Hlavní obsah
Cestování

Pohled na svět z výšky 137 metrů. Pohyblivá rozhledna není nic pro ty, co trpí závratěmi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Unikátní věž Brighton i360

Restaurace ve výšce jsou velmi oblíbené. A co teprve restaurace, které vás do té výšky samy vyvezou? Takový zážitek stojí za vyzkoušení. Jedna taková od nás není tak daleko, v britském Brightonu.

Článek

Brighton Tower i360

Pokud budete mít cestu kolem, zastavte v Brightonu. Mají tam nejvyšší pohyblivou rozhlednu na světě, tedy vlastně druhou nejvyšší, neboť úředníci Guinessovy knihy rekordů přišli až po čase na to, že americká Top o´Texas Tower je ještě vyšší. V Evropě ale Brighton vládne.

Páni, a ta výška! Viditelnost za jasné viditelnosti je až do dálky 40 km. Takovou podívanou si přeci nemůžete nechat ujít. Tuto vysokou věž vyprojektoval stejný tým odborníků, který se podílel na stavbě známého Londýnského oka. Vzhůru k nebesům uveze tento prstenec, jenž se otáčí spirálovitě kolem tenké stříbrné osy, celkem 200 pasažérů. Cesta nahoru vám zabere něco kolem dvaceti minut a octne se až ve výšce 137 metrů nad zemí.

Stavba vyšla na neuvěřitelných 1,5 miliardy korun a stavěla se celých 12 let. Věž British Airways i360, která byla v roce 2022 přejmenována na Brighton i360, vás vezme na procházku vzduchem. Budete mít pocit jako byste na chvíli vzlétli.

Fakt, že věž i360 stojí právě v Brightonu, rozhodně není náhodný. Brighton je totiž jedním z nejnavštěvovanějších letovisek v celé Británii a každoročně jej navštíví asi 11 milionů návštěvníků. Tvůrci věže dlouhodobě operují s tím, že se jedná o atrakci navazující na slavné dlouhé molo z roku 1866, které bylo ve své době podobnou atrakcí jako je Brighton i360 dnes.

Foto: Pixabay

Pláže, historie a unikátní vyhlídková věž i360. To je Brighton

Kontroverze spojené se stavbou

Věž Brighton i360 je skvělou turistickou atrakcí, současně ale také předmětem několika kontroverzí. Od svého otevření v roce 2016 zatím nebyla věž schopná přilákat tolik návštěvníků, kolik se čekalo. Ročně jich mělo být 700 až 800 tisíc, realita je však okolo 500 tisíc návštěvníků ročně. Věž proto představuje poměrně velkou finanční zátěž pro město, které ji musí dotovat. Dobrou reklamu ji neudělaly ani technické problémy, při kterých zůstali návštěvníci nejednou viset s celou plošinou zaseklí na jednom místě.

Nejedná se však v žádném případě o problémy časté. Věž je plně funkční a bezpečná a pokud budete někdy na jižním pobřeží Anglie, rozhodně se nebojte nastoupit. Výhledy na město Brighton i širé moře jsou skutečně jedinečné.

A když už budete v Brightonu, užijte si město jako takové. Za návštěvu stojí například Brighton Pier, čili molo z roku 1899 na kterém najdete několik příjemných restaurací, nebo zábavný park. Také královský palác ze začátku 19. století vystavěný tak, aby připomínal klasickou indickou architekturu stojí za nějakou tu fotku. I obyvatelé Londýna sem jezdí na jednodenní výlety, které tráví na místních plážích. S koupáním raději moc nepočítejte kvůli studené vodě, ale relaxace na pláži je také příjemným způsobem volného času. A dokonce zde mají vyhrazené pláže i pro nudisty.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz