Hlavní obsah
Cestování

Kypr: krásná příroda, bohatá historie, skvělé jídlo a vojska OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Kypr je prostě krásný

Ostrov Kypr patří mezi oblíbené dovolenkové destinace. Není divu, ostrov má skutečně hodně co nabídnout. Nedávná historie ostrova je však stále živá a může zkomplikovat život i cestovatelům.

Článek

Seznamte se s Kyprem

Kypr patří k největším ostrovům Středozemního moře. Konkrétně je třetí a větší rozlohou se mohou pyšnit již jen italské ostrovy Sicílie a Sardinie. Na mapě byste jej našly mezi Tureckem, Sýrií, Egyptem a Řeckem. Ostrov má rozlohu 9250 km2 a žije na něm 1 266 000 obyvatel.

Kyperská republika je členským státem Evropské Unie a eurozóny. Její moderní historie je však velmi turbulentní a bohužel ne dodnes zcela vyřešená. Turisté sem přijíždějí za krásnou přírodou, historickými památkami, krásnými plážemi i dobrým jídlem a pitím. Kypr má pro každého něco. Co je třeba vědět, než se na Kypr vydáte?

Stručná historie Kypru

Strategicky významná poloha Kypru mezi centry hned několika starověkých říší předurčila do jisté míry jeho osud. V průběhu historie se v nadvládě nad ostrovem střídaly Féničané, Peršané, Egypťané, Řekové, Římané, Byzantinci či Benátčané, nebo Turci. Po tři století byl Kypr křižáckým státem a v 19. století přešel Kypr pod nadvládu Britů.

Foto: Pixabay

Kypr a památky jsou spojené nádoby

Proti britské přítomnosti, bojovali partyzánské skupiny. Jejichž členové se rekrutovali jak z obyvatelstva řecky mluvícího, tak z kyperských Turků. Když v roce 1960 získal Kypr nezávislost na Británii, Řekové a Turci na ostrově spolu začali prakticky okamžitě bojovat. Následovaly roky konfliktů, do kterých musely nejednou zasáhnout i velmoci.

Po nepodařeném řeckém puči v roce 1974 provedlo Turecko invazi na severovýchodě Kypru. Výsledkem je současný stav, kdy je 36 % rozlohy ostrova ovládáno Tureckem, které zde vytvořilo separatistickou Severokyperskou tureckou republiku. Tu však dosud kromě Turecka žádný stát neuznal. Mezi oběma částmi ostrova je v současnosti vedena hranice střežená mezinárodními jednotkami OSN. Právě přechod mezi jižní a severní částí ostrova není úplně jednoduchý a cestovatelé si musí dávat pozor na pravidla, která se k němu vztahují.

Jak se dostat na Kypr

Cesty do Kyperské republiky jsou zcela běžné, na Kypr létají mnohé letecké společnosti a zájezdy sem pořádá řada cestovních kanceláří. Pro české turisty platí při cestách na Kypr stejná pravidla jako v případě ostatních zemí EU. Pro cestování je tedy potřeba občanský průkaz. V případě, že nehodláte překračovat hranici do severní části, nemusíte si dělat při pobytu žádné velké starosti, Kypr je bezpečná země a není důvod proč si zde neužít odpočinkovou nebo naopak aktivní dovolenou.

Pokud však chcete cestovat po celém Kypru včetně jeho severní části, musí jednak disponovat cestovním pasem, ale také prokázat, že na Kypr přicestovali přes legální vstupní body. Těmi jsou letiště Larnaka a Paphos, nebo přístavy Larnaka, Limassol, Latsi a opět Paphos.

Některé cestovní kanceláře nabízí zájezdy i do severní části Kypru, případně je možné přicestovat do něj po vlastní ose skrze letiště Ercan. V takovém případě samozřejmě při příletu neplatí pravidla EU a je třeba cestovní pas. Především se vám ale může stát, že při snaze překročit hranici směrem na jih vám to nebude umožněno. neboť letiště Ercan není z hlediska úřadů Kyperské republiky legálním vstupním bodem. Pojďme se ale raději podívat na krásy a zajímavosti, které ostrov svým návštěvníkům nabízí.

Pláže na Kypru

Kypr je známý pro své krásné pláže, které se často nacházejí v nejrůznějších zálivech a zátokách, což je činí romantickými, zvláště pokud jsou trochu stranou od turistických letovisek. Za nejkrásnější a nejobdivovanější část Kypru jsou považovány Golden Beach nebo Konnos Bay v severní části ostrova. Velké oblibě se těší též pláž označovaná jako Petra tou Romiou, na které lze najít tzv. Afroditin kámen. Podle pověstí se právě zde narodila bohyně Afrodita.

Pokud nebudete chtít na plážích jen ležet, možností budete mít i tak velmi mnoho: windsurfing, let na padáku, šnorchlování… i to je Kypr.

Foto: Pixabay

Afroditin kámen na pláži Petra tou Romiou

Příroda na Kypru a podnebí

Krajina na Kypru zahrnuje mimo jiné i hory, konkrétně jde o pohoří Troodos, které se nachází v samém středu ostrova. Druhým pohořím je Kyreneia na severní straně Kypru. O plážích již byla řeč, doplnit ale musíme ještě oblasti plné hustých lesů.

Kypr je klasickou subtropickou destinací, pro kterou jsou typická horká léta a mírné zimy. Nejvíce turistů tak na Kypr míří v létě za klasickou plážovou dovolenou. Zima je vhodná pro milovníky historie a procházek po památkách, jaro zase uchvacuje krásnými barvami a vůněmi rozkvetlého ostrova. Ze zvířat zde můžete potkat delfíny, tuleně středomořské, mořské želvy a také divoké osly, kteří jsou známou zvláštností ostrova.

Památky na bohatou historii ostrova

Již z výčtu kultur, které ostrov v průběhu ostrova ovládaly nebo se na něm jinak podepsaly, je zřejmé, že historickými památkami se to zde bude přímo hemžit. Určitě nevynechejte hlavní město Kypru Nikósii s jejími monumenty, pevností nebo řadou muzeí. Druhým hojně navštěvovaným místem je Salamis, městečko, které vzniklo již v 8. století př. n. l.

Jídlo, pití a noční život

Jestliže je Kypr rozdělený na řeckou a tureckou část, v kuchyni najde své místo od každého něco. Typické je skopové maso, olivy, ryby a mořské plody, ale také luštěniny, sýry (pro Kypr je to např. halloumi) nebo cizrnu a z ní vyráběný humus.

Kyperské víno si již získalo za staletí dokázalo získat velmi dobrou pověst a je považováno za velice kvalitní. Ne náhodou nachází archeologové důkazy o tom, že víno se zde pěstovalo a zpracovávalo již kolem roku 2000 př. n. l.

Města a letoviska odrážejí živou povahu místních lidí a o bary, restaurace a diskotéky zde nikdy nebude nouze. Vyjmenovat je všechny je nemožné, zmínit je ale nutné minimálně Guaba Bach Bar v Limassolu, což je klub, který se pravidelně umisťuje v žebříčcích nejzajímavějších podniků světa.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz