu krásný výhled.

Od doby, kdy se na Balaton jezdilo v 80.letech uběhlo hodně času. Dnes jsou zde všechny služby na vysoké úrovni a v ničem si nezadají s těmi v přímořských letoviscích na pobřeží Středozemního moře. Na rozdíl od nich ale nabídnou lázeňskou relaxaci a jedinečnou Maďarskou kulturu či gastronomii. Vyrazte sem třeba na týden a uvidíte sami.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz