Hlavní obsah
Cestování

Modrá laguna: místo, bez jehož návštěvy se vaše cesta na Island neobejde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: JavierOlivares, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Geotermální lázně Modrá laguna na Islandu

Řekne-li se Modrá laguna, většina lidí si představí tropický ráj někde v Polynésii. Tahle Modrá laguna je ale někde úplně jinde, na drsném severu, na místě zrozeném z ohně a ledu.

Článek

Kde hledat Modrou lagunu?

Modrou lagunu najdete na jihozápadním pobřeží Islandu jižně od hlavního města Reykjavík a jen kousek od mezinárodního letiště Keflavík. Na rozdíl od tropické Modré laguny ze známého romantického filmu není Bláa Lónið, jak se Modrá laguna nazývá v islandštině, výtvorem přírody. Co to tedy vlastně je?

Jedná se o geotermální lázně s teplou a léčivou vodou zasazené do úchvatné islandské přírody. Kromě toho se také jedná o skvělou ukázku ekologického a šetrného přístupu k přírodě, který je na Islandu samozřejmostí. Geotermální lázně Modrá laguna jsou de-facto vedlejším produktem nedaleké geotermální elektrárny Svartsengi. Modrá laguna samotná je vytvořená uměle, avšak voda, která se v ní nachází je přírodní a je čerpaná z hloubky 2000 metrů pod zemí. Jejím hlavním úkolem je roztáčet turbínu elektrárny a předat své teplo do systému vytápění okolních vesnic. Potom ale míří do lázní.

Foto: Hyppolyte de Saint-Rambert, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Do Modré laguny míří místní i přespolní

Nemusíte se však bát, že by voda byla jakkoliv znehodnocena, právě naopak. Pobyt v lázních je pro tělo velmi prospěšný, a ne náhodou si sem lidé jezdí léčit některé kožní choroby. Léčivé je pak i bahno, které je na dně laguny. Pro běžného návštěvníka je důležitý fakt, že po celý rok je v laguně stejná teplota, konkrétně 38 až 39 stupňů Celsia. Bez ohledu na roční období a aktuální počasí se v ní tak můžete krásně prohřát.

V areálu je kromě hlavní laguny i několik menších bazénů, vířivek nebo saun. Nechybí ani další vybavení v podobě šaten, sprch a restaurací.

Co si zjistit před návštěvou

Samotný vstup do areálu lázní začíná na ceně 70 dolarů za osobu, tedy nějakých 1600 korun. V sezóně to však může být i víc. Cena naroste i v případě, že si budete chtít dopřát některé nadstandardní služby a procedury. V Modré laguně se můžete i ubytovat v jednom ze dvou hotelů. Počítejte však s cenou v řádu od několika stovek dolarů za noc až 1500 dolarů za noc. Přespání u Modré laguny vás tak vyjde mnohonásobně dráž než letenka z Prahy na Island.

Až takový luxus není ale potřeba, velmi pohodlně se sem dostanete jak z 50 km vzdáleného Reykjavíku, tak z 20 km vzdáleného Keflavíku. Nejjednodušší je půjčit si auto, ale dostanete se sem i autobusem.

Foto: cjuneau, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Voda má v Modré laguně celoročně 38-39°C

Co říci závěrem?

Modrá laguna již byla mnohokrát zvolena nejlepšími léčebnými lázněmi na světě. Za pozornost stojí také fakt, že voda je zde dokonale čistá, aniž by do ní byly přidávány jakékoliv chemikálie. Ze všech těchto důvodů je Modrá laguna oblíbená jak u Islanďanů, tak u návštěvníků z celého světa. Tenhle pobyt si rozhodně nenechte ujít.

Zdroje informací:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz