Hlavní obsah
Cestování

Pomůže nález nohy osvětlit největší tajemství historie horolezectví aneb byl Hillary první?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Stejně jako je Everest ukrytý v mlze je nám prozatím skryto i tajemství smrti dvou horolezců z roku 1924

Nedávná expedice National Geographic na nejvyšší vrchol světa učinila objev, který může přepsat dějiny horolezectví. Torzo nohy stále nazuté v botě je možná klíčem k jednomu velkému tajemství.

Článek

První na Everestu

Jako první člověk, který zdolal Mount Everest, je všeobecně uznávaný sir Edmund Hillary, který na vrchol vystoupil spolu se šerpou Tenzingem Norgayem v roce 1953. Oba dva mají na přiznání prvenství samozřejmě plný nárok. Přesto existuje jedna otázka, která nedá spát horolezcům, stejně jako historikům.

V červnu roku 1924 se o zdolání nejvyššího vrcholu světa pokoušela již třetí britská expedice. Britové si na dobytí Mount Everestu velmi zakládali, neboť prohráli závody o dobytí Severního i Jižního pólu a pokoření nejvyššího vrcholu světa mělo Britům navrátit národní hrdost. Velitelem dvanáctičlenné expedice byl generál Charles Bruce, a mezi její členy patřili také učitel George Mallory a student Andrew Irvine. Právě tito dva lidé jsou dnes z celé expedice nejznámější, bohužel proto, že se z ní nevrátili.

Expedice se pokusila o dva neúspěšné útoky na vrchol a ten třetí měli provést Mallory a Irvine. Oba opustili tábor 6. června v 8:40 ráno společně s osmi nosiči. K večeru téhož dne se nosiči vrátili do tábora se zprávou od Malloryho, že vše vypadá nadějně. V následujících dvou dnech nalézali zbylí členové expedice další zprávy, které nenaznačovaly žádné větší problémy a naopak informovaly o velmi dobrém počasí a podmínkách vhodných pro útok na vrchol.

Poté však oba horolezce již nikdo nikdy živé neviděl, naposledy byli spatřeni asi 240 metrů pod vrcholem. Jejich zmizení bylo a je velkou záhadou. Ve vzduchu se vznáší především jedna otázka: zemřeli Irvine a Mallory po cestě na vrchol, anebo jej dosáhli a smrt je potkala na cestě domů? V tom druhém případě by bylo třeba opravit učebnice a první člověk, který zdolal Mount Everest by se nejmenoval Edmund Hillary.

Foto: Public Domain, via Wikimedia Commons

Andrew Irvine zmizel v roce 1924, jeho noha byla ale nyní nalezena a roste šance, že se objeví i zbytek těla

Moderní objevy

V roce 1999 bylo na Mount Everestu nalezeno Malloryho tělo. Odpověď na zmíněnou otázku nám však neposkytlo. Naděje se upínají k tomu, že jednou najdeme i tělo Irvineovo. Právě on totiž měl mít u sebe fotoaparát. Pokud by se teoreticky podařilo snímky i po sto letech vyvolat, zjistili bychom jestli oba horolezci dosáhli vrcholu v ikonické výšce 8 848 metrů nad mořem.

Letos v září učinila expedice National Geographic velký krok k objevu těla. Z ledu totiž kvůli tání vystoupila noha v horolezecké botě. Podle jména na ponožce patřila právě Irvineovi. Definitivní jistotu přinese až test DNA, respektive porovnání jeho výsledků s výsledky žijících členů Irvineovy rodiny. Pokud je noha skutečně Irvineova, je možné, že jeho tělo i s fotoaparátem leží nedaleko. Není proto vyloučeno, že jsme blízko rozluštění horolezecké záhady číslo jedna.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz