Hlavní obsah
Cestování

Německá Rujána: nejdostupnější moře má stále co nabídnout

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Rujána a její kouzlo

V 70. a 80. letech minulého století byla Rujána v tehdejším NDR pro občany Československa prakticky snovou destinací. Jednalo se o jedno z mála mořských pobřeží, kam bylo možné vycestovat.

Článek

Normalizační legenda

V dobách minulých se na Rujánu jezdilo s neskrývaným nadšením, byť tam na turisty čekalo studené moře a špatné služby. Není proto příliš divu, že po sametové revoluci jsme na Rujánu na léta zanevřeli a s určitou radostí i zapomněli. Dnes je ale všechno jinak a Rujána se opět stala vyhledávanou destinací. Hodně se toho totiž změnilo.

V první řadě ale zmíníme to, co zůstalo stejné. Rujána je pro nás pořád nejbližším mořem a dorazíte tam za několik málo hodin jízdy po kvalitních německých dálnicích, kde navíc neplatíte poplatky. Rujána je samozřejmě stále největším německým ostrovem, jehož písečné pláže omývá Baltské moře.

Stejné zůstaly samozřejmě i nevýhody spojené s tím, že ani v létě zde teploty většinou nepřekročí 25 stupňů a moře bude mít teplotu okolo 20 stupňů. Rujána proto nemůže sloužit jako náhrada za plážovou dovolenou ve Středozemí. To ale neznamená, že zde nemůžete strávit skvělou dovolenou, jen bude trochu jiná.

Co dělat na Rujáně

Pokud jste jen trochu otužilí, do vody na chvilku určitě bez větších problémů vlezete. I odpočinek na pláži s dobrou knihou vám Rujána samozřejmě poskytne a nebude u toho navíc ani zdaleka tolik dalších turistů jako v jižní Evropě.

Pláže však nejsou tím jediným, co je na Rujáně k vidění. Určitě si nenechte ujít návštěvu národního parku Jasmund. Ten byl dokonce zapsán na seznamu UNESCO. jedná se vlastně o bukový prales, který tvoří původní prostředí, které na velké části Evropy existovalo v minulosti. Také pohled na stometrové křídové útesy je doslova impozantní.

Foto: Pixabay

Bílé útesy na Rujáně si nezadají ani s těmi Doverskými

Na své si přijdou i příznivci historie, kteří jistě se zájmem navštíví starý německý bunkr či britskou ponorku přestavěnou do podoby muzea. Také návštěva rybářské vesnice Vitt, kde jsou dva majáky, stojí za to.

Zatímco za socialismu zde byly služby prachbídné, v dnešní době je to přesně naopak. Vybírat můžete z mnoha a mnoha hotelů všech kategorií, od těch luxusních po chatky v kempech. Obchodů a restaurací je zde nepřeberné množství a například místní rybí trhy jsou atrakcí sami o sobě. Na plážích naleznete surfařské školy, půjčovny kitesurfů nebo lehátek s větrnými zábranami. Bary a další možnosti občerstvení jsou na plážích samozřejmostí. Celý ostrov je navíc prošpikován cyklostezkami a trasami pro inline bruslaře.

Zkrátka a dobře, pokud nechcete celou dovolenou proležet na pláži a nevyžadujete skutečně teplé moře, pak může být Rujána vhodnou destinací pro vaši dovolenou, stejně jako například polské pobřeží Baltu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz