Hlavní obsah
Cestování

Letovisko Parga: Řecko v té nejlepší podobě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Parga má jedno z nejzajímavějších panoramat v Řecku

Léto se kvapem blíží a není proto od věci seznámit se s dalším krásným letoviskem, kam by mohly vést vaše letošní dovolenkové kroky. Cílem bude opět Řecko.

Článek

Kde Pargu najdete?

Tentokrát za sebou necháme všechny malé i velké řecké ostrovy a dovolenkovat budeme na pevnině. Městečko Parga, které je prázdninovým letoviskem stejně jako historickým městem, najdeme na pobřeží Jónského moře v oblasti označované jako Epirus. Asi 60 km od Pargy jižním směrem leží známý Aktion, kde se v roce 31 před naším letopočtem odehrála legendární námořní bitva za účasti Marca Antonia a královny Kleopatry. A vy dnes na stejnojmenném letišti přistanete, když se rozhodnete strávit dovolenou v Parze. Pak už vás čeká jen hodina v autobuse a jste na místě.

Alternativní cesta do Pargy vede lodí z ostrova Korfu. Příjezd po moři má přitom jednu velkou výhodu. Tou je úžasné panorama města Parga v podobě kaskádovitě naskládaných barevných domů, starobylé pevnosti na skále a tyrkysově modré zátoky pod ní. Ne nadarmo se o Praze říká, že je jedním z nejfotogeničtějších míst nejen v Řecku, ale v celé oblasti Středozemního moře.

Foto: Pixabay

Parga je skutečně malebná

Parga v minulosti a Parga dnes

Město Parga má v dnešní době asi 3000 stálých obyvatel, v letní sezóně ale jejich počet hravě překonají turisté z celého světa. Velmi často sem míří Britové, lidé ze severní Evropy a Čechů zde také není málo. Centrum městečka má jedinečnou atmosféru, neboť vypadá doslova jako bludiště úzkých dlážděných uliček lemovaných vchody do malých obchůdků s nabídkou produktů a zboží všeho druhu. Na obě strany od původního historického města se samozřejmě rozšiřují hotely a pensiony, kterých na jednu stranu bohužel, na druhou stranu bohudík, stále přibývá.

Tou skutečnou dominantou Pargy je ale jednoznačně stará benátská pevnost z 11. století, která střeží celou zátoku na jejímž břehu Parga leží. Tím se dostáváme k historii tohoto města. Oblast byla již osídlena v době bronzové a v průběhu následujících staletí se zde střídaly nejrůznější kultury a civilizace. Žili zde Mykéňané, Římané, Benátčané, Francouzi i Britové. Každá z těchto kultur po sobě něco zanechala a památky na ně zde můžete navštívit.

Milovníci historie se zde nudit nebudou

Najdete zde hrobky z doby bronzové i zbytky řady pevností a pevnůstek. O té největší, benátské, již byla řeč. Vzhledem k tomu, že se jedná o největší památku celé Pargy, se na ní ale podíváme podrobně. K pevnosti, kde byl později dokonce klášter, můžete vyrazit pěšky. Kromě jejích kamenných zbytků se zde také můžete pokochat krásnými výhledy na celou zátoku.

Nedaleko od Pargy severním směrem jsou potom ruiny druhé pevnosti, tentokrát turecké. Té se říká Ali Pašova a v 18. století se díky ní zajistili Turci nadvládu nad Pargou. Naopak, asi 20 km od Pargy najdete kaňon, v němž proudí řeka Acheron. V dobách starého Řecka se věřilo, že se jedná o jednu z řek vedoucích do podsvětí. Během rituálů zde kněží rozmlouvali s mrtvými.

Foto: Pixabay

Pohled z Benátské pevnosti dolů na Pargu

V samotné Parze a v jejím blízkém okolí je k vidění také celá řada malých a malebných kostelíků. A když už jsme u křesťanských symbolů, tak se sluší zmínit, že současná poloha města Parga je trochu jiná než poloha Pargy původní. Proč tomu tak je? Podle pověsti došlo ke stěhování poté co v místní jeskyni našel malý pasáček obraz Panny Marie. Na něj se můžete jít podívat do místního muzea.

Pláže Pargy

Přímo v Parze najdete dvě pláže. Tou první je městská pláž s jemným pískem, tou druhou potom oblázková pláž Krioneri. Především ona je velmi fotogenická, neboť se nachází mezi skalisky. Obě však mají jedno společné: jsou přeplněné. Počet turistů v Parze se každoročně zvyšuje a v sezóně je zde pověstná hlava na hlavě.

Zkuste proto vyrazit na některou se vzdálenějších pláží. Vašim cílem může být například i pláž Valtos. Dlouhá písečná pláž, na kterou vás doveze lodní taxi, anebo k ní dorazíte po nějakých dvaceti minutách cesty přes kopec. Další možností je pronájem auta, se kterým si popojedete k městečkům jako je Perdika, Alonaki či Ammudia. Na jejich pláže často vyráží místní obyvatelé a budete se na nich mačkat o poznání méně.

Závěr

Městečko Parga je vhodným tipem na řeckou dovolenou. Najdete zde to, co od dovolené v Řecku očekáváte. Kromě koupání na krásných plážích je to jedinečná atmosféra i významné historické památky a široké možnosti výletů. Jen nesmíte počítat s tím, že tady budete sami.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz