Hlavní obsah
Cestování

Marsa Matrouh: vycházející hvězda mezi egyptskými letovisky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: المصري الأصيل, Public domain, via Wikimedia Commons

Marsa Matrouh

Dovolenou v Egyptě si většinou spojujeme s letovisky jako je Hurghada nebo Marsa Alam na pobřeží Rudého moře. V posledních letech však roste popularita Marsa Matrouh na pobřeží moře Středozemního.

Článek

Kde hledat Marsa Matrouh?

Letovisko Marsa Matrouh a stejnojmenné město s asi 120 000 obyvateli leží na pobřeží Středozemního moře téměř přesně na půli cesty mezi Alexandrií a hranicí s Libyí. Z Káhiry je to sem potom asi sedm hodin cesty. Až donedávna se jednalo o místo, kde trávili dovolenou především bohatí Egypťané. Po covidové pandemii se letovisko nicméně mnohem více otevřelo i zahraničním turistům včetně Čechů.

Mezi egyptskými městy patří Marsa Mathrou k těm nejvlhčím a nejchladnějším. To je pro turistickou destinaci poněkud limitující a sezóna zde skutečně trvá výrazně kratší dobu než ve zmíněných tradičních letoviscích. Říjen je skutečně nejzazší termín, kdy sem můžete vyrazit na klasickou dovolenou a většina cestovních kanceláří nabízí zájezdy maximálně do září. Tato nevýhoda je ovšem bohatě vyvážená řadou jiných výhod.

Moře krásné a ještě krásnější

Jedním z důvodů, proč si letovisko Marsa Matrouh užívá takové popularity, je skutečně nádherné moře. Dokonale čistá azurová voda patří k tomu nejlepšímu, co Středozemní moře nabízí. Dokonalá barva moře vynikne o to více, že pláže jsou tvořeny bílým pískem. Nepřijdete ale ani o fotogenické skalnaté části pobřeží. Jinými slovy, za dokonalými plážovými scenériemi nemusíte jezdit až do Karibiku, Marsa Matrouh je pro vás vytváří také.

Foto: Pixabay

Barva moře v okolí Marsa Matrouh je skutečně jedinečná

Klid a autentická atmosféra

V porovnání s letovisky u Rudého moře míří do Marsa Matrouh stále mnohem méně turistů. Město tak není tolik zasažené cestovním ruchem a je mnohem autentičtější. Na ulicích to žije tradičním africkým ruchem, pojem klid se tak vztahuje především k turistům a aktivitám určených přímo pro ně. Jinak je tu samozřejmě živo dost. Pokud tedy rádi poznáváte cizí kultury, v Marsa Matrouh vám to bude umožněno.

Co vidět v okolí

Ve chvíli, kdy se nabažíte krásných pláží a prozkoumáte město, bude čas vyrazit do okolí. Nejoblíbenějším výletem z Marsa Matrouh je cesta do proslulé oázy Síwa na Sahaře. Ta je známá pro řadu památek pocházejících z doby starověkého Egypta. Konkrétně zde uvidíte zbytky chrámu, v němž byla slavná věštírna, a také řadu hrobek zdobených typickými freskami. Za vidění stojí i solná jezírka s tyrkysovou barvou. Do oázy Síwa se mohou turisté dostat prakticky jen z Marsa Matrouh, neboť z ostatních letovisek trvá cesta až dvanáct hodin. V tomto případě jsou to pouze hodiny čtyři.

Foto: لا روسا, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Po návratu z výletu stihnete ještě koupání při západu slunce

Druhý výlet ocení především zájemci o vojenskou historii. Z Marsa Matrouh mohou vyrazit na bojiště u El Alameinu, kde v jedné z nejvýznamnějších bitev druhé světové války porazil britský maršál Montgomery německého generála Rommela. V El Alameinu navštívíte muzeum bitvy, prohlédnete si vojenskou techniku a navštívit můžete i několik vojenských hřbitovů. Přímo v Marsa Matrouh je navíc v bývalém hlavním stanu generála Rommela v místním jeskynním komplexu další zajímavé muzeum.

Cesta do Marsa Matrouh

Let z Prahy do Marsa Matrouh trvá asi tři hodiny a přistanete na letišti přímo v tomto městě. Ani transfer do hotelu tak nebude trvat příliš dlouho. Počítejte ale s tím, že se jedná o letiště vojenské a veškeré procedury tady budou trochu zdlouhavější než třeba v Hurghadě, která je na nepřetržitý proud turistů zařízena. Pokud chcete vyrazit do Egypta a ten skutečný Egypt přitom také alespoň na chvíli spatřit, pak je Marsa Matrouh ideální volbou.

Zdroje informací:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz