Hlavní obsah
Cestování

Největší keřové bludiště ve střední Evropě najdete u nás

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Salina79, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Obludiště Dolní Pěna v celé své kráse

Pokud vás v létě nohy zanesou do jižních Čech, zkuste navštívit zážitkový areál ve vesnici Dolní Pěna u Jindřichova Hradce. Najdete zde tzv. Obludiště, největší keřové bludiště ve střední Evropě.

Článek

Co vás čeká a nemine

Keřová bludiště jsou poměrně častým doplňkem například zámeckých zahrad. Ve většině případů je však toto označení poněkud nadnesené a ztratit se v nich je prakticky nemožné. Obludiště Dolní Pěna je v tomto ohledu skutečně odlišné. Jeho celková rozloha činí 6000 metrů čtverečních, je tvořeno 12 000 keři (konkrétně jde o habr obecný), mezi kterými jsou vytvořeny celkem 3 kilometry klikatých a navzájem se křížících uliček.

O tom, že jde o největší habrové bludiště ve střední Evropě, není pochyb. A kdo ví, možná, že jde i o největší keřové bludiště na světě. Podstatné pro vaše letní dobrodružství ale je, že v tomto labyrintu skutečně není problém se alespoň na chvíli ztratit.

Není labyrint jako labyrint

Jak taková návštěva Obludiště probíhá? Můžete se samozřejmě labyrintem jen tak procházet. Pro návštěvníky je však připravena i hra v podobě hledání šesti dřevěných soch roztomilých oblud. Každá z nich navíc ukrývá část tajenky. Pokud se vám podaří najít všech šest klíčů a tajenku vyluštit, dostanete se do slosování o ceny. Jak již bylo zmíněno, Obludiště je skutečně labyrintem, ve kterém je velmi snadné se ztratit. Pokud byste se do takové situace skutečně dostali, nemusíte ale panikařit. Stačí si totiž sednout na některou z laviček a zavolat na číslo uvedené na vstupence. Pomoc dorazí naštěstí velmi rychle.

Foto: Autor

V bludišti na vás čeká nejedno překvapení, foto: autor

Kdy dorazit?

Obludiště bylo založeno v roce 2013, dlouhých 6 let potom ale trvalo, než keře dostatečně vyrostly a labyrint mohl přivítat první návštěvníky. V současné době je Obludiště otevřeno od května do září. O prázdninách můžete přijít v kterýkoliv den, mimo prázdniny o víkendech a svátcích.

Foto: autor

Hlady a žízní tady nebudete, foto: autor

Obludiště je nejzajímavějším, avšak nikoliv jediným prvkem, který v areálu najdete. Nechybí zde dětské hřiště, které je dokonce zastíněné a v letním parnu je možné se osvěžit i u vodních herních atrakcí. Děti si určitě zamilují také dlouhou kuličkovou dráhu (tzv. Kulidrom). Nechybí ani poměrně bohatá nabídka občerstvení sahající od hamburgerů a tortil až po zmrzlinu a zákusky.

Pokud navíc spojíte návštěvu Obludiště v Dolní Pěně třeba s nedalekou ZOO v sousední Horní Pěně, máte program pro celou rodinu na celý letní den.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz