Hlavní obsah
Cestování

Laxenburg: prohlédněte si podzemní jezero i místo, kde Sisi trávila líbánky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: C.Stadler/Bwag, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Vodní hrad Franzensburg v zámeckém parku Laxenburg kousek od Vídně

Malé městečko Laxenburg, asi 15 km jižně od Vídně, je skvělým výchozí bodem pro poznávání nejen místních pamětihodností, ale i zajímavých míst v okolí. Čeká vás historie, dobrodružství i sladkosti.

Článek

Laxenburg a zámecký park

Městečko Laxenburg má dnes necelé tři tisíce obyvatel. Přesto ale láká k návštěvě tisíce turistů a zájemců o historii. Na výlet se sem můžete vydat při pobytu ve Vídni, pro mnohé ale nebude problém zrealizovat návštěvu jako jednodenní výlet přímo z Česka. Co je však na Laxenburgu tak zajímavého?

Hlavním lákadlem je bezesporu rozlehlý zámecký park. Jedná se o areál využívaný již někdy ve 13. století. Jednalo se o oblíbená loviště šlechty. Postupem času zde byly postaveny hned tři zámky. Dnes jsou označovány jako Starý zámek, Nový zámek a hrad Franzensburg. Ten je z této trojice asi vůbec nejzajímavější. Jedná se o vodní hrad postavený v duchu romantizujícího a historizujícího slohu na počátku 19. století.

Foto: Manfred Werner/Tsui - CC by-sa 4.0, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Starý zámek (Altes Schloss) v parku Laxenburg

Již ve 14. století se stala celá oblast majetkem Habsburků. Čas zde trávila třeba Marie Terezie a líbánky zde strávil i František Josef I. se slavnou Sisi. Zámecký park je dnes přístupný po celý rok, sezóna zde však trvá od Velikonoc do října. V tomto období se konají prohlídky s průvodcem a probíhají zde nejrůznější kulturní a společenské akce. Přímo v zámku Franzensburg je potom muzeum. Nejen Laxenburg sám, ale i jeho okolí ukrývá mnoho zajímavého. Další zastávkou na vašem výletě tak může být třeba největší podzemní jezero v Evropě u města Hinterbruhl.

Jeskyně Seegrotte

Po dlouhou dobu se v Hinterbruhlu těžil sádrovec. V roce 1912 však došlo při těžbě k nehodě a velká exploze způsobila, že jej zatopila voda. Již ve 30. letech byl ale důl opět zpřístupněn veřejnosti. V roce 1943 zde byla potom vybudována tajná továrna na výrobu experimentálních tryskových letadel Heinkel, v níž pracovali zde vězni z koncentračního tábora Mauthausen.

Aby mohla továrna fungovat, voda odtud musela být bez přestávky odčerpána. V dnešní době se zde vytvořilo podzemní jezero nazývané Modré jezero. Nachází se 60 metrů podzemí, a i dnes je nutné vodu každý den odčerpávat, aby podzemní jeskyni nezatopila úplně celou. Možnost projet se na lodičce po jezeře, které je 60 metrů pod zemí je opravdu velkým zážitkem.

Foto: Gipsbergbau, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Zatopená jeskyně Seegrotte v bývalém sádrovcovém dole, městečko Hinterbruhl

Čokoládovna Hauswirth Kittsee

Jak jinak zakončit celodenní výlet než tím, že si uděláte radost ochutnávkou a koupí kvalitních cukrovinek. V městečku Kittsee totiž sídlí rodinná čokoládovna Hauswirth. V místní prodejně si můžete zakoupit opravdu velké množství nejrůznějších čokoládových výrobků. A co víc, většinu můžete bezplatně ochutnat. V případě zájmu je možné domluvit i prohlídku samotné výroby čokolády.

Dozvíte se také něco i historii firmy, která se začala psát v roce 1949. Z malé vídeňské cukrárny vyrostla firma se 120 zaměstnanci, která dodává své dobroty do obchodů na všech kontinentech. A pokud by vás zajímalo, co je považováno za největší specialitu, čokoládovny Hauswirth, pak je to ovoce máčené v kvalitní čokoládě.

Foto: Karl Gruber, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Čokoládovna Hauswirth v městečku Kittsee

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz