Hlavní obsah
Cestování

Jezero Konětopy a Benátky nad Jizerou: skvělá kombinace pro víkendový výlet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hubert Kororo, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Jezero Konětopy

Že se koupání u nás nevyrovná koupání v moři? Možná ano, co ale dělat, pokud je do dovolené daleko a venku horko jako ve Španělsku? I u nás jsou skvělá místa na koupání. Třeba Konětopy.

Článek

Kde hledat Konětopy?

Zatopený pískový lom, který je dnes známý pod jménem „Jezero Konětopy“, najdete asi 10 km severně od Brandýsa nad Labem ve Středočeském kraji. Mezi přednosti tohoto oblíbeného koupaliště patří velmi čistá voda, hezké prostředí i kvalitní infrastruktura a služby. Pro obyvatele většiny částí Středočeského kraje či Prahy se jedná o skutečně zajímavé a kvalitní koupaliště. Koupání u jezera navíc mohou spojit s návštěvou některých zajímavých míst v okolí, třeba zámku v Benátkách nad Jizerou.

Podrobněji o Konětopech

Mluvit o jezeru Konětopy jako o zatopené pískovně je trochu nepřesné. Ve skutečnosti se jedná o pískovny dvě. Ta menší, blíže silnici 10158 z Konětop do vsi Dřísy, je často využívána také rybáři. V letním období je však i ona většinou v obležení rekreantů. Větší pískovna pak poskytuje plavcům o něco lepší podmínky. Na „hrázi“ oddělující od sebe obě pískovny najdou návštěvníci bohaté možnosti občerstvení.

Foto: Hubert Kororo, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Jezero Konětopy

Areál jezera Konětopy je z části oplocen a vstup do něj je zpoplatněn. Přímo v areálu mohou návštěvníci volit mezi stranou pokrytou borovicovými lesy a stranou volnou, kterou si užijí především milovníci slunce a opalování. Vstup do vody je na většině míst, zvláště u menšího jezera, relativně mírný a vhodný i pro děti. Pláže jsou zde písečné, nebo travnaté. Na prostoru u koupaliště je k dispozici velké koupaliště.

Výlet do nedalekých Benátek

Ve chvíli, kdy se dostatečně osvěžíte a vykoupete, můžete svůj výlet obohatit o návštěvu zajímavého zámku v Benátkách nad Jizerou. Ty jsou od jezera vzdáleny asi 17 km a čtvrt hodinku jízdy autem. Zámek pochází z první poloviny 16. století a v dnešní době zde sídlí jak městský úřad, tak depositář muzea Mladá Boleslav. I tak si ale můžete zámek a jeho nádvoří projít. Obdivovat můžete třeba bohatě zdobenou fasádu s loveckými nebo mytologickými motivy. K zámku patří i rozlehlý park a také vinice.

Před návštěvou zámku je ale na místě seznámit se s historií zámku. Je totiž velmi zajímavá. Právě zde nechal císař Rudolf II. postavit observatoř svému dvornímu astronomovi, kterým nebyl nikdo jiný než Tycho de Brahe. V přízemí zámku funguje také malé soukromé muzeum hraček a muzeum městské. Právě v jedné z jeho místností je k vidění benátecký poledník. Ve stejné místnosti se měl podle všeho Tycho dokonce setkávat s Janem Keplerem.

Foto: Pixabay

Zámek Benátky nad Jizerou

Pokud byste stále neměli výletování dost, vydat se můžete například ke zřícenině hradu Dražice, který je od Benátek nad Jizerou coby kamenem dohodil. Nejvýznamnější částí zříceniny jsou zbytky věže hradní kaple, která je vidět z dálky při pohledu na obec Dražice. Zřícenina je volně přístupná a začíná u ní i modrá turistická značka na trase vedoucí do Milovic. V okolí Benátek lze najít i naučnou stezku „Krajinou Rudolfa II.“.

Závěr

Výletních cílů, jejichž návštěvu lze spojit s koupáním v Konětopech, je v okolí jistě mnohem víc. Co třeba zámek Brandýs nad Labem a vzpomínka na posledního českého krále Karla I.? A co třeba výlet do zábavního parku Mirakulum v Milovicích?

Co z toho všeho plyne? Především to, že koupání v jezeře Konětopy nemusí být jedinou aktivitou vašeho víkendového výletu za příjemným koupáním. To lze spojit i s poznáváním krásných míst a bohaté historie kraje. S rostoucími teplotami a přicházejícím létem sem bude mířit stále více lidí. Přidáte se?

Zdroje informací:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz