Hlavní obsah
Umění a zábava

Na Chodově můžete navštívit jedinečnou světelnou show. Jaké jsou pak ty nejimpozantnější na světě?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Nejrůznější laserové a světelné show jsou hitem moderní doby

Na pražském Chodově mohou jeho návštěvníci zavítat i do prostor jedinečné expozice nazvané Galaxie barev. Co tato umělecká instalace nabízí? A kde jinde byste našli ty vůbec nejimpozantnější?

Článek

Galaxie barev

Expozice Galaxie barev, kterou si mají možnost prohlédnout všichni návštěvníci obchodního centra Westfield na pražském Chodově, představuje skutečně unikátní zážitek. Jednotlivé instalace, kterých je zde celkem 12, představují skutečné umění digitálního věku. Tunel s barevnou světelnou řekou, robotická laserová show nebo třeba tzv. fosforová místnost oslní asi každého malého i velkého návštěvníka.

Toto spojení umění s moderními technologiemi má potenciál oslovit každého. Navštívit ji můžete každý den a pokud hledáte tip na výlet pro podzimní pošmourné dny, jedná se o dobrou volbu. Vstupenky si zakoupíte na místě, anebo předem přes internet.

Proč nás ale vlastně světelné show všeho druhu tak fascinují? Odpověď na tuto otázku není snadná a je možné, že se bude u každého z nás trochu lišit. Ať tak či onak, světelné show jsou zkrátka populární po celém světě. Tak se pojďme podívat na některé, které si skutečně zaslouží označení „nej“.

Foto: Pixabay

Video mapping je dalším oblíbeným typem světelných show

Carnival Magic Theme Park – Thajsko

Která stálá show využívá světel vůbec nejvíc? Světovým rekordmanem je v tomto ohledu zábavní park Carnival na thajském ostrově Phuket. Na ploše necelých 5500 metrů čtverečních zde září do tmy celkem 1 683 169 různých světel. A aby toho nebylo málo, mají zde i největší venkovní lustr na světě. Lustr váží 753 kg a na výšku měří 11,69 m, v průměru má potom 9,47 m.

Dechberoucí dronová světelná show

V poslední době získávají popularitu světelné show v podobě synchronizovaného pohybu dronů po noční obloze. Stovky a stovky dronů dokážou vykouzlit neuvěřitelné výjevy, které mají navíc schopnost pohybu. Podle Guinessovy knihy rekordů proběhla vůbec největší show tohoto typu v roce 2020 v Číně. Těžko uvěřitelný počet 3 051 dronů sestavoval např. model čínské vesmírné stanice nebo planety Země obíhané družicemi.

Největší plocha pokrytá laserovou světelnou show

V listopadu 2022 se rozzářily ty nejikoničtější budovy saudského Rijádu. Navzájem je propojily laserové paprsky vytvářející dohromady fantastickou světelnou show. Do knihy rekordů se zapsala tím, že propojovala body vzdálené od sebe více než kdy předtím. Vzdálenost pokrytá touto laserovou show byla 6,01 km. Celá akce proběhla v rámci Noor Riyadh, tedy každoročního festivalu světla a umění.

Světlo a voda

Světelné show se mohou divákům předvádět na tmavé obloze, na plátně, na zdech budov, ale také v originálním prostoru rozstřikované vody. Voda, resp. jakási vodní mlha, je skvělým prostředkem pro zobrazování světelných představení. To vůbec největší své doby proběhlo v Dubaji v roce 2017 a promítalo se na vodní ploše o velikosti 893 metrů čtverečních. Od roku 2019 je ale v Pekingu v provozu vodní promítací stěna o rozloze 2 610 metrů čtverečních.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz