Hlavní obsah
Lidé a společnost

Rekordy pod horkým vzduchem: balóny a jejich nej

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Balónové létání je fascinující věcí

Historie balonového létání se začala psát již v 18. století a od té doby toho na popularitě mnoho neztratilo. Pohled z výšin, nerušený ničím jiným než hučením hořáku a větru oslovuje mnoho lidí.

Článek

Největší balon na světě pro vyhlídkové lety

Největším balonem světa, který je určen pro vyhlídkové lety s pasažéry, je obří Cameron Z-750 vyrobený v britském Bristolu. Objem tohoto monstra činí 21 152 m3 a na jeho palubu se spolu s pilotem vejde 32 pasažérů. Ve chvíli, kdy je balón nafouknutý, měří na výšku 40 metrů. Na výrobu balónu byly použity téměř 3 km odolné látky a 17 km nití.

Ani v Česku se ale za svůj největší balón nemusíme stydět. V Čechách totiž létá největší balón ve střední Evropě. Balón nese jméno Sekvoj a létá v balónovém centru na Slovácku, konkrétně v obci Břestek. Sekvoj uveze 24 pasažérů. Jeho nejčastějšími pasažéry jsou lidé, kteří dostali let balónem jako dárek od svých příbuzných či přátel k významným životním jubileím, nebo při jiných podobných příležitostech.

Nejdelší let balónem

Tento typ rekordu již není z oblasti rekreačního létání s turisty. Rekord v podobě nejdelšího nepřetržitého letu balónu s posádkou stanovili v březnu 1999 Brit Brian Jones a Švýcar Bertrand Piccard. V balónu strávili 19 dní, 21 hodin a 47 minut. Z tuto dobu se přesunuli ze Švýcarska do Egypta, kde přistáli asi 500 km od Káhiry.

Foto: Pixabay

Každá cesta začíná a končí na zemi, je jen otázkou, zda se vzpřímeným košem

Nejvyšší let balónem

Lidé nastupující do gondoly balónu se chtějí většinou kochat přírodou a památkami, ne lámat rekordy. Od toho jsou zde jiní. V současné době drží rekord ve výšce letu balónem bývalý manažer firmy Google, Američan Alan Eustace, který balónem vystoupal do výšky 41 419 metrů, odkud poté vyskočil. Zajímavostí tohoto rekordu je to, že na rozdíl od jiných seskoků padákem ze stratosféry, nebyl tento nikterak propagován a Eustace vyskočil, aniž by o tom veřejnost věděla.

Nejstarší osoba letící balónem

Nejstarším člověkem, který kdy letěl balónem byla Emma Carolová, která strávila při letu balónu zhruba jednu hodinu v době, kdy jí bylo 109 let. Zajímavé je, že tento rekord je již ve skutečnosti starší, než byla Emma Carolová. Do vzduchu se totiž vydala v roce 1895. Jinými slovy, narodila se v roce 1786, jen dva roky potom co s balónem jako vůbec živí tvorové vystoupala k oblakům slavná trojice ovce, kohout a kachna. Několik dní potom je následovali i první lidé.

Balónem kolem světa

Jen těžko lze v textu o balónových rekordech vynechat jméno amerického miliardáře a dobrodruha Steva Fossetta. V roce 2002 se totiž na šestý pokus splnil svůj sen a jako první člověk v historii obletěl v balónu svět. Jeho rekordní pokus trval asi 14 dní a Fossett rozhodně neměl na palubě žádné velké pohodlí. Ve vyšších výškách musel používat kyslíkové bomby, stravoval se prostřednictvím nouzových armádních zásob a jako toaleta mu sloužil obyčejný kýbl. O stejný rekord se pokusil i v letounu s pevnými křídly a skutečně se mu to v roce 2005 povedlo. V roce 2007 potom Steve Fossett odstartoval se svým lehkým jednomotorovým letounem na zcela běžný let. Až o rok později nalezl náhodný turista v pustině v severní Kalifornii trosky letounu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz