Hlavní obsah
Cestování

Poznejte nejzajímavější pláže sladké Francie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Krásných pláží je ve Francii spousta

Hledáte pro letní dovolenou opravdový skvost? Pak zamiřte rovnou do Francie. Jsou tu bílé pláže bělounké jako cukr a plážové scenérie, které připomínají novinové články jako vystřižené z cestopisného časopisu pro celebrity.

Článek

Plage de Pampelonne

Jak jinak začít než u nádherné pláže poblíž známého Saint-Tropez na Francouzské riviéře. Do očí bijící pohled na azurové moře vám sebere možná i dech a křišťálově čistá voda vás bude vždy lákat o trochu blíže. Nezadá si s Karibikem, je totiž stejně tak krásná.

Pláž Pampelonne najdete asi 5 km od vlastního města a podobná je i její délka. Ve skutečnosti se vlastně jedná o několik menších pláží spojených do jedné. Pláž je to písečná a prakticky po celé její délce ji lemují restaurace, bary, či noční kluby. Nudit se tady rozhodně nebudete. Samozřejmostí jsou sprchy, půjčovny, vybavení pro vodní sporty, nebo lehátka a slunečníky k pronájmu. Vstup do vody je zde většinou pozvolný a nikomu problém dělat nebude.

Foto: Pgmail, CC0, via Wikimedia Commons

Pláž Tahiti

Pláž Pampelonne má za sebou také bohatou minulost. V srpnu roku 1944 se na této pláži vylodila Spojenecká vojska v rámci druhé invaze ve Francii. V roce 1956 zde zářila Brigitte Bardot ve filmu A bůh stvořil ženu a v 60. letech zde Louis de Funés lovil nejprve nudisty a poté mimozemšťany. Když jsme u nudistů: některé části pláže Pampelonne jsou právě nudisty často vyhledávané. Týká se to především pláže Tahiti. Pampelonne je zkrátka tou nejznámější a nejnavštěvovanější pláží na celém azurovém pobřeží.

Plage de Saleccia

Korsika je ostrov, který sice patří Francii, ale jehož obyvatelé se jako Francouzi tak úplně necítí. Pro vás jako pro turisty ale politické problémy nemusí hrát roli. Vy přicestujete na Korsiku především proto, abyste si užívali místní přírody, kultury a v neposlední řadě také krásných pláží. Za tu nejkrásnější je považována pláž Saleccia na severním pobřeží Korsiky.

Jedinečnost této pláže spočívá v kombinaci bílých písečných dun, tyrkysově modré vody a hor, které se zdvihají na dohled od pláže. Má to ale jeden háček. Na pláž se totiž dostanete pouze lodí nebo terénním autem. Má to nicméně své výhody. Budete tu mít opravdové soukromí.

Plage de l´Espiguette

Jihovýchodně od města Montpellier, na jižním okraji přístavu Port Camargue, najdete další krásnou pláž, na které se nebudete mačkat se stovkami dalších turistů. Jedná se o pláž roztaženou na délce asi 18 km, což z ní dělá největší pláž v širokém okolí. I zde najdete písečné duny zasahující poměrně hluboko do vnitrozemí. Právě tyto duny potom chrání dřevěné větrolamy, které jsou pro tuto pláž typické.

Foto: Christian Ferrer, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Plage de l'Espiguette a její písečné duny

Je vlastně s podivem, že na takto známé a krásné pláži najdete jen několik barů či půjčoven vybavení. Pokud hledáte soukromí, je pláž Plage de l'Espiguette tou nejlepší možnou volbou. Magický západ slunce zde budete pozorovat téměř sami. A pokud dáváte přednost koupání bez plavek, nudistické části zde najdete také.

Plage de Deauville

Od pobřeží Středozemního moře se nyní přesuneme na pobřeží Lamanšského průlivu. Voda zde nebude tak teplá jako na jihu Francie, ale i Normandie má své slavné a oblíbené pláže. Tou nejznámější z nich je rozhodně pláž Deauville. Tato dvoukilometrová pláž u stejnojmenného městečka si získala svoji proslulost především díky slavnému francouzskému filmu Muž a žena. Lidé se sem ale jezdili rekreovat dlouho předtím a dnes jde o nejikoničtější pláž v celé oblasti.

Foto: Kamel15, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Proslulé slunečníky na pláži Deauville

Pláž je známá pro své jedinečné barevné slunečníky, které jsou zde již od roku 1875. Nejedná se o ledajaké slunečníky, pozorný návštěvník si všimne, že se zde střídá přesně pět barev. Slunečníky také nejde nikde koupit. Každý rok jsou vyrobeny či opraveny v místních dílnách a nainstalovány na pláž tak, aby bylo možné odstartovat letní sezónu. Nejde ale jen o slunečníky. Stejně ikonické jsou převlékárny z roku 1923 postavené ve stylu Art Deco. Mimochodem, je jich tu plných 450, úplně stejně jako zmíněných slunečníků. Všechno dohromady vytváří jedinečnou atmosféru a dodává pláži její unikátní retro podobu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Azurové pobřeží

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz