Hlavní obsah
Cestování

Nejkrásnější pohled na řeku Vltavu: vyhlídka na Solenický meandr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Sedláček, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Vyhlídka Solenická podkova tyčící se 150 m nad meandrem Vltavy

Kdo by nemiloval přírodu a k tomu fascinující pohledy na řeku Vltavu? Mezi přehradami Kamýk a Orlík můžete spatřit jeden z nejfantastičtějších výhledů, který vám až vyrazí dech.

Článek

Solenická podkova

Kouzelná scenérie, kterou vykouzlila sama příroda, se nachází ve středním Povltaví, konkrétně na Příbramsku mezi přehradami Kamýk a Orlík. Tzv. Zduchovická vyhlídka, jak se jí také někdy říká, vám nabídne krásné panorama z výšky 150 metrů nad hladinou toku řeky Vltavy. Pod ostrohem, jemuž se říká „Na Vraném“, na kterém zde budete stát, se bude rozprostírat krásný meandr ve tvaru podkovy. Otevře se vám výhled, kterých není mnoho.

Zduchovická vyhlídka si v ničem nezadá se slavnější vyhlídkou Máj, která se tyčí nad bývalými Svatojánskými proudy. Ta se s železnou pravidelností objevuje i v propagačních materiálech reprezentujících krásu České republiky. Pro řadu lidí je ale Solenická podkova ještě hezčí a fotogeničtější. Jedním z nejvýznamnějších rozdílů mezi nimi, který nepochybně přispívá k menší proslulosti, je fakt, že na Zduchovickou vyhlídku je těžší se dostat.

Foto: Jiří Sedláček, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Výhled na Solenickou podkovu opravdu stojí za to

Ze Zduchovic rovnou na vyhlídku

Cesta k tomuto krásnému místu, k němuž se budete chtít vypravit, není značena žádnou turistickou značkou. Cesta k meandru je s nadsázkou spíše pro dobrodruhy anebo statečné rytíře. Pokud budete chtít zvolit nejkratší cestu k danému místu, vydejte se po zelené přímo z centra Zduchovic, anebo z místního parkoviště. Nemusíte se ale bát, nepůjdete pěšky déle než dva kilometry.

Na cestu se vydejte nejlépe v pozdním odpoledni. Slunce, které bude zapadat za obzorem, vám nabídne úchvatný pohled na sluneční paprsky rozlévající se nad meandrem. Byla by chyba nechat si tento nezapomenutelný zážitek ujít. A jakou konkrétní cestou tedy na vyhlídku vyrazit?

Jak již bylo zmíněno, ze Zduchovic vyrazíte po zelené turistické značce ve směru k vyhlídce Na Altánku a Bukovec. Cesta vás povede nahoru nad vesnici. Po chvíli potkáte odbočku na polní cestu, po které budete pokračovat. Pozor, tato polní cesta není cesta není nijak značená. Po chvíli narazíte na rozcestí s asfaltkou. Vy se vydejte doprava a začněte si počítat odbočky. Ta třetí už vás dovede až k vyhlídce na Solenickou podkovu. Počítejte s tím, že v tomto posledním úseku se již vrstevnice trochu zahustí a cesta bude poměrně strmá. Vyhlídka, která se vám potom zjeví, za tu trochu námahy ale rozhodně stojí.

Kam se vydat v okolí?

Výlet na Zduchovickou vyhlídku si samozřejmě můžete spojit s některými dalšími zajímavými místy v okolí. Vyrazit můžete třeba do Hornického muzea v Příbrami, na rozhlednu Milada na Předním Chlumu u Orlické přehrady. Tato 30 metrů vysoká devítipatrová rozhledna s nejvyšší plošinou ve výšce 27 metrů nabídne zase jiný druh výhledu. Za dobrého počasí dohlédnete na Šumavu, ku Praze, na přehrady Orlík i Kamýk a zajímavý pohled nabídne i na vyhlídku na Solenickou podkovu, na níž se třeba vydáte hned potom.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz