Hlavní obsah
Cestování

Na hrad Loket za nejstarším železným meteoritem na světě a legendami, které se k němu vážou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Hrad Loket patří k nejznámějším českým hradům

Hrad Loket tyčící se nad řekou Ohří ve stejnojmenné obci známe především jako místo věznění budoucího císaře Karla IV. V dnešní době je pak Loket jedním z nejnavštěvovanějších západočeských hradů.

Článek

Zakletý pukrabí

Jedním z nejzajímavějších exponátů, které jsou na Lokti k vidění, je železný meteorit. Nejedná se přitom o jen tak ledajaký meteorit. Ve skutečnosti jde o fragment nejstaršího známého železného meteoritu na světě a váže se k němu hned několik legend. A skutečnost pak není o nic méně zajímavá. Tak se pojďme na tuto přírodní zajímavost podívat detailněji.

Podle pověsti dopadl meteorit složený především z železa a niklu (patří do skupiny tzv. střední oktaedritů) na nádvoří hradu v roce 1422. To je sice zajímavá představa, ale nepříliš realistická. Původní hmotnost meteoritu byla 107 kg a dopad takového kusu by vyhloubil na nádvoří solidní kráter. Mnohem realističtější je zpráva, která mluví o tom, že kámen vyoral na začátku 15. století na poli některý z místních rolníků.

Foto: Jiří Sedláček, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Meteorit z hradu Loket - nejstarší známý železný meteorit vůbec

Kámen každopádně budil velkou pozornost, byl vložen i do hutní pece, což zvýšilo míru jeho oxidace. Na hradě si jej velmi považovali, v dobách nebezpečí jej ukrývali v hradní studni a jinak byl skladován v různých prostorách hradu. Kolem kamene se přirozeně začaly také rojit nejrůznější legendy a pověsti.

Podle jedné z nich je kámen vlastně zakletý purkrabí Botho z Eulenburgu. Ten byl vůči svým poddaným tak zlý a krutý, až do něj jednou udeřil na poli blesk a proměnil jej kámen. Proto se meteoritu přezdívá „zakletý purkrabí“. Podle jiné pověsti se purkrabí proměnil v kámen poté, co jej proklela zoufalá žena, kterou nechal purkrabí uvěznit a neobměkčilo jej ani to, že se musela starat o malé děti.

V 19. století se stal meteorit předmětem odbornějšího zkoumání a v této době byl také rozdělen na několik částí. Ta největší je dnes ve vídeňském muzeu, další menší části pak najdeme v muzeích po celém světě.

Co dalšího Loket nabízí

Hrad Loket je nesmírně fotogenický, a to jak ve dne, tak v noci, když je nasvícen. Expozice potom návštěvníkům představí historii hradu zahrnující jak dobu Karla IV. tak třeba obléhání hradu Albrechtem z Valdštejna za třicetileté války i období, ve kterém hrad fungoval jako státní vězení.

Jednou z nejoblíbenějších součástí expozice je muzeum útrpného práva provedené v moderní podobě s figurínami i zvukovým doprovodem. Zapomenout nesmíme ani na sochu Gottsteina, bájného vládce loketských skal.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz