Hlavní obsah
Cestování

Nejužší ulička v Praze má na šířku jen 50 cm, řídit ji musí semafor a občas se v ní někdo zasekne

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Laserlicht, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Nejužší ulička světa je v Německu, podobnou máme ale i u nás

Hledání nejrůznějších a nejroztodivnějších rekordů je oblíbenou kratochvílí mnoha lidí. A rekordy lze nalézat leckde, třeba ve městech. Víte třeba, kde hledat nejužší uličku u nás? A co ve světě?

Článek

Ulička, která není pro každého

Až budete v Praze, vydejte se na levý břeh Vltavy a zkuste tam zapátrat po jedné zajímavé kuriozitě. Procházka Prahou prostě nemusí být nuda, stačí se podívat směrem k Čertovce poblíž ulice U Lužického semináře. Právě zde pak najdete nejužší uličku v celé Praze. Dost možná ji nezná ani řada Pražanů.

Tato kuriozita je známá spíše těm, kteří se o Prahu podrobně zajímají. Je to přitom jen kousek od Karlova mostu na Malé straně a věřte, že tohle místo má své kouzlo. Ulička je tak úzká, že pohyb lidí tady musí řídit unikátní semafor, jen stěží by se totiž do úzkého prostoru vešli dva lidé vedle sebe.

Ulička je 15 metrů dlouhá a je tvořena dlouhým schodištěm a šíře uličky se v jejích různých částech liší, v tom nejširším místě má 70 cm, v tom nejužším pak jen 50 cm. To z ní činí nejužší uličku nejen v Praze, ale v celé České republice.

Jméno uličky nehledejte, je totiž bezejmenná. V minulosti se ale takovýchto úzkých průčelí nacházelo v Praze více, byly určeny hlavně jako požární únikové koridory. To je dnes již spíše vzpomínkou, co ale nezmizelo je jedinečný genius loci a popularita mezi některými turisty. Provoz této atrakce je tak přes den dost vytížený. Pro pořízení pěkných fotografií je proto nejlepší vybrat brzké ráno či klidný pozdější večer.

Ulička může být také dost nebezpečná, čas od času se totiž v nejužším místě této jedinečné uličky nějaký neopatrný návštěvník doslova a do písmene zasekne. I když to může znít poněkud směšně, pravda je taková, že následné vyproštění může zabrat třeba celé dvě hodiny, o čemž se před několika lety přesvědčila třeba jedna německá turistka.

Za zmínku stojí i to, že podobnou uličku najdeme i v Kadani. I ona má 50 cm na šířku a nese jméno Katova. Ve vnímání z hlediska rekordu ale stále vítězí jistý pragocentrismus a pražská kuriozita je přece jen známější.

Nejužší ulička na světě

Pokud jste nejužší uličku v Praze dosud nenavštívili, je čas to napravit. Co ale její srovnání se světem? Nejužší uličkou na světě se mohou pyšnit sousedé v Německu, konkrétně v Reutlingenu jižně od Stuttgartu. V tomto případě se jedná o uličku z roku 1727 nesoucí jméno Spreuerhofstrasse. Šířku 50 cm stejně jako ta pražská má také, jenomže ve svém nejširším místě. V tom nejužším má pouhých 31 centimetrů. Touhle uličkou projít, to už opravdu není pro každého.

Foto: Pixabay

Ještě jednou nejužší ulička světa

Ve Francii potom existuje ulička L'Androuno ve městě Gassin ve Francii, která má v nejužším místě údajně dokonce 29 cm. Guinessova kniha rekordů ale jako oficiálně nejužší na světě uvádí zmíněnou Spreuerhofstrasse. Uvidíme, zda se to někdy v budoucnu změní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz