Hlavní obsah
Cestování

Naučná stezka Vestec: za tajemstvím vesmíru nemusíte jen na hvězdárnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ŠJů, Wikimedia Commons, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Naučná planetární stezka Vestec

Naučné stezky se u nás těší velké oblibě. Lidé se projdou pěkným prostředím, a navíc se i něco dozví. Jedna taková stezka určená především malým astronomům je tipem na nenáročný výlet v okolí Prahy.

Článek

Planetární stezka vám dá představu o velikosti Sluneční soustavy

Na okraji obce Vestec nedaleko Jesenice u Prahy najdete rybník, kolem nějž se rozkládá park plný nejrůznějších herních prvků a dalších lákadel pro menší i větší. Nejprve se ale projdeme po naučné stezce, která právě u Vesteckého rybníka začíná. Stezka je věnována naší Sluneční soustavě a jejím planetám.

Stezka o délce 1,5 km vedoucí po rovném asfaltovém chodníku má celkem devět zastavení, z nichž každé je věnováno některému z těles naší Sluneční soustavy. Součástí celého projektu jsou i modely planet. Ty jsou od sebe vzdáleny ve správných poměrech vzdáleností tak, že jeden skutečný metr na naučné stezce odpovídá vzdálenosti 3 147 735 km. Člověk si tak může udělat dobrou představu o tom, jak velké naše bezprostřední vesmírné okolí je.

Stezka není okružní a až dojdete na hranice naší Sluneční soustavy, budete se muset vrátit stejnou cestou. Nejde však o nic strašného, neboť cesta je skutečně nenáročná a zvládnou ji opravdu všichni, děti na odrážedlech nevyjímaje. S kočárky nebo na inline bruslích jste zde také stoprocentně vítáni.

Pokud chcete vyrazit na kole, pak je pro vás dobrou zprávou, že část naučné stezky je propojená s cyklostezkou vedoucí následně přes zástavbu rodinných domů a po několika málo kilometrech se vrací zpět k Vesteckému rybníku. Vlastní naučná stezka není to jediné, co okolí nabídne. Jak již bylo zmíněno, celý Vestecký rybník a prostor kolem něj je vlastně jedním velkým volnočasovým areálem.

Výběr aktivit v okolí Vesteckého rybníka

U rybníka nechybí dětské hřiště nebo dvě venkovní posilovny s řadou prvků, ve kterých si vyberou zdatní sportovci stejně jako ti občasní. Dále zde najdete cvičiště pro psy a nechybí ani restaurace s nabídkou občerstvení. Velkým lákadlem je i lávka, která překlenuje značnou část rybníka.

Foto: ŠJů, Wikimedia Commons, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Volnočasový areál Vestec

A jak se k Vesteckému rybníku dostat? V první řadě sem můžete samozřejmě dojet autem. Na obou koncích stezky, konkrétně v ulicích Ke školce a U Hřiště, jsou bezplatná parkoviště. Autobusy městské hromadné dopravy vás sem doveze od stanic metra Opatov, nebo Budějovická.

Pokud si budete chtít výlet ještě prodloužit, můžete vyrazit třeba na rozhlednu Tobiášův vrch u nedaleké Jesenice. Jedná se o 48 metrů vysokou ocelovou konstrukci s vyhlídkovou plošinou ve výšce 25 metrů. Díky umístění na Tobiášově vrchu odtud uvidíte nejen směrem ku Praze, ale i směrem ke Krušným horám a Německu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz