Hlavní obsah
Cestování

O čem mluvil Mireček z filmů o básnících, když zmiňoval „Zahrádky“? Vydáme se na Českolipsko

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marie Čcheidzeová, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Zámek Zahrádky, bývalé sídlo střediska tzv. jazykové přípravy pro zahraniční studenty

Africký student „Mireček“ je jednou z nejoblíbenějších postav celé série filmů o básnících i přesto, že jsme ho mohli vidět jen ve dvou dílech. Často mluvil o jakýchsi „Zahrádkách“. Víte, kde leží?

Článek

Kde hledat Zahrádky

V České republice byste nalezli dvě obce s poetickým jménem Zahrádky. Jedna leží v okrese Jindřichův Hradec v jižních Čechách a ta druhá v okrese Česká Lípa na Liberecku. Rovnou prozradíme, že Mireček měl na mysli ty druhé Zahrádky, tedy obec v okrese Česká Lípa v Libereckém kraji.

Nesmrtelná věta „…jak nám říkali v Zahrádkách…“ odkazuje na fakt, že v této malé obci asi 7 km jižně od České Lípy, resp. v místním zámku, se od roku 1967 nacházelo jedno z celkem deseti středisek tzv. jazykové přípravy pro zahraniční studenty, kteří se chystali studovat v Československu. Středisko navázalo na domov mládeže, který zde byl od roku 1945. Vraťme se ale časem mnohem dále do minulosti.

Historie obce a zámku Zahrádky

První písemná zmínka o obci Zahrádky pochází již z druhé poloviny 14. století. V té době zde existovala tvrz, kterou však v letech 1547-1550 nahradil tzv. Nový zámek. Ten tvoří nejzajímavější památku celé obce a pokud se sem vydáte, budete chtít vidět právě jej. Zámek byl od roku 1623 v majetku Albrechta z Valdštejna a v 17. století byl kolem parku zbudován velký park s jednou z nejstarších bažantnic u nás.

Opomenout ale nesmíme ani Žižkův vrch (kolik u nás oněch Žižkových vrchů či stromů vlastně je?). Na něm stojí zřícenina malého hradu, ještě zajímavější je ale fakt, že původně se zde nacházelo slovanské hradiště.

Skutečně kosmopolitní vesnice

Obec zahrádky měla a má pouhých několik málo stovek obyvatel. Přesto jste zde mohli v dobách šedesátých, sedmdesátých i osmdesátých let potkávat studenty z Afriky, Jižní Ameriky i Blízkého východu. Studoval zde i Joseph Dielle z republiky Kongo. Ten se zde připravoval na studium FAMU a proslavil se právě rolí Mirečka, medika a posléze člena delegace Mezinárodní zdravotnické organizace přijíždějící do Československa.

Místní lidé, především ti, kteří ve středisku pracovali, díky tomu znali často i produkty, které v běžných samoobsluhách k dostání rozhodně nebyly. Studenti s nimi měnili nejrůznější potraviny apod.

Současný stav zámku

Dnes vám samozřejmě nic nebrání v tom vydat se do Zahrádek a zámek si prohlédnout. Bohužel ale musíte počítat s tím, že jeho stav odpovídá tomu, že zámek v roce 2003 vyhořel a od té doby se nikdo nepustil do jeho rekonstrukce. I park ale stojí za návštěvu, především pak 300 let stará Valdštejnská lipová alej nebo skalní kaňon Robečského potoka, kterému se říká Peklo.

Zdroje informací:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz