Hlavní obsah
Cestování

O Vysoké Lhotě jste možná nikdy neslyšeli, přesto je držitelkou několika rekordů mezi českými obcemi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Komárek, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Obecní úřad ve Vysoké Lhotě v okrese Pelhřimov - obci s nejmenším počtem obyvatel v Česku

V Česku je asi 6250 obcí, z toho 349 jich nese název Lhota či Lhotka. Jednou z nejzajímavějších je Vysoká Lhota v okrese Pelhřimov. Čím je tak speciální?

Článek

Kde hledat Vysokou Lhotu

Okres Pelhřimov na Vysočině se dokázal proslavit třeba tím, že si jeho obce často vybírají filmaři a zmiňují je ve svých filmech. Díky tomu víme, že v samotném Pelhřimově je (resp. vlastně není) krematorium, že Hliník se odstěhoval do Humpolce a dva staří obyvatelé Kojčic museli na třídní schůzky až do Prahy. Nachází se zde také obec, která je jedinečná i přesto, že v žádném filmu neúčinkovala.

Vysoká Lhota leží asi 16 km západně od Pelhřimova a drží dva zajímavé české rekordy. V první řadě se jedná o obec s nejnižším počtem stálých obyvatel v Česku. V roce 2023 zde žilo pouhých 16 obyvatel. Vysoká Lhota nikdy nebyla žádnou velkou metropolí a v dobách své největší slávy měla necelých 200 obyvatel. Číslo 16 je však historickým minimem. To ale není jediný rekord, který Vysoká Lhota drží.

Kromě toho, že zde žije nejméně obyvatel v Česku, mají také nejvyšší věkový průměr v České republice. Průměrný věk obyvatel Vysoké Lhoty je totiž 65,1 roku. Jen pro zajímavost, v nedávných krajských volbách odevzdalo svůj hlas 8 lidí a Vysoká Lhota tak daleko přesáhla průměrnou volební účast v celém Česku.

Další rekordmani mezi obcemi

Vysoká Lhota nemá svoje místo vůbec jisté. Na paty jí totiž šlape obec Čilá v Plzeňském kraji, konkrétně v okrese Rokycany. V jejím případě je počet obyvatel 20. Třetí místo potom zaujímá obec Bludov s 22 obyvateli. Bludov byste našli v okrese Kutná Hora.

Počet obyvatel je však jen jedním z parametrů, podle kterých lze velikost obce hodnotit. Co se rozlohy týká, nejmenší obcí je Závist v Jihomoravském kraji. Je to těžko uvěřitelné, ale rozkládá se na ploše pouhých 42 hektarů. Počet obyvatel Závisti byl v minulém roce 153.

Zmíněná obec Závist je se 153 obyvateli prakticky dvakrát větší než nejmenší město v České republice. Tím je totiž Přebuz v okrese Sokolov na Karlovarsku. V tomto městě žije pouhých 79 obyvatel. Malých měst s počtem obyvatel do 300 je však více. Loučná pod Klínovcem má 179 obyvatel a Rejštejn v Plzeňském kraji potom 253. Jak je možné, že jsou tato města menší než kdejaká vesnice?

Foto: Lubor Ferenc, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Přebuz - nejmenší město v Česku se 79 obyvateli

V současné době platí pravidlo, že obec se může změnit v město po schválení vládou, ale pouze v případě, že má alespoň 3000 obyvatel. To však platí pro města nová, ta, která svůj titul získala historicky si jej mohou ponechat.

Co z toho všeho plyne? Především to, že v každém koutu naší země lze najít nějakou zajímavost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz