Hlavní obsah
Cestování

Park Keunkenhof a miliony jeho květin: tip na jarní víkendový výlet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

V zemi tulipánů a vynikajících sýrů nechybí ani největší květinový park v Evropě. Několik desítek druhů tulipánů v milionových počtech vás jedním pohledem doslova očaruje.

Článek

Největší květinový park v Evropě

Vypravte se do největšího květinového ráje v Evropě, který nenajdete nikde jinde než v Nizozemí. Park o rozloze 32 hektarů se může pyšnit více než 7 miliony kusů pestře rozkvetlých květin. Těch je zde 800 různých druhů a patří mezi ně také například barevné hyacinty, žluté narcisy, sasanky i nepřeberné množství různě barevných květů, do nichž se zamiluje často i ten, kdo jinak zahradám příliš neholduje. Kromě květin se zde setkáme také se sakurami nebo rododendrony.

Pestrobarevné záhony, v nichž se rozvinují květy rozkvetlých rostlin, doplňují i útulná jezírka a větrný mlýn. Za nevlídného počasí tu najdete i dva velké skleníky jež se mohou také pochlubit skutečnou krásou přírody, která nezná hranice. Tento květinový park najdete poblíž města Lisse, zhruba 35 km od Amsterdamu a jen pouhých 20 km z letiště Schiphol.

Foto: Balou46, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Park Keukenhof nedaleko Amsterodamu

Jak a kdy park navštívit?

Park, v němž můžete plně obdivovat krásu květin, je otevřený vždy jen po dobu dvou měsíců v roce, konkrétně v době největšího rozpuku přírodních krás, za nimiž dojíždí turisté z různých koutů světa. Konkrétně je park otevřený každoročně od konce března až do poloviny května, vždy po celý den, a to již od roku 1949, tedy od doby, kdy byl holandský park současně založen.

Z hlavního amsterodamského nádraží je možné se do parku dostat díky kombinaci vlaku a autobusu. Také s vypůjčeným autem je cesta krátká a bezproblémová. Především ale k parku jezdí z Amsterdamu přímá autobusová linka, kombinace vstupenky a jízdenky na tento autobus z centra Amsterdamu stojí 33,50 eur.

A protože mluvíme o Holandsku, za pohádkově barevnými květy anebo chuťově skvělými sýry se můžete vydat také na kole. Holanďané patří mezi národ jenž miluje volný pohyb na kole. Najdeme zde proto hodně cyklistů, stejně jako hodně karavanů, v nichž na Nizozemci na cestách rádi přespávají. I ty můžete v jejich rodné zemi napodobit. V Holandsku se rozhodně nudit nebudete.

Foto: Luu, Public domain, via Wikimedia Commons

Park Keukenhof

Kam vyrazit dále?

V Holandsku teplé moře nenajdete, zato zde najdete nepřeberné množství různých druhů sýrů, které jsou velké jako kolo od vozu. Některé z nich váží dokonce i přes 20 kg. Gurmánům nebudou chybět různé nezvyklé příchutě jako je například ostré wasabi. Na trhu najdete různé druhy, kupříkladu ovčí, kozí, kravské, ale také uzené s různými druhy koření. Stačí si jen vybrat. Kde?

Mezi nejznámější sýrové trhy v Holandsku patří ty v Alkmaaru, ve městech Hoorn či Woerden. A nepřekvapí ani fakt, že se sýrové trhy pořádají i v Goudě či Edamu. Holandsko není velká země a není problém na trhy vyrazit na jednodenní výlet z Amsterdamu. Holandsko je prostě skvělá země a ideální cíl vašeho jarního eurovíkendu!

Foto: Pixabay

Sýrový trh v Alkmaaru

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Eurovíkend

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz