Hlavní obsah
Cestování

Murner See: krásná rodinná dovolená v bavorském Karibiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: planola, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Murnerské jezero má přezdívku „Bavorský Karibik“

Jen kousek od českých hranic, nedaleko známého Řezna, leží Murnerské jezero. Strávit několik dní v jeho okolí je skvělý tip na rodinnou dovolenou, kterou si maximálně užijí jak dospělí, tak i děti.

Článek

Murnerské jezero

Se svojí rozlohou 90 hektarů patří Murnerské jezero (Murner see) spolu se sousedním jezerem Bruckelsee k největším vodním plochám jezerní oblasti Horní Falce. Ta je jedním ze sedmi obvodů Bavorska a patří k těm, které přímo sousedí s Českou republikou. Ani k Murnerskému jezeru to nebudete mít daleko. Z Prahy se tam dostanete za 2,5 hodiny a z řady dalších míst budete u jezera ještě mnohem dříve. Ta hlavní otázka tedy zní: proč se sem vlastně vydat.

Co dělat u jezera

Důvodů, proč vyrazit k Murnerskému jezeru je celá řada. Tento zatopený bývalý dům je doslova rájem pro milovníky vody a vodních sportů. Krásně čistá voda láká ke koupání i k potápění. Právě potápěči si jezero vybírají pro skvělou viditelnost, která pod hladinou panuje, a zajímavé je i jeho dno. Jelikož se jedná o zatopený důl, není zde nouze o různé prostorové útvary, ale stejně tak jsou zde k vidění i mohutné pařezy, nebo zbytky stromů. Dno je pokryté pískem a dobře se na něm daří i řasám. Maximální hloubka jezera je 54 metrů.

Pokud ale nepatříte mezi potápěče a chcete se zkrátka dobře vykoupat, nebude to žádný problém. Koupání je zde příjemné, k dispozici jsou i písečné pláže s pozvolným vstupem do vody na nichž budete mít pocit jako někde v Karibiku. Přímo u jezera je velký kemp, který nabízí dostatečný komfort a zázemí.

Foto: Murnerské jezero má přezdívku "Bavorský Karibik"

Murnerské jezero vzniklo zatopením dolu

Celá oblast je rovinatá a láká proto k vyjížďkám na kole po okolí. Na svých projížďkách budete potkávat další a další jezírka a rybníčky rozeseté v této malebné krajině. Nenáročný terén přitom nebude dělat problém ani dětem. Zastávku si můžete udělat třeba u rozhledny Murner See ve které je krásný výhled na jezero i celou oblast.

Krásné koupání, jachting či windsurfing nabízí i vedlejší jezero Bruckelsee, jehož rozloha činí dokonce 140 hektarů, a i u něj naleznou zájemci celou řadu možností ubytování.

Atrakce v širším okolí

Pokud vyrazíte na dovolenou s dětmi, nemůžete vynechat třeba návštěvu v Playmobil Funparku za Norimberkem. Tento rozsáhlý areál si oblíbí děti menší i větší. Ty menší si vystačí se všudypřítomnými Playmobil postavičkami a pohledem na nejrůznější stavby, lodě apod. Ty starší pak určitě vyrazí do lanového parku, na lezeckou stěnu, nebo na motokáry. Playmobil Funpark má venkovní i vnitřní část, takže vás nerozhází ani nějaký ten déšť.

Foto: Manuela2, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

Pobyt u jezera lze spojit s návštěvou Playmobil Funparku

Pokud máte rádi památky, určitě nesmíte vynechat centrum celé Horní Falce, město Řezno neboli Regensburg. Památek je tady opravdu hodně. Ty nejstarší pocházejí z dob keltského osídlení, ty pozdější jsou z doby římské a nejvíce se v podobě významných míst představí středověk. Vynechat nesmíte ani místní katedrálu nebo nejstarší dochovaný kamenný most severně od Alp. Pro nás pak není bez zajímavosti, že zde byl korunován druhý český král Vladislav II.

V případě, že se vám nebude chtít jezdit nikam daleko, dobrou zprávou je pro vás to, že přímo u Murnerského jezera můžete navštívit i dětský park nazývaný Oberpfalzer Marchengarten, neboli Pohádkovou zahradu Horní Falce. Projdete se zde lesem a budete obdivovat ze dřeva vyřezané pohádkové postavy. V okolí jezera nechybí ani golfové hřiště, tenisové kurty, volejbalová hřiště, či třeba rybí zážitkový park.

Jestli přemýšlíte, kam vyrazit na pár dní za odpočinkem, tahle část Bavorska je ideální volbou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz