Článek
Hromadná otrava
Teenagerů na klinice neustále přibývalo, lékaři ale nebyli schopni určit zdroj jejich problémů. Rozhodně nešlo o banalitu, příznaky byly skutečně vážné a stav mnoha teenagerů se dal popsat jako velmi vážný.
V tu chvíli lékaři ještě nevěděli, že podobné scény se začnou v horizontu několika málo dnů odehrávat v mnoha dalších zdravotnických zařízeních v Minnesotě a posléze i v jiných státech USA. A protože příznaky byly spíše obecného charakteru, docházelo i k takovým případům, že lékaři začali operovat slepé střevo jen proto, aby zjistili, že „tím to není“. Šlo tedy o nákazu, pravděpodobně otravu jídlem.
Úřady si nicméně zdánlivě izolované incidenty z různých států nejprve nespojovaly. Proč také? Jistě může dojít k tomu, že se teenageři otráví na nějaké oslavě nebo party kontaminovaným pohoštěním, ale aby se to stalo současně na několika naprosto nepropojených místech po celých Spojených státech? To přece nedává smysl.
Celá tato úvaha byla ale ve své podstatě chybná. Moderní dodavatelské řetězce jsou totiž natolik efektivní, že obsluhují obrovská území, třeba celé Spojené státy. Pátrání to nakonec ukázalo v plné „kráse“.

Bakterie salmonely, zdroj hromadné otravy v roce 1994.
Co se vlastně stalo?
Lékaři dlouho nemohli nalézt zdroj nákazy a tápali. Co může spojoval stovky nakažených, v naprosté většině teenagerů, z mnoha míst Spojených států? Na jednotlivých pracovištích se začaly testovat nejrůznější druhy jídla, které nakažení v poslední době jedli. Dlouho bez úspěchu. Po mnoha a mnoha pokusech ale na jednu kontaminovanou potravinu narazili: zmrzlina firmy Schwann's. Obsahovala bakterie salmonely.
Šlo o velmi známou značku, která se skutečně distribuovala po celých Spojených státech. A současně je zmrzlina přesně tím druhem potraviny, který si užívají především mladí lidé na nejrůznějších poutích, oslavách a dalších podobných akcích. Zajímavé bylo, že Schwann's měl netradiční způsob distribuce. Kromě veřejných akcí byla dodávána také do domácností, ale nikoliv přes obchody, nýbrž přímo. To se ukázalo být jako velká výhoda.
Firma mohla okamžitě začít se stahováním zmrzliny, a protože věděla, komu jí dodávala, řidiči jí vyzvedávali přímo u zákazníků doma. Přesto ale byli lékaři stále zmatení. Salmonela se zatím nikdy nešířila prostřednictvím zmrzliny, vždy se nacházela v mase nebo ve vejcích. Kde se proboha vzala ve zmrzlině?
K odhalení přesné příčiny přispěl anonymní telefonát. Ten totiž osvětlil jednu zásadně špatnou praxi. Chladírenské vozy Schwann's nevozily jen zmrzlinu ale i další produkty. Jedním z nich byly i tzv. tekutá vejce. U nás jde o nepříliš rozšířenou věc, v USA ale naopak populární. Jedná se vlastně o vaječné bílky v tekutém stavu prodávané jako proteinový nápoj. Do prodeje míří tekutá vejce samozřejmě jako pasterizovaná. Vozy je ale převážely ještě jako nepasterizovaná. A pokud jsou v nich bakterie salmonely, snadno kontaminují jakýkoliv další náklad, pokud se mezitím vůz nedezinfikuje. A přesně k tomu došlo.
Pracovníci firmy Schwann's vůz nevydezinfikovali a po transportu tekutých vajec naložili základ pro výrobu zmrzliny. Ten se kontaminoval salmonelou, která se objevila ve všech porcích, které z něj posléze byly vyrobené.
Odhady mluví o tom, že potenciálně kontaminovanou zmrzlinu snědlo na 3,4 milionu osob. Příznaky nákazy se dle odhadů objevily u 225 tisíc lidí. Oběti na životech naštěstí tato hromadná otrava podle všeho neměla, někteří nakažení si z ní ale odnesli doživotní následky. Odebrání žlučníku, rozvoj chronických chorob, neustálé bolesti břicha… Odškodnění od firmy je v takovém případě opravdu jen malou náplastí, zdraví je mnohem cennější.





